Vilka vackra dagar vi har nu!
Sommarvädret gör underverk med humöret och livet blir lite enklare helt enkelt. Vi har flyttat ut – tvättstugan och övervåningen är i ett stort kaos men vi bryr oss inte det minsta. Så härligt att bara leka och slappa i trädgård eller på stranden.

Denna vecka har jag varit över hos min granne Johanna Willerstrand med kameran. Stellas mamma alltså.
Vi hänger mest var och varannan dag och turas om att ge barn mat, hämta på skola och skjutsa. Som ett litet kollektiv – otvunget härligt och avslappnat. Johanna har blivit lite som en syster och vi har stött och blött det mesta – skrattat, svettats och gråtit på varandras axel.
Johanna jobbar som personlig tränare, löpcoach och föreläsare och inspirerar mig jättemycket. Jag hittar ganska ofta ursäkter till varför jag ska inte ska dra med på träning eller snurra på mig löparskorna. Då står hon där och säger “vi gör det ihop –  det blir skoj, alla kan vara med!” Och så grejar hon med kul cirkelträning för barn och vuxna i trädgården.

Vad jag uppskattar mest med Johanna är att hon ofta bekräftar mina känslor istället för att komma med lösningar, att hon är  prestigelös, positiv och att hon är bra på att få både barn och vuxna att tänka till i vad de uppskattar i livet. När vi äter middagar så går vi laget runt och alla får berätta vad de uppskattat med de andra i familjen under dagen.

Hej Johanna. Vad har du uppskattat mest denna vecka?
Att sommaren som aldrig kom förra året har kommit hit och parkerat.

Vad äter du helst?
Grillat och grönsaker.
Det är i grönsaksdisken vi hittar vitaminer, mineraler och antioxidanter – bra grejer för en aktiv kropp! Äter jag lunch ute väljer jag alltid fisk. Har som mål att laga mer fisk hemma oxå, det är ju så enkelt men ändå så svårt när man inte har det som vana.

Ok, vad äter du inte?
Lever, har svårt för konsistensen…

Vad brinner du för?
Hälsa! Så som vårt samhälle ser ut idag så är det otroligt viktigt att göra bra val, vi har väldigt mycket emot oss, stillasittande arbeten, godisdiskar och energidryck som bokstavligt talat ramlar över oss. Dolt socker och e-ämnen i färdigmat osv.
Mitt mission är att få inspirera och vägleda till ett hälsosamt liv. Det finns så mycket goda och nyttiga saker och fysisk aktivitet skänker oss väldigt mycket välbefinnande!
Ändå är det så svårt att få ”ändan ur vagnen” och så sitter man där med handen i gottepåsen…

Vart reser du helst och varför?
Har alltid älskat skidsemestrar! Men en ny favorit är Sri lanka, organiserat kaos och så kan man vågsurfa, blir lite som skidsemester utan att behöva frysa tårna av sig. Sedan älskar jag att campa, rätt ut i naturen, vi är så lyckligt lottade i Sverige med vår allemansrätt, slå läger och tända lägerelden det är fina grejer!

Vad läser du?
Alldeles för lite… men jag lyssnar desto mer på pod!

Vad lyssnar du på?
På poddar och på Studio ett på P3. Kollar aldrig på nyheterna utan lyssnar istället.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Ät grönsaker bär och frukt – ät så många färger du kan. Visste du att endast en av tre får i sig tillräckligt av detta i Sverige…?

En viktig rutin för dig?
Regelbunden träning. Utan det kraschar jag mentalt!

Vad är det bästa med Varberg?
Oj! Jag älskar Varberg – Havet och alla bad!
De vackra småvägarna (läs cykelvägarna) inåt landet, bokskogarna. Den mysiga stadskärnan och att det är precis lagom stort, som småbarnsförälder känns det tryggt att vi kan ha lite koll på varandra och framförallt på våra barn.

Du jobbar med träning och hälsa. Jag tycker det är viktigt att så många som möjligt får information om vad fysisk aktivitet gör för hjärnan. Kan du berätta lite om detta?
Jag har en föreläsning om detta den heter Hälsa – Hur svårt kan det va? Om man vill ha det långa svaret så kan man köpa den.
Det korta svaret är:
-Fysisk aktivitet gör oss hjärnstarka. Det utsöndras välmåendehormoner som ger oss glädje, inre harmoni, känslan av att vara stark och det ger oss vakenhet.
-Vi blir lösningsorienterade och kreativa av fysisk aktivitet och vi blir stresståliga.
-Vi har lättare för att lära om vi är fysiskt aktiva. Man har länge sagt att det är smarta människor som väljer träning men forskning idag säger att du blir smart av att träna!
-Vi minskar risken för demens med ca 40% och mycket mycket mer!

Vem vill ha detta? Alla tror jag – men det är långt ifrån alla som gör valet att prioritera fysisk aktivitet.

Hur ser din träningsbakgrund ut?
Jag har växt upp i en aktiv familj och tränade som barn längdskidor och lite fotboll, slutade som många andra runt femtonårsåldern, sedan blev jag positivt provocerad när min syster åkte Vasaloppet ett år.

“Kan hon kan jag” och sedan var bollen igång. Vasaloppet blev till slut en svensk klassiker som sedan blev triathlon och Ironman. Det jag upptäckte på vägen var hur bra jag mådde mentalt. Idag anmäler jag mig fortfarande till lopp för att ha något att träna till, jag får inspiration av det men det viktigaste är mitt mentala välmående!

Om man inte känner sig redo att byta livsstil rakt av imorgon men ändå vill göra en förändring till ett mer hälsosamt liv – kan du ge tre enkla tips för detta?
-Läs boken Hjärnstark av Anders Hansen! Eller lyssna på boken. Han beskriver vad som händer i framförallt hjärnan när vi väljer fysisk aktivitet.

-Bestäm dig och hurra för alla pass som blir av –  sikta på ca 3 pass i veckan 30-45 min.
Raska promenader är bra, men att svettas lite är bättre. Särskilt om du vill bli Hjärnstark.

-När vi kommer till kost så fyll på med grönt  och försök fylla halva tallriken, börja med det du känner till och gå sedan vidare, försök äta så många olika färger som möjligt. Ta med dig barnen på den utmaningen.
Unna dig men inte varje dag och det du unnar dig ska vara 100% värt det. Du ska verkligen älska det!

Får du inte till det – ta hjälp! Lycka till!

Tusen tack Johanna för att du ville vara med.
Vill du komma i kontakt med Johanna för så når du henne här och du kan också följa  henne och hennes äventyr på Instagram.

Har du ett företag och behöver hjälp med ert hälsoarbete så rekommenderar jag verkligen Johanna – hon hart hjälpt många företag och privatpersoner i Varberg.

 

Kommentarer till “Söndagsintevjun – Om Johanna Willerstrand

  1. Att tala om mat som straff/belöning, unna/inte unna är enligt ätstörnigsexperter en riskfaktor i att etablera jobbiga tankar kring mat hos barn. I övrigt låter allt mycket klokt. Men snälla tänk över ordens makt. Jag väljer att skriva en obekväm kommentar därför att jag gör det av omtanke. Det finns massor av kunskap om ord och annat som kan stärka en stark förebild ytterligare. Varför inte bolla orden med nån som kan mycket om riskerna kring mat åt andra hållet. 🙂

    1. Du varnar i all välmening för livsfarliga ord.
      😉 Vi är härmed varnade.

      Själv tror jag det är exakt som Johanna W säger. Om huvudfåran är aktiv, rörlig, grön, vegetarisk, färsk och färgsprakande så kan man “unna sig” både semla och choklad ibland. För att det är fest! Men vem vill ha semla varje dag? Ellet så är “unnet” ostron? Eller hummer? Tror människan har “unnat sig” i alla tider. Inte konstigare än att “unna sig” en tupplur eller ett skumbad fast man borde städa. Men jag har inte sett några varningar för det. Men tupplurspolisen kanske finns därute.

  2. Vilken härlig människa! Och lilla Stella är ju helt fantastisk!
    Vilken ynnest att ha den grannrelation du beskriver! Så mycket värt.
    Tack för inspirerande intervju!

  3. Inspirerande människa! Jag undrar över manchestersoffan… vill hon dela med sig vad det är?

  4. Helt of topic, men jag undrar vad det är för färgkod på Johannas vardagsrumsvägg (det med gröna soffan)?

    1. Många som frågat på Instagram också. återkommer i detta… 🙂

Kommentarer stängda