Dags för en inspirerande Söndagsintervju här på bloggen.
Denna vecka är det en gäst som har ett smittande intresse för trädgårdar. Så väldigt glad och stolt över att Lars-Johan Svanström, som driver Träslövs Trädgård i Varberg, vill vara med och svara på några frågor.

Jösses vad jag lärt mig mycket av att bara följa Lars-Johan på Instagram det senaste året. Och varje gång jag stiger in på Träslövs Trädgård så kliar det i mina gröna fingrar – enormt inspirerande och vackert. Har du inte varit där förr så får du lova att du svänger förbi om du är i de halländska krokarna i sommar.
Jag hade turen att få jobba där som fotograf vid ett par tillfällen för sommaren. Underbart!

Hej Lars-Johan. Första frågan ut – Vad äter du helst?
Risotto! Jag letar fortfarande efter den perfekta risotton när jag är på inköpsresa eller semester i Italien…

Ok, vad äter du inte?
Stekt strömming!  Och varje gång jag berättar det så svarar de flesta, ”Åh, det som är så gott!”
Tydligen känner de inte de hundratals små fiskben som åker runt som en hårboll i munnen på mig och förtar hela aptiten de gånger jag försökt äta strömming.

Vad brinner du för?
Att passionerat få inspirera människor om växter och trädgårdsdesign.
Få vara med och göra våra villaträdgårdar och bostadsområden lite vackrare att leva i. Jag älskar att föreläsa inför människor om hur våra växter fungerar och hur man skall gödsla och beskära för att växterna skall må optimalt bra.

Min låga för mitt yrke tändes redan i första klass i skolan när fröken frågade oss barn vad man kunde tänka sig för jobb när man blev stor, utan tvekan räckte jag upp handen och svarade – Trädgårdsmästare.

Vart reser du helst och varför?
Till olika regnskogsområden på vår planet. Det är något helt magiskt att vandra och omslutas av träd och vegetationen i en regnskog. Där allt som växer är så megastort och mycket större än normalt, fuktigheten och ljudet av alla djur påminner om att det är ”jordens lungor” man vandrar i, de som är så viktiga för syreproduktionen och att hela mänskligheten kan befolka vår sköra planet.

Jag minns särskilt en av alla resor, då vi fick följa med ett forskarteam djupt in i Amazonas regnskog. Vi fiskade pirayor under veckan som vi grillade över öppen lägereld om kvällarna. De samtal runt lägerelden, med människor som verkligen brinner för att rädda regnskogen, var helt magiska och lärorika om vårt ekosystem. Mycket om vad många av våra mediciner och kunskap ursprungligen kommer ifrån.

Vad läser du?
Jag har en jättestor boksamling hemma av trädgårdsböcker, mest utländsk litteratur, samt massor av kokböcker. Men det som jag bläddrar i mest och läser varje vecka är tidningar om mat. Jag älskar matlagning, det får mig att slappna av när jag läser och smakar av ett recept i mina tankar. Jag har en pärm med ett register som börjar med , förrätt, varmrätt, efterrätt. Sedan river jag ut det bästa ur tidningen och sorterar in det i pärmen och slänger resten av tidningen. Sedan bygger jag ihop mina egna menyer från min pärm, följer recepten blint eller gör om dem efter min egen smak. Kan tillägga att det är alltid 3-rätters jag bjuder på när vi har gäster…

Vad lyssnar du på?
Jag har väldigt bred musiksmak och kan ibland fastna i en skiva. Just nu så rullar Frida Hyvönen i hörlurarna och låten ’Sjön’ som jag kan lyssna ett par gånger om dagen på. Jag gillar hennes små berättelser i varje låt.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Ta hjälp av en trädgårdsdesigner med den yttre miljön till ett boende om hen känner att hen inte klarar av det själv. Jag har jobbat så många år med att göra vackert i den yttre miljön runt ett hus och ser så många tråkiga installationer i trädgården som lätt  förfular den vackra huskroppen och helheten i trädgården. Det kan var allt ifrån framstressade groteska uterums/altan byggnationer, påkopplade på en från början vacker huskropp, till ljussättning med billiga små solcellslampor uppradat i rabatten på ”igelkottshöjd” som knappt fungerar.

Ta hjälp av någon med ett estetiskt öga, som binder samman helheten runt ett boende, så hjälps vi åt att göra vår värld lite vackrare.

En viktig rutin för dig?
Det är nog att jag vid 7-tiden, nästan varje morgon, stämmer av med ett telefonsamtal till  Fredrik som är media-ansvarig i den Elitserieförening som jag är ordförande i sedan åtta år tillbaka.

Du driver en fantastisk trädgårdsbutik i Varberg som inspirerar mängder av människor från när och fjärran. Kan du berätta lite om butiken? Vad som fick dig att bli trädgårdsmästare, vad som gjort butiken till det den är idag och lite om dina framtidsplaner?
Det var min morbror och moster som drev ett odlingsföretag där mitt företag Träslövs Trädgård ligger idag. Det var de som väckte mitt intresse redan som barn att bli trädgårdsmästare och få lära mig hur växter odlas. Stommen i butiken idag är våra växter vi säljer för plantering utomhus.

Jag har alltid haft ett driv att lära mig många växter, vilket är en stor del av att vi idag har ett väldigt brett sortiment. Jag har alltid gillat mångfald, allt som stöps i samma form är för mig ointressant och gör mig nästan lite ledsen. Såsom när kunder kommer in som bor på samma gata och vill ha likadana silverpäronträd på framsidan som övriga grannar fast vi har 200 vackra  prydnadsträd att välja på i vårt sortimentet…
Jag gillar heller inte plast i grälla färger, vilket återspeglar sig på krukor och inredningssortiment som jag handplockar till butiken. Hela butiken går i väldigt jordnära färger och mina duktiga inredare skyltar upp väldigt inspirerande miljöer.

Kvalitén på alla växter vi köper in är den absolut bästa. Jag har sedan jag gick på trädgårdsskola alltid velat gynna de bästa odlarna och dela med mig av deras skicklighet i att tillverka vackra växter av högsta kvalité åt mina kunder.

De små enkla ingredienserna och våra inspirationsmiljöer ute i trädgården, samt att jag är väldigt (kanske för petnoga) noga med detaljer i butiken. Det är en del av Träslövs Trädgårds koncept som kanske skiljer ut oss lite mot ett ”vanligt” Garden Center.

Mina framtidsplaner och drömmar är att driva ett café/restaurang integrerat med Träslövs Trädgård, där gästerna under sommartid kan slå sig ner i små avskärmade bersåer med ljuvligt doftande prydnadsaplar till tak som skänker skugga. Men för att dra igång något sådant så skulle jag först vilja ”headhunta” en kopia av Monika Ahlberg, hon har alltid varit min stora idol och förebild för det otroligt kreativa jobb hon låg bakom när hon startade upp Rosendals trädgårdscafé på Djurgården och gjorde det världskänt.

Slutligen – Vad drömmer du om?
Oj!, det finns massor av drömmar i mitt huvud…
En dröm som fortfarande ploppar upp är att jag skulle vilja dela med mig av mina odlingskunskaper som trädgårdsmästare och jobba som volontär i fattiga länder. Som att hjälpa en by att starta upp en odling de kan leva på.
Jag älskar möten med människor från andra kulturer och minns trädgårdsmästarvänner som efter utbildningen på Alnarp drog iväg ut som volontärer i världen.  Mina vänners  berättelser om möten med andra människor och byinvånarnas tacksamhet var helt fantastiska när de återvände. Det kan jag drömma om att också få uppleva en dag.

Så fint Lars-Johan! Tack för att du ville vara med och lycka till med dina planer och drömmar. Vi hänger med på ett hörn via dina fenomenala Instagram-inlägg.