På väg hem från Island – där tankarna hunnit landa och nya banor vävts inne i skallen. Vi har haft ganska många restimmar och jag har fått ner en del av mina tankar i print.

Var på en föreläsning med Lena Apler. Kvinnan som startade bolaget Collector år 1999 –  ett bolag som under 2018 omsatte 2,5 miljarder. Hon berättade om sin resa som kvinnlig entreprenör och bolagets företagskultur – om risktagande och hårt arbete.

Hon pratade generellt om bolag drivna av kvinnor. De har långt ifrån samma tillväxtfart som hos män. Det kunde jag naturligtvis själv lista ut genom att att bara ta en snabb kik runt om mig och samhället i övrigt.
Men hon satte verkligen fingret på jämställdhetsfrågan med att prata om fakta kring detta – kvinnor är försiktigare och tar inte samma risker som män, kvinnor har inte samma möjlighet att låta sina företag växa  eftersom de oftast tar det stora ansvaret i hemmet – de har helt enkelt inte möjlighet att investera i 80 timmars arbetsvecka för att få bolaget att växa.

Normen i samhället vurmar inte för en mamma som tar för sig och bygger en karriär och låter mannen ta det största ansvaret för hemmet. Kvinnor bromsas i farten av graviditeter och föräldraledigheter.

Jag kan bara se till mig själv här – jag har byggt upp mitt bolag utan ett enda lån på banken, investerat klokt och riskat minimalt,  växt organiskt utan investerare. Det har tagit tid.

Så samtidigt – bolag drivna av kvinnor är stabila och helt klart värda att investera i långsiktigt.

Är detta typiskt kvinnligt – bygga bolag tryggt och säkert och inte ta de stora riskerna. Ha en fot i varje läger – jag vill ju vara hemma med mina barn så mycket jag kan.
Visst går det att kombinera?

Att somna om kvällarna med bärbar likviditet i skallen och samtidigt fundera över hur man man kan tidsoptimera företagandet ännu mer och räcka till extra mycket i hemmet.
Och för sig själv. För det är ju mycket det mitt varumärke profilerar sig på – lev livet lite enklare och var din egen lyckas smed.

Jag tänker på min man och det bolag han arbetar med. Tre grabbar som satt med en idé i en liten lägenhet i Varberg för 11 år sedan och med hårt jobb, mångfald och unik kompetens bland de anställda – med en enorm drivkraft, fantastiska investerare  och mentorer har detta bolag nu börsnoterats och har en fortsatt fantastisk tillväxtresa framför sig.

Jag har funnit så mycket inspiration och klokhet i diskussioner med dessa killar  och deras investerare. Och jag menar på att vi har så mycket att lära av varandra.

Oavsett vad du har för sorts företag och hur du vill växa, vad dina mål än är så har vi en fantastisk idé.
Vi får ofta höra att vi har ett imponerande kontaktnät av kvinnliga entrepenörer som hjälps åt i Varberg. Från olika branscher – vi hjälps åt och går tillsammans. Vi delar med oss. Det är en framgångsfaktor.
Vi skulle gärna vilja dela den med er.

Anna Linton som är en av hjärnorna i We are Laja (som jag reser med)  och jag har börjat fundera över en helg då vi möts upp och delar våra erfarenheter i Varberg.

Korta föreläsningar varvas då med upplevelser, samtal och god mat under två dagar i vår hemstad. Skulle du vara intresserad av det?

Idén är bara i sin linda men vi kommer finna bra ramar för detta och skapa ett grymt koncept. Förslag på helg i höst?
Vilka entrepenörsresor känns spännande att lyssna på? Kanske Marina på Strömma Farmlodge? Ska vi fråga Lisa Lemke? Dorthe på Johns Place?

Skriv gärna i kommentarfältet vad du önskar för innehåll och föreläsare.

Kommentarer till “Om det kvinnliga entrepenörskapet

 1. Jaaaa!!! Jag kommer!!! Följer dig, Marina, Lisa och även My Feldt, och inspireras mycket av era entreprenörskap.
  Läste just ditt inlägg om jämställdhet och känner igen mig så mycket i det du skriver. Tack för att du delar med dig!

 2. Skulle så gärna vilja komma. Så inspirerande! Fock är min verksamhet väldigt liten idag men vill att den ska växa. Tack för att du delar med dig! Kram Malin

 3. Jag kommer! Jag skulle gärna lyssna till Trendenser-Frida eller Johanna Bradford. Och jättegärna Lisa Lemke! Eller Diadonna. Och dig!

 4. Ja! Jag kommer på en gång om det blir något. Driver idag webbshopen Vintagefabriken och skulle vilja höra någon (kanske dig?) prata om hur man bygger en långsiktig verksamhet där hållbarhet och schyssta värderingar också kan generera pengar. Där man kan välja att satsa på 1 eller 2 ben i verksamheten istället för att behöva bli splittrad och “släcka bränder” genom att hoppa på projekt som ger snabba pengar men också tar mycket tid och kraft i anspråk och gör att tiden till det som känns viktigt försvinner. Hur vågar man satsa på sin grej? Och HUR gör man för att nischa sig ännu mer och utvecklas inom sitt specifika område. Haha lite rörigt kanske men tror du förstår. <3 Kram, Linda

 5. Har jobbat med regional utveckling i några år och hade förmånen att delta i arbetet med att fördela regionala tillväxtmedel. Såg då tydligt det du beskriver Kristin, att kvinnor tänker sig ett företagande/projekt i mindre skala och ofta att de ska rodda allt själva. Männen sökte medel hejvilt, ibland inte lika genomtänkt, ofta avsevärt större summor och väldigt ofta till traditionellt mansdominerade branscher.
  Mitt förslag är därför att ni som (kvinnliga) företagare kan bjuda in aktörer som kan stötta er att växa, genom att skjuta till finansiering, för att diskutera jämställdhet. Halva Sveriges befolkning är kvinnor, vi betalar skatt och då är det väl inte mer än rätt att vi får tillbaka halva kakan? 😊
  Att försörja sig själv och sin familj är ingen hobby för att en är kvinna. Företagande som företagande!

 6. Men sååååån himla fin ide!

  Jag ska definitivt komma ned för att lyssna på era kloka ord.

  Jag håller tummarna på att detta inte krockar med andra inplanerade resor.

  Det hade varit kul att lyssna på Michelle och hennes företagsresa.

 7. Åh ja, jag kommer som ett skott! Kämpar på med att vara egenföretagare utan många att bolla med. Saknar ofta ett nätverk och skulle ÄLSKA ett sånt initiativ som ni pratar om!

 8. Vilket väldigt bra och värdefullt initiativ!! Synd dock för min egen del att jag inte riktigt har kommit igång med min business än… Hoppas att alla ni starka kvinnliga entreprenörer där ute får en givande träff!! <3 Du gör ett fantastiskt jobb, Kristin!

 9. Spot on Kristin! Jag kommer och jag får säkerligen med mig mina partners. Vi är tre småbarnsmammor som driver två företag tillsammans i frustration blandat med glädje! Så viktigt att kunna få peppen ibland för det lilla extra. Ps. Du är grym!

 10. Vilken bra idé! Hade tyckt det varit superintressant att lyssna på Sara från Solhaga bageri. Dock bor jag långt ifrån, så någon slags poddversion med alla hade varit guld!!

 11. Vilken idé va kul! Jag kommer absolut! Precis vad jag behöver! Tänker också på Malin Wikerberg och Lina Andersson Lite Kalabalik och Garbergs i Malmö.

  Heja er!

 12. Kul, jag hade mer än gärna lyssnat på Marinette Månsson som driver blomsterdekoratören. Vill höra allt om hennes som florist, entreprenör, medverkande vid kungliga bröllop o i SM i blombinderi samt om hur hon blev utnämnd till årets unga företagare i Varberg!

 13. Jag tycker det låter jättespännande. Och vill gärna komma. Det verkar finnas så många spännande företag och kvinnor i Varberg.

 14. Ja! Vilken bra idé! En sån dag skulle jag lätt boka in mig på. Sabina Grubbesson och Loza Foundation hade varit spännande att lyssna på.

  Visste väl att två superqvins på resa skulle resultera i spännande grejer! Heja er!

 15. Så bra och intressant Kristin! Jag kommer om ni vill ha mig! Och jag kommer ändå – spännande att lyssna och ta del av!

 16. Skulle vara så otroligt inspirerande! Och skulle verkligen vilja vara med. Att samtala med andra kvinnliga entreprenörer har hjälpt oss så mycket i vår resa. Samma som
  jag vågar tro att dela med sig av vår kunskap har hjälpt andra i sin. Tycker det verkar som en fantastisk helg och gillar verkligen konceptet! Ska hålla utkik 💙

 17. Jag bokar på stört! Precis påbörjat min resa utifrån FGL kursen om sociala medier i höstas, så är himla peppad på mera 🙂
  För du inspirerar så himla mycket! Både i ditt företagande och som mamma. För det är ju klart som korvspad att en kvinna kan vara både en framgångsrik företagare och en närvarande mamma! Närvaro handlar inte om många antal timmar en spenderar tillsammans utan om vad en GÖR tillsammans med barnet!
  Men det var egentligen inte det jag ville säga utan stora JA till Marina på Strömma, Anna Linton från We are Laja, Dorthe på Johns Place och Diba på Okéns. Kram du fantastiska kvinna!

 18. Vilken bra idé tycker en 22 åring som precis fått ett pangjobb i ett stort företag med överhängande del kvinnliga chefer. Hade varit häftigt att höra samtalen i podd-format för en som bor längre bort.
  Supertrevlig blogg! Följt sen länge och du är en av anledningarna till att jag tackade ja till en lite större utmaning i jobbvärlden. Fortsätt vara du och inspirera andra med dina tankar 🙂 Kram

 19. Svaret är helt enkelt nej, det går inte att kombinera en superkarriär med att vara en närvarande mamma. De allra flesta mammor mår bättre av att prioritera umgänge med sina barn framför karriären. Kvinnor “bromsas” inte av att ta den största andelen av föräldraledigheten utan de allra flesta väljer att göra det. Det bara är så. Naturens lagar står över jämställdhetsideologin i detta fallet.

  1. Tråkigt att du använde det här inlägget där Kristin skriver om framtidsplaner för sitt entreprenörskap till att argumentera din egna ståndpunkt rörande en fråga som nämns i förbifarten. Jag tycker Kristin är jätteinspirerande för just sitt entreprenörskap och jag känner inte att det är min uppgift att bedöma andra kvinnors livsval. Min enda förhoppning är att kvinnor kan leva så som de själva vill och inte enligt andras åsikter.

  2. Vad lägger du i begreppet superkarriär? Jag tänker att det just är det Kristin beskriver i sin text, nämligen att ha en karriär där det också får plats med annat i livet som t ex familj eller upplevelser. Att ha en karriär där man kan unna sig att växa så långsamt man behöver för att också hinna ”det andra”. Att ha en karriär som bygger på trygghet ekonomiskt där man tar säkra små steg framåt istället för riskfyllda jättekliv. Det är superkarriär för mig! Hade varit så superintressant att höra om detta trots att jag inte alls är entreprenör själv. Låter som en jättespännande idé Kristin och Anna kokat ihop!

   1. Josanna, du behöver inte räkna in mig i ”de allra flesta mammor”. Jag har en egen röst och uppenbarligen en annan åsikt än dig så du behöver inte ”prata” för mig.

  3. Jag tycker att Kristin är ett levande exempel på att det funkar att vara kvinna, mamma, entreprenör och en riktig jäkla power women?! Så atte kanske dags att vakna upp, det är ju ändå 2019 tänker jag?

  4. Kvinnor, du kanske men inte jag. Jag vill vara min egen i kombination med att vara mamma. Så tala inte för oss andra, tala för dig själv. Kristin jag skulle så gärna komma. Drömmer om ett eget företag när vi flyttar hem till Sverige igen. Och om jag inte har möjlighet till första träffen så hoppas jag att det blir återkommande 😍

Kommentarer stängda