Bästa med söndagen denna vecka – en ny inspirerande intervju med en mycket kreativ och varm människa.

Annakarin Nyberg mötte jag för första gången då jag skulle fotografera kampanjbilder för Miss Clarity.
En oerhört sympatisk och klok kvinna med ett strålande leende och båda fötterna på jorden.
Det vilar som ett stort lugn över hela Annakarins väsen samtidigt som hon har så otroligt nära till skratt samt roliga och rappa formuleringar. En riktigt bra kombo.
En väldigt skärpt kvinna med andra ord – hon är Internetforskare, Författare, Föreläsare & Moderator. Och så har hon en klädkollektion med vackra klänningar ihop med Underbara Clara. Inom några dagar släpps en ny kollektion med klänningar från dessa driftiga tjejer.

I somras tog jag dessutom del av hennes mycket fina och gripande Sommarprat i P1. Något som jag tycker du också ska göra efter du läst klart denna intervju.
Håll tillgodo och fin kväll till dig.

Hej Annakarin. Vad har du uppskattat mest denna vecka?
Att jag har fattat några riktigt stora och svåra beslut i frågor som jag har grunnat över länge. Frågor som har tyngt mig rätt så rejält och som har påverkat mig både privat och professionellt. Just nu är jag lättad och jädrigt glad! Jag har skapat förutsättningar för mycket skoj som jag nu kan se framemot.

Fast mest uppskattar jag nog smörkniven som min 8-årige som kom hem med häromdagen. Oklart dock vad som är fram och bak och upp och ned men han är stolt som en tupp över sitt hantverk – och jag över honom.

Vad äter du helst?
Det är faktiskt få saker slår hemgjord palt med nykokt lingonsylt, extrasaltat smör och kall mjölk. Mormor gjorde alltid jättestora paltkok och så snart de första flöt upp till ytan kunde festen börja. När paltkoman slog till la vi oss raklånga på köksgolvet och stånkade. Idag är mormor 100 år och numer är det vi som får bjuda henne på paltfest.

Ok, vad äter du inte?
Jag äter allt men får jag välja, äter jag helst inte isterband. Eller nätting. Fy tusan alltså för doften som sprider sig när man steker den.

Vad brinner du för?
Jag brinner för ärlighet och alla människors lika värde – i stort och i smått. Jag har en stark inre moralisk kompass. Så stark att den ställer till det för mig nu och då. Ibland vore det ju faktiskt enklare om man kunde tänka Skit samma! och blunda för orättvisor, ohederlighet och maktspel som förminskar, förlöjligar och trycker till andra människor. Men jag kan inte. Rätt ska vara rätt. Ärlighet varar längst.

Vart reser du helst och varför?
Jag gillar sol och värme, kanske eftersom vi inte är så bortskämda med det här uppe i norr. Och stora städer, de fascinerar mig. Jag tycker mer om att sitta på ett fik och betrakta människor i vardagen än att besöka de där turistattraktionerna man förväntas uppleva innan man åker hem.

Vad läser du?
Just nu läser jag tre böcker. Lean in: kvinnor, karriär och viljan att satsa av Sheryl Sandberg. Hitta din sanna story av Katrin Sandberg. Och så en tredje skönlitterär romantik-dravel-bok som jag lyssnar på för att somna. Jag vet inte vad den heter, vad den handlar om eller de olika karaktärernas namn. Jag kan dock se att jag har lyssnat drygt 14 timmar på den, men jag har liksom inte lyckats registrera någonting. Jag kan varmt rekommendera en tråkig talbok i stället för sömnmedel.

Vad lyssnar du på?
Jag lyssnar just nu mer på poddar än på musik. Skäringer & Mannheimer får mig att skratta högt, Podden Självklart får mig att tänka till lite lagom. Och så lyssnar jag en del i efterhand på poddversionerna av Sommar i P1.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Sköt dig själv och strunta i vad andra kan tänkas tycka eller tänka eller ha på gång. Det handlar om att använda sin energi till att utveckla sig själv, fokusera på det man själv tycker är roligt och försöka att inte bränna energi på sådant man inte kan påverka. Låt folk tycka och tänka vad de vill. Gör din grej!

Värdesätt dina relationer och vårda dina nätverk. Utan dem står du dig slätt.

När jag blir hårt och otrevligt ansatt brukar jag anstränga mig för att inte ge igen med samma mynt. Jag försöker vara den större personen. Jag är trevlig och artig även om allt jag vill är att dra på en rak höger. Det är mitt bästa knep, jag vet att det brukar reta gallfeber på folk!

Berätta. Vad är det roligaste med ditt arbete?
Jag har egentligen två arbeten. Dels är jag disputerad forskare, lärare och chef på universitetet. Dels är jag företagare och skriver barnböcker för Rabén & Sjögren, föreläser (om digitalt entreprenörskap och innovation eller exempelvis digitaliseringens betydelse för det goda samhället), modererar galor och konferenser och gör klänningar tillsammans med Clara Lidström under varumärket Miss Clarity.

Mina två arbeten skiljer sig väldigt mycket åt och det är kombinationen av dem som jag gillar. Jag utmanas på olika sätt som företagare och universitetsanställd. Roligast på universitetet är att få träffa studenter och se dem växa och utvecklas och även att få vara en del av deras utveckling.
Som företagare uppskattar jag min frihet och de nätverk av kreativa, modiga, drivna och generösa människor som jag har byggt upp. Allt det sammantaget ger mig kraft och gör mig modig och påhittig.

Men vad är det tyngsta då?
Man kan säga att universitetet är fyllt av människor som tävlar med varandra om forskningsmedel, ära och berömmelse. Starka individer som tävlar individuellt mot varandra, lite som elitidrottare. Risken med det är att det skapas en kultur med vassa armbågar och snålhet, där man försöker ta sig fram på andras bekostnad. Där man tänker att lyckan på något vis är ändlig och om det går bra för dig räcker inte lyckan till mig. I en sådan miljö blir människor inte trygga, generösa och kreativa och stundvis när de krafterna blir för påtagliga, ja då är det tungt.

Har du något tips till kvinnliga entrepenörer som vill satsa på eget?
Tänk stort och sätt stora mål. De ska vara så stora att du blir lite generad när du tänker på dem. Det är mitt sätt att flytta mina gränser och utmana mig själv. Om jag sedan når halvvägs, ja då är det jädrigt bra!

Folk gillar att räkna andras pengar. De vill veta arvodet för en bok, en föreläsning, klänning eller ett moderatorsuppdrag. Jag brukar le och svara att jag tjänar så mycket pengar att jag inte vet vad jag ska göra av alla. Då självdör samtalet. Folk som räknar andras pengar är ofta tyngda av avundsjuka och det är sällan vackert.

Jag pratar inte företagande med människor som inte begriper sig på entreprenörskap. Min erfarenhet är att de vill komma med en massa råd som jag aldrig har bett om och gärna också höja ett förmaningens pekfinger. Skulle jag välja att lyssna på dem riskerar jag att tappa kreativiteten, kraften och modet.

Jag har sett till att bygga nätverk tillsammans med både kvinnor och män. Viktigast av allt är att de är generösa och ärliga. Att vi både kan glädjas åt andras framgångar och stötta i motgång. Det låter enkelt, men tyvärr är inte alltid så. När medvinden blåser och saker och ting går bra tystnar många. När i stället motvinden viner, i de mentala uppförsbackarna, ja då är det lättare för människor att kliva fram. Jag ser rätt så tydligt vilka som står kvar i perioder när det går bra för mig. Det är relationer värda att vårda!

Tusen tack Annakarin!