viktigt inlägg – i betalt samarbete med Länsförsäkringar

I vår familj så är det Jonas som är väldigt påläst och förberedd när det gäller praktiska grejer. Det känns tryggt och det kan hända att jag nog slappnat av lite för ofta och låtit han ta hand om grejer som vi alla i familjen borde ha koll på.

Som brandsäkerhet. Varför har vi inte pratat mer om det hemma?

På alla skolor jag har varit i elev i och på alla arbertsplatser har vi alltid haft förebyggande brandövningar och pratat om brandsäkerheten. Men i vårt eget hem och med våra egna barn – ingenting!
Inte klokt faktiskt.

När Länsförsäkringar tog kontakt med mig och ville att jag skulle sprida kunskap i ämnet blev jag bokstavligen eld och lågor – detta måste ju alla känna till och vi måste hjälpas åt att sprida ordet om “Sveriges största brandövning”
Alla måste veta vad de ska göra om en brand uppstår i hemmet och man måste också utse en gemensam samlingsplats.

Vi satte oss ner runt matbordet en kväll och pratade igenom hur vi har det hemma. Att vi har en brandsläckare i hallen vid köket och en på övervåningen och också om hur man släcker en eld med brandfilten. Igor ville direkt titta närmare på brandsläckarna och lära sig hur man skulle göra.

Fasen  – Tack Jonas, tack för att du tänker på dessa grejer och köpt hem brandsläckare då vi flyttade in i huset! Jag älskar dig ännu mer nu.

Vi pratade om en familj som inte bestämt någon samlingsplats vid eldsvåda och sprungit ut på olika sidor av huset och sedan hade pappan sprungit in i ett övertänt hus igen efter ett av barnen  – men pojken stod ju redan säker på gatan bakom huset. Mardröm!
Så viktigt att alla vet vart man ska samlas.

Men vilken samlingsplats skulle vi ha?
-Växthuset,  det blir väl bra?! utbrast jag.
-Men va, är du inte klok, ska vi in i växthuset och gömma oss om huset brinner? Vi måste ju stå ute på gatan nere vid gatubrunnen eller det stora trädet så brandräddningen lätt ser oss när de kommer såklart! argumenterade Jonas emot och barnen skakade på huvudet och fnös åt mitt ganska klumpiga förslag.

Men jag tänker också att detta säger ganska mycket om oss människor – man tänker inte alltid rationellt i en kris och därför bör man öva på att hantera situationen om faran skulle vara framme. En viktig livföräkring helt enkelt. Här kan Din familj öva.

Den bästa branden är den som aldrig startar såklart så därför är det viktigt att prata med varandra om hur man kan förebygga eldsvåda i hemmet. Låt barnen vara med när ni tänder och släcker levande ljus, använd ljusvakt eller elektriska ljus om du brukar glömma att blåsa ut då du lämnar ett rum.

Numera finns naturtrogna elektriska ljus med ett hölje av riktigt stearin och en varmt gulvit flamma av led-ljus. De är både smarta och riktigt snygga.

Jag har lärt mig väldigt mycket av att läsa här – Sveriges Största Brandövning.

Nu vill jag att du delar detta till grannar, vänner, kollegor, barn och deras kompisar och samtidigt delar i sociala medier.  Du kan dela detta inlägg på facebook till exempel eller skriva några rader själv och dela denna länk.
Jag vill verkligen att alla ska veta vad som bör göras om en eldsvåda startar i deras hem.

Förbered er:

Samla alla som bor i hemmet. Berätta för alla vad ni ska göra.

1.Bestäm en återsamlingsplats: Enas om en plats utanför bostaden där ni ska samlas om det brinner. Välj en plats där man ser huset.

2.Gör en utrymningsplan: Gå från rum till rum och prata om hur man kan ta sig ut från just det rummet om det börjar brinna där. Prata om att röken är giftig och hur man kan krypa under den för att ta sig ut. Bor ni i lägenhet, prata igenom vad man gör om det brinner i trapphuset – stänger dörren om sig och använder andra vägar ut om det går, bor man högt upp är det larma och sedan hålla sig synlig för Räddningstjänsten i fönster eller på balkong som gäller.

3.Kolla era utrymningsvägar: Se till så att alla dörrar och fönster är framkomliga. Ta bort sådant som står i vägen. Använd alltid ytterdörren i första hand, altan- eller balkongdörrar i andra hand och fönster i tredje hand. Bor ni högt upp, diskutera om man kan ta sig ut från balkong eller fönster med en hopfällbar brandstege som ni kan ha hemma.

Brandöva:

Sprid ut er i hemmet och tryck på knappen i brandövningen. Då börjar ett larm pipa (slå på ljudet!).

1.Lämna bostaden och stäng fönster och dörrar bakom er för att stänga in branden.

2.Ta det lugnt och testa gärna olika utrymningsvägar.

3.Samlas på er återsamlingsplats – här räknar ni in alla och ser till att alla är med.

 

Kommentarer till “Om det börjar brinna – Vad gör vi då?

  1. Hej Kristin, jag sitter i liknande läge som du med mina barn. Min fråga är hur hanterar barnen att du skriver om dem på bloggen? Undrar också hur du känner inför det? Jag är HPS och introvert och får skuldkänslor om jag pratar om mina.

  2. Toppenbra inlägg, väldigt tänkvärt! Ska nog ha en liten diskussion om detta m familjen vid middagen redan i morgon.

    En fundering bara, är det stearinljus som står på bordet bakom Igor på bilden, eller nån typ av ljusstake? För en sak har jag iaf snappat upp och det är att aldrig ha ljus direkt på ett bord eller annan brännbar yta. Även om man har brandsläckaren precis intill 😜

Kommentarer stängda