Vet du – när jag tittar på de foton jag samlade på mig under vår semester i Frankrike så är det en brokig samling. Kameran var helt enkelt inte med i alla lägen. Jag vill så gärna visa er ett extra speciellt ställe i Giverny och plockade ihop det jag fann på hårddisken.

Först en fin bild på äppeljuice i köket där vi bodde. Vardagsbilder tagna i farten kan vara bland det vackraste tycker jag.

Längre bort på gatan, Rue de Clude Monet, låg The Hotel Baudy. Blev alldeles förälskad i detta ställe. Här åt vi varje kväll i Giverny.

Har tyvärr inga foton på den fantastiska fasaden, på de vackra runda borden och parasollerna som klädde uteserveringen mot parken. Men tro mig då jag säger att det är precis ett sådant ställe man vill slå sig ner, beställa ett kallt glas chablis och bara insupa atmosfären i goda vänners lag.  Eller kanske själv med en bok.

Vi hade med oss kortspel och roade oss innan och efter maten. Våra barn är så stora nu så när de kände sig nöjda gick de tillbaka till huset och tittade på film.

Så här såg det ut inne vid bar och reception.

Jag älskar färgsättningen och placeringen av konsten. Tänk att de målade halva pelaren precis som väggen. Så himla fint!

Jag har läst på historien kring hotellet och den är spännande. Målningar från många av gästerna täckte snabbt väggarna och salarna och matsalen i slutet av 1800-talet och än idag hänger de kvar.

Om man går igenom restaurangen och ut på andra sidan så kommer man till deras stora rosenträdgård.
Jag tror inte det är många som känner till den för den är inte skyltad eller så, det var endast en slump att jag la märke till den då jag frågade efter toaletten.

Jag kom ut genom denna dörr och min familj har nog aldrig varit med om ett längre toabesök  – jag var borta på upptäcksfärd och försvann en lång stund.

Jag gick up för den här lilla trappan och öppnade den gröna dörren…

…och steg in i den helt fantastiska studion. Började nästan gråta av det vackra ljusinsläppet och den sakrala känslan i här inne.

Här har de använt samma kulörer som inne i restaurangen och konstnärernas arbete har fått stå kvar från denna svunna tid.

I slutet av 1800-talet bodde endast ett hundratal invånare i byn Giverny.
Claude Monet flyttade hit och in i sitt rosa hus, på samma gata som paret Baudy, för att måla från de vackra ängarna och naturen på landsbygden. På den tiden existerade inget hotell eller restaurang – Angelina och Gaston Baudy erbjöd en enklare rätt i sitt kök endast och hade inga tankar på att någon ens skulle få för sig att sova över i deras lilla by. Men under våren 1886 ändrades allt detta.

Den amerikanske målaren Willard Metcalf och hans två vänner kom till byn med tåg och med målargrejer under armen för att ta del av lansdbygdens magnifika vidder med blommande persikoträd och vallmofält. De knackade på och bad om att få bo över hos paret och de lånade vid detta tillfälle ut sitt egna rum och bjöd in dem på middag i sitt hem.
Under middagen berättade Angelina att Claude Monet bodde längre bort på gatan och de tre amerikanska konstnärerna blev alldeles upprymda och gick hem till Monet för att presentera sig dagen därpå.

Även här blev de inbjudna på  en trevlig middagstund i Monets vackra hus. Vilken dröm va!?
Efter denna resa til Giverny åkte de tillbaka till konstskolan i Paris och spred ryktet om Giverny och dess fantastiska miljöer – och att självaste Claude Monet bodde här.

“Monets lives in a superb little village…there is an inn there where one can eat and sleep for only four cents…”

Och på den vägen gick det. Paret fick så många förfrågningar från konstnärer som ville bo över att de öppnade upp ett litet hotell och en restaurang, de byggde till och med en studio på gården för dess gäster. Det är i den jag står nu med min kamera.

Under vinterhalvåret värmdes den upp av dessa små kalelugnar och här kom modeller från Paris för att avtecknas och i restarungen serverades amerikanskt inspirerad baked beans, cornflakes och whiskey. Kanske inte samtidigt dock, hahaha!
De byggde också två studios på övervåningen – de vill jag gärna se vid mitt nästa besök.
Även två tennisbanor anlades i anslutning till hotellet – tennis var nästan helt okänt vid denna tid i Frankrike.

Hotellet hade sin egna grönsaksträdgård där de odlade allt de behövde precis som de flesta hushåll på landsbygden på 1800-talet.

Har du möjlighet att besöka Giverny någon gång i livet så måste du besöka detta ställe och kliva ut i rosenträdgården på baksidan. Lova mig det!

Kommentarer till “På besök i Giverny – Hotel Baudy’s studio och rosenträdgård

  1. Wow, vilket fint inlägg! Själv besökte jag Monets trädgárd 1995 när jag var au-pair i Paris, men känner att jag nog borde ta mig dit igen..

  2. Fantastiskt inlägg!! Nu vill jag också till Giverny och se trädgårdarna där!

    1. Var där 1984 och målade i Mone’s trädgård, broar, blommor och hängpilar. Minns dock inte om vi besökte gäst ateljén! Dags att fara tillbaka! Vackra bilder Kristin! 🌺

Kommentarer stängda