Denna veckas gäst i Söndagsintervjun är en ny bekant till mig.
Jag var nyligen i Morgan Perssons fina blomsterbutik i Fridhemsberg och fotade på uppdrag. Regnet stod som spön i backen och jag var lite modfälld på grund av ljusförhållandena denna förmiddag. Kände att det skulle bli en svår dag att jobba på men ändrade helt inställning då jag steg in genom dörren hos Morgan. Blev alldeles förälskad i butiken och mycket inspirerad av Morgans smittande energi. Här är någon som verkligen älskar sitt jobb. Så glad att han vill vara med som gäst i veckans Söndagsintervju och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Morgan! Vad har du uppskattat mest denna vecka?
Vad skönt med en fråga som man vet svaret på med detsamma! Att vi var tre på min födelsedag i fredags. Vi fick en son i januari, den bästa presenten man någonsin kan få.

Vad äter du helst?
Det är inte mycket som slår mammas mat. Hennes vildsvinsköttgryta är en stor favorit. Hur jag än lagar grytor lyckas jag själv aldrig få till den perfekta smaken, fast jag frågat henne tusen gånger hur hon gör. Min svärmors ”man tager vad man haver-kyckling” gör också magen glad. Hon vet aldrig riktigt vad hon har i den, men det är alltid jättegott. Det går inte heller att komma undan att jag är en riktig gottegris, choklad och chips står högt upp på listan.

Ok, vad äter du inte?
Sill i alla dess former! Varje år vid midsommar och jul försöker jag, men ännu har jag inte lyckats finna tjusningen i det. Likadant är det med kaffe. Jag har försökt många gånger och tvingat i mig en kopp när jag blivit bjuden för att inte verka omständlig men det kanske går över när jag blir stor J

Vad brinner du för?
Förutom min familj såklart, mitt jobb som florist, butiksinnehavare och egenföretagare. Att jag i min livsstil får göra det jag tycker om, möta och inspirera människor. Jag hämtar mycket material i naturen och jag brinner för att ta vara på varje årstid och vad den ger.
Vart reser du helst och varför?
Från Varberg där vi bor, åker jag helst till vårt fritidshus på landet i ullaredsskogarna. En plats där man kan samla tankar och vara i naturen. Där man får försöka lämna måsten hemma och ta det som det kommer. Jag mår bra av miljöombytet och känner mig lugn i närheten av där jag vuxit upp.

I annat fall om jag reser vill jag gärna ha sol och bad. Thailands Koh Lanta är en plats jag gärna skulle vilja återvända till. Men inget går upp mot en riktigt skön sommardag när vi tar cykeln ut till Getteröns klippor och salta bad i kristallklart vatten. Det är viktigt att njuta av och ta vara på det som finns omkring oss.

Vad läser du?
Jag läser mycket sällan och bläddrar helst i tidningar i så fall. Jag hittar alltid andra saker som jag hellre vill göra än att läsa. När jag läser bok blir det oftast i samband med semesterresor. Senaste boken var Gräspojken av Christer Lundberg. En sjuk historia som jag förvånande nog tyckte om.
Vad lyssnar du på?
Jag lyssnar gärna på tystnaden, fågelkvitter och vågskvalp och andra ljud i naturen. Jag har aldrig ont av tystnad. Man omges hela tiden av mycket ljud och intryck så därför uppskattar jag det emellanåt. Om jag skulle sätta på någon musik så blir det gärna Laleh. En tjej som alltid berör med sina texter. En gammal favorit som är svår att sudda ut är Jill Johnson.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Försök att ta motgångar och törnar som en del av livet. Ofta är det svårt att göra det när man är mitt i det. När det väl sedan vänder, vilket det oftast gör: stanna upp och tillåt dig njuta av det! Man lär sig alltid något utav svårigheter och blir ofta mer ödmjuk inför kommande situationer.

Vad gör dig rädd?
Saker man inte själv kan påverka, såsom sjukdomar och oroligheter i världen. Att man slutar att lyssna på varandra eller tar saker för givet.

En viktig rutin för dig?
Riktig mat på rätt tid. Vilket tråkigt svar, men det är viktigt för att jag ska fungera.

Du har gjort en spännande resa från skobranschen till att själv driva blomsterbutik på landet. Kan du berätta om resan du gjort?

Efter 12 år i skobranschen insåg jag att jag behövde något annat. Det var i många år en bra arbetsplats men jag behövde nya utmaningar. Efter en jobbig tid med några snedsteg och många tankar lyssnade jag på min frus råd om att bryta mönster och tänka i nya banor. Så vad tyckte jag var roligt? Jag kom fram till att skapandet och kreativiteten alltid varit en del av mig och plötsligt insåg jag vad jag skulle göra med den. Jag sökte till en floristutbildning i Göteborg som jag påbörjade i januari 2014. Jag trodde verkligen aldrig att jag skulle plugga igen efter gymnasiet, men jag var tvungen att bryta mönster helt och det visade sig vara en fullträff! Utbildningen tog fram det bästa i mig. Jag hade hamnat helt rätt! Efter utbildningen kände jag starkt att jag som person och min kreativitet inte platsade någon annanstans utan att jag behövde skapa min egen verksamhet. Det var ett vågspel men jag var tvungen att ge det en chans. Jag ville ha en liten butik på landet där närheten till naturen som är min stora inspirationskälla och det personliga mötet, stod i fokus!

Efter en tids letande efter den perfekta platsen och lokalen fann jag den i Fridhemsberg strax utanför Ullared. I den gamla lanthandeln ”Dahlbergs” som stått öde i 20 år skapade jag min egen butik och en solig vårdag i april 2015 hade Blomsterfrid premiär! Nu har jag haft butiken i 2 ½ år och jag ångrar mig inte en sekund.

Har du något tips till den som är sugen på att byta bransch och våga satsa på sitt egna kreativa och driva eget?

Leta upp en person i din närhet som förstår dig och kan stötta dig på din väg, annars kan det lätt kännas ensamt. Jag är evigt tacksam mot min fru för stödet.

Det kanske finns något du är bättre på än det du gör idag? Ta vara på den känslan och våga ta steget! Du äger dig själv, glöm aldrig det! Att skapa gör mig fri. Vad gör dig fri?

Tack Morgan!
Vill du besöka Morgans fina butik Blomsterfrid så ligger den i Fridhemsberg, 7 minuter från det stora varuhuset Gekås i Ullared.
Passa på att besöka gulliga Lena Bolin på Bolins bageri när du samtidigt är här – hon finns på andra sidan gatan i detta lilla samhälle. Lena har byggt ett bageri i sitt gamla stall och är verkligen superinspirerande. Hoppas jag får till en intervju med denna tjej någon gång också.

Fin kväll till er.