lina_Kristin_lagerqvist-4011

Läser du En Lång Blondin? Om inte så borde du verkligen.
Tjejen bakom de välformulerade och roliga texterna samt innehavaren till min drömgarderob, Lina Andersson, är verkligen en pärla. Men vad gör hon mer än att blogga då?
Jo, hon är entreprenör, Art director och en av grundarna till Garbergs Malmö, designer och grundare av accessoarvarumärket Lite Kalabalik, är relativt nybliven mamma, en mästare på att köpa fredagsfika till kollegor och på att sätta lite guldglans på vardagen.
Jag tycker att hon är galet inspirerande och frågade om hon ville ställa upp på Söndagsintervjun här på Krickelin. Såklart var svaret. Håll tillgodo:

Hej Lina. Första frågan ut är – Vad äter du helst?

Allra helst äter jag måltider som består av många olika delar. Som meze, tapas eller japas… Eller frukost. Frukost är utan tvekan dagens bästa mål.

Ok, vad äter du inte?

Kött. Har inte ätit kött på snart tjugo år (fisk har jag dock ätit de senaste tio åren). Det började med att jag tyckte himla synd om djuren. Att de skulle behöva dö för att vi ville käka upp dem, men insåg att det inte var ett hållbart argument i en diskussion. Så då läste jag på och när jag fattade vilken miljöbov köttkonsumtionen är blev jag bara ännu mer hängiven och övertygad.

 

lina_Kristin_lagerqvist-4029

Vad brinner du för? 

Jämställdhet. Tänker att världen hade varit en betydligt bättre plats att leva på om om vi hade varit jämställda. Tänk om vi alla hade kunnat se på varandra som lika värda. Och det är på så många plan. Från lika lön för lika arbete till rätten att få välja sin livspartner själv. Sen brinner jag för mitt jobb. Att göra riktigt bra kommunikation. Men det är liksom en annan känsla.

Vart reser du helst och varför?

I många år har det varit Istanbul. Älskar denna helt galna stad fylld med kontraster och kreativitet. Det började med att jag föll för en turk, slutade med att jag föll handlöst för hans hemstad. Tyvärr är det politiska läget i Turkiet just nu ytterst tveksamt så jag skulle avråda från att resa dit.

Vad lyssnar du på?

Poddar (älskar långa snack med intressant person, typ som i Värvet). Men önskar jag kunde svara att jag allra helst lyssnar på någon cool artist. Lyssnar extremt lite på musik. Killen står för musikaliteten i vår lilla familj. Och det är jag tacksam för.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?

Att man aldrig ska jämföra sig med andra. Helt galet meningslöst. Och man ska någon gång i livet ha rest själv, på ett eller annat sätt. Man lär sig himla mycket om sig själv när man reser utan sällskap.

 

lina_Kristin_lagerqvist-4071

En viktig rutin för dig?

Frukost. Skulle aldrig kunna starta en dag utan att ha ätit. Egentligen är varendaste måltid viktig för mig. Blir odräglig med lågt blodsocker.

lina_Kristin_lagerqvist-4095

Jag tycker er företagsamhet runt Lite Kalabalik är så himla bra och jag älskar verkligen dessa smycken. Kan du berätta lite om Lite Kalabalik? Både historien bakom och om era planer framåt?

Allt började med att jag blev förälskad. I en man från Turkiet. Efter ett år av distansförhållande bestämde jag mig för att ta tjänstledigt och flytta till honom i Istanbul. Jag jobbade då som Art Director på en reklambyrå, tillsammans med Malin Wikerberg som jobbade som copy. Vi hade pratat ett tag om att starta något eget. Efter många år i reklambranschen ville vi använda vår kunskap till att bygga ett eget varumärke. Och Turkiet som land och Istanbul som stad kändes väldigt spännande och oupptäckt vid den tidpunkten. Väl på plats i Istanbul hittade jag en turkiska hantverksteknik att göra smycken med tvinnade tygband och vackra stenar. Så vi tog helt enkelt fram vår första kollektion och körde liksom på. Och det gick undan. Vi fick snabbt spridning i de digitala kanalerna och en hel uppsjö med press.

Våra planer framåt är att tänka slow fashion. Att inte stressa fram nya kollektioner för att ”man ska” utan tänka långsiktigt och hållbart. Att våra accessoarer ska vara tidlösa och fortsätta att inte följa trender utan sätta sina egna.

Tusen tack Lina! Vi ses ju säkert snart igen.

Här finner du Linas blogg.