Jag kikade in hos Marinette Månsson som har en alldeles bedårande liten blomsterbutik mitt  i centrala Varberg. Våra vägar har korsats några gånger då hon är vän till Miranda och ofta får man en vackert bunden bukett från Blomsterdekoratören då man bjuder över folk på middag.
Butiken ligger mitt emot Varbergs kyrka och riktigt nära torget så jag brukar ha vägarna förbi titt som tätt.
När jag går förbi Marinettes butik saktar jag ner på stegen – vilket ögongodis!

Marinette berättade att när hon gick på gymnasiet passerade hon ofta lokalerna på Kyrkogatan och var fast besluten att om hon skulle ha en butik i denna staden någon dag så ska det vara i en av dessa lokalerna.

Sedan flyttade hon till Oslo, Stockholm och reste i några år. En dag då hon var redo att ta steget mot egen butik så stod drömlokalen ledig – för bra för att vara sant och det var omöjligt att inte ta chansen!
Ödet tänker jag.

Hej Marinette – Vad har du uppskattat mest denna vecka?
Min lediga onsdag som blev en underbar dag med träning, lunch hos mina föräldrar, promenad på stranden som bara ligger några kilometer ifrån byn där jag växte upp, och avslutningsvis en fika hos min stora förebild- mormor.
Även en spontan middag med fantastiska tjejkompisar fyllde mig med otroligt mycket energi, där skrattade vi och åt gott tillsammans.

Vad äter du helst?
Mat är något som jag både älskar att laga och äta. Vad jag helst äter beror mycket på vilken miljö jag befinner mig i. Är jag på resande fot går jag gärna på sidogator och försöker hitta små lokala guldkorn och upptäcker stadens eller landets matkultur. När vi var i Polen till exempel så hamnade vi i en lunchmatsal, allt var på polska och ingen talade engelska. Med hjälp av kroppsspråk och en ordbok fick vi beställt och det blev en minnesvärd matupplevelse. Men som svar på frågan så tackar jag aldrig nej till skaldjur, en god pasta, sill och färskpotatis!

Ok, vad äter du inte?
Det är inte mycket.  Men något jag aldrig har lärt mig att äta är faktiskt blodpudding.

Vad brinner du för?
Jag brinner för att inspirera andra, vara kreativ, mina blommor, träning, idrott, resa och att anta nya utmaningar. Yrkesmässigt brinner jag starkt för att lyfta vårt hantverk florist dels genom att tävla mycket inom blomsterbinderi och att försöka marknadsföra det så mycket jag kan.

Vart reser du helst och varför?
Jag älskar att resa både till stränder, städer, fjäll.
Jag gillar att variera mina resor och upptäcka nya platser och kulturer. Jag tycker om att både vara aktiv på semester likväl som jag kan tycka det är helt magiskt att bara ligga och sola på en strand. Mitt favoritresemål är alltid Paris. Staden har fångat mitt hjärta totalt . För några år sedan reste jag till min syster som bor i Paris och stannade hos henne i ett par månader.
Under denna tid gick jag runt i stan och inspirerades –  det är en resa som har format mig väldigt mycket,  både yrkesmässigt och personligt.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Tro på dig själv, våga prova saker som du drömmer om att få göra- litet som stort. Var ödmjuk mot dig själv och andra och  glöm inte att njuta av livet!

En viktig rutin för dig?
Det är viktigt för mig att äta, träna och sova. Jag låter kanske lite som skalman med dessa rutiner ger mig en bra balans i vardagen och får mig att må bra, vara glad och kreativ!

Frukostägget är också en viktig rutin!

Berätta lite – Vad var det som mig dig att intressera dig för att bli florist?
Intresset har funnits där redan sedan jag var väldigt liten då jag ofta plockade buketter och älskade att få vara ute i trädgården hos mormor och hemma hos mina föräldrar.

Båda deras trädgårdar är gamla och har alltid varit fulla med blomstrande rabatter som jag fullkomligt älskat!

Så, intresset för blommor, färg och form har jag alltid haft och när det visade sig att det fanns en floristutbildning i närheten var det ingen tvekan om vart jag ville gå!

Din blomsterbutik är helt utan kylrum för snittblommor – hur kommer det sig? Så vackert!
Det var ett medvetet val som jag gjorde tidigt i processen med min butik.

Jag tycker att det blir en helt annan upplevelse för kunden och personal. Alla kommer nära blommorna och kan se och känna de ljuvliga dofterna som kommer fram på ett helt annat sätt än om det står i ett kylskåp.

Inspirationen till detta kommer ifrån tidigare arbetsplatser men framförallt ifrån mina resor där jag ofta besöker butiker och blomstermarknader. I Paris blomsterbutiker helt magiska.

Nu går vi snart in i trädgårdssäsong och många har satt sina tomatplantor. Har du något bra tips att dela med dig av till de trädgårdsintresserade?
Ja, odla mycket ätbart –  med ekologiskt och närodlat kan det inte bli fel.
Det är så ljuvligt att kunna skörda sin egen mat och ett tips är att våga ge dig på lite nya sorter som du inte provat på förut heller.

Något jag själv tycker är kul är att samla på olika sorters pelargoner, det har kommit fram så mycket roliga sorter som både har fantastisk blomning och spännande dofter.

Sen vill jag även slå ett slag för blomstrande och prunkande rabatter – det behöver inte vara så svårskött, men jag tycker att det tillför en sådan fin personlighet till trädgården. Fråga en trädgårdsmästare om hjälp på bra växter som passar hemma hos dig.

Restips på trädgård är Claude Monets trädgård utanför Paris – helt magiskt att besöka, ett måste om man har vägarna förbi eller en dag över i stan.

Hur är det att vara ung kvinnlig egenföretagare?
Åh, det är jättekul men ibland läskigt, men absolut mest kul!
Man har fått stå på sig och tro på sig själv, i början var det många som frågade sig hur detta skulle gå.

För mig har det varit ett mål jag har haft sedan jag gick på gymnasiet och som nu har gått i uppfyllelse, det känns overkligt och fantastiskt på samma gång. Utan stöttande familj och vänner så hade det inte gått dock!

Jag älskar att ingen dag är den andra lik.

Slutligen – Din egna favorit i trädgården?
Just nu frossar jag i olika grenar som jag plockar med mig in – syren, forsythia, magnolia m.m.
Annars är jag svag för alla söta små lökväxter som är helt bedårande!

Tusen tack för att du ville vara med i intervjun denna söndag Marinette!

Du finner Marinette och hennes vackra blommor hos Blomsterdekoratören på Kyrkogatan i Varberg.

 

Kommentarer till “Söndagsintervjun – Om Marinette Månsson, Blomsterdekoratören

  1. Underbara Marinette! Heja dig som uppfyller drömmar och visar väg och mod. 🌸

Kommentarer stängda