Stig med mig upp på vår vind här i Frankrike. Huset är byggt 1850 och har en före detta vinproduktion på den större ytan i markplan, boendeyta på mellanplan och två vindsrum längst upp i byggnaden.

Det finns två ingångar till den smala vindstrappan – man stiger in från en korridor eller från köket.

Det är svårt att veta vad rummen används till. Har det bott människor här uppe eller har de bara används till förvaring? Men det finns garderober i väggen och vackra dörrbeslag så det känns som om det bott människor här. Det finns dock inga vackra tapeter eller fina golv som våningen under har.

Jag tänkte först att det bara var att städa iordning lite – ta bort all spindelväv och dammsuga, ställa dit lite möbler och kanske rolla på en passande färg på väggarna. Men nä, man behöver nog isolera taket och fixa golven innan man kan använda dessa rum. Typiskt mig att vara så naiv.
I detta rum där jag står nu har vi ändå tänkt göra ett stort badrum. Utsikten är magisk så det hade varit så häftigt att sätta ett badkar precis här vid fönstret.

Inte så tokigt. Eller hur?

Det andra rummet är ännu större och har två garderober inbyggda i väggen. Här blir det definitivt ett gästrum.
Om man städar upp ordentligt och inreder så går det kanske att använda redan nu men det optimala är att fixa till taket och stärka upp golvet. Eller jag vet inte – det är ingen stress. Vi ska ju göra vår trädgård först och främst så en sak i taget.
Vi hade en hantverkare här som kollade på taket eftersom vår gulliga granne uppmärksammat att några takpannor låg snett. Jag trodde det skulle kosta någon tusing att lägga dem tillrätta men istället fick vi en offert på det tiodubbla eftersom han måste laga jättemycket på taket. Ghaaaa…. gamla hus.  Kul investering. Men så viktigt. Taket måste ju vara helt såklart annars kan vi ju tacka för oss här nere i Frankrike.

Här har det regnat in verkar det som. Men konstigt – jag har aldrig sett att det regnat in men jag har i och för sig aldrig gått upp på vinden då det stormar och driver på.

Har rullat ihop foton som får vänta på inramning. En sak i taget.

Detta är förresten min utsikt när jag duschar. Förr hade man inte badrum utan jag tror de hade dass på gården under 1800-talet. Så detta är en påbyggd del av huset som hänger utanför fasaden, ganska märkligt faktiskt. Men glad att vi har toalett och dusch såklart. Avloppsröret går utanför på fasaden ner under utbyggnaden och en dag hörde grannen av sig och sa att varje gång vi spolar så läcker det och rinner rakt ner i hennes trädgård. Jag kikade ut och mycket riktigt – det växte som tusan där i trädgården men jag antar att hon ändå inte tyckte det var så trevligt. Trots växtkraften.
Nu är det lagat i alla fall. Och vi har dessutom fått ljus ute på vår terrass tack vare en snäll elektriker.
En sak i taget som sagt. Det är både spännande och roligt att skapa ett hem att trivas i här nere.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “På vinden i vårt franska hus

  1. Härligt med stor vind som man kan inreda, bonusyta liksom… men isolera taket måste ni göra, det blir galet varmt annars.
    Härligt hus😊