Jag älskar fänkål och odlade med glädje denna grönsak förra året. Just nu känns den superaktuell för jag var med i Hälsorevolutionens podd som publicerades igår och då delar Maria Borelius med sig en mängd kunskap om fänkål och bjuder också på ett riktigt bra recept. Lyssna på den vetja – vi pratar om livskraft, trädgård, hav, mörker och mycket annat. Lyssna på podden här.

Ja, visst blir det fänkål i år igen. Denna grönsak är fantastisk.

Hyvla fänkål med mandolin och gör en fantastisk sallad som passar till allt – denna sallad med blodapelsin, fänkål och dill äter jag tillsammans med fisk ikväll.

Jag har två recept med fänkål i min bok faktiskt och en sallad valdes ut av Elle mat & vin denna månad.

Ja, man kan faktiskt läsa en hel artikel om mig i magasinet. Nedan delar jag ett utdrag ur boken och också receptet du finner i Elle Mat & Vin denna månad.

Utdrag ur min bok Livskraft från trädgård och hav.

Trädgårdens sallad – För 2–4 personer, beroende på om du har den som stort eller litet tillbehör

Jag hade inte vett att uppskatta fänkål förrän en mandolin letade sig in i mitt kök och då var jag nästan fyrtio år fyllda. Helt plötsligt fann jag då en mängd olika saker att kombinera denna ”vuxna” smak av anis med. Jag har gärna fänkålen till fisk eller skaldjur, men mest av allt gillar jag att hyvla ner den i en sallad. Denna vackra grönsak växer och frodas numera i min trädgård och ingen är gladare än jag över att den både är snygg, god och bra för kroppen. Både kål och frö ger viktiga näringsämnen såsom C-vitamin, kalcium, magnesium, kalium och mangan. Dessutom sägs fänkål vara bra för matsmältningen, så har du inte testat te med fänkålsfrön än så är det hög tid nu – det är så gott och bra för dig.

I alla fall, den här salladen är busgod och pricken över i:et är att den blir extra festlig på sommaren eftersom man då kan dekorera den med färgglad krasse, vilket dessutom ger lite pepprigt sting på tungan. Gott!

Trädgårdssallad med fänkål:

1 1/2 dl solroskärnor
1 fänkål
1 medelstor gurka
Ett knippe dill
3 msk kapris
2 citroner
Olivolja
Salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Rosta solroskärnor i torr panna och salta lätt med flingsalt.
2. Hyvla fänkål fint med mandolin och lägg den i en skål med iskallt vatten, gärna med ett par isbitar i.
3. Skär eller hyvla gurkan och grovhacka dillen.
4. Häll av vattnet från fänkålen och blanda ner gurka, dill, solrosfrön och kapris.
5. Tvätta citronerna noggrant och riv citronzest från en citron över salladen. Pressa därefter juicen från båda citronerna över alltihop.
6. Smaka av med en god olivolja, salt och peppar.
7. Avsluta med att dekorera med de blommor som säsongen erbjuder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Recept med fänkål – busgott