Den här sommaren handlar mycket om familjens välmående och en hel del jobb för min del.

Jag hade en mängd bloggidéer jag tänkte sätta till verket i år. Bland annat en härlig Varbergsguide innan semestertiderna drog igång men annat kom i mellan och jag har inte haft tid eller motivation till att samla i material för detta. Ber om ursäkt till alla er som mailat och frågat, där jag sagt att inlägg med tips är på väg.

Jag tipsar lite här och där i olika inlägg istället. Om vad vi själva pysslar med under sommarlovsdagar i varbergstrakten.

En dag åkte vi till Yngeredsforsen som ligger mellan Askome och Gällared. Det är en gammal kraftverksdamm som är torrlagd. En fantastisk utflykt minst sagt.

“Affärsmannen Mauritz Hansson köpte området 1899 och hade stora planer för forsen. Han tänkte sig ett industrisamhälle med trämassefabrik och kraftverk. På grund av ekonomiska problem blev det bara kraftverket som byggdes och detta stod klart 1907. Marcus Wallenberg tog sedan över ägandet av bolaget och kopplade ihop kraftverket med sin pappersfabrik i Mölndal.”

“På 60-talet byggdes ett nytt kraftverk, en bit uppströms i Boaforsen. För att få bästa turbineffekt leds vattnet ner i en tunnel som mynnar ut en bit nedströms. Sträckan vid den gamla kraftstationen blev i och med detta torrlagd och så uppstod Döda fallet. Fundamenten och ruinen efter kraftverket står fortfarande kvar. Här är det spännande att gå på upptäcksfärd men håll lite koll på barnen då det kan finnas hala klippor och djupa klyftor.”

Vi hade med oss fika, en liten hammock som lätt går att packa ner i ryggsäcken och promenadskor.

Titta så vackert! Det var bara vi och ett äldre par i färgglada kläder. Typiskt härliga friluftsmänniskor tänkte jag och knäppte ett foto på damen.

Vi stannade och fikade på två ställen. Mackor i skogen först…

…och sedan nybakta sockerbullar på toppen vid vattenfallet.

Sverige har verkligen vackra platser att besöka.

Hund och barn blev badsugna. Det var dock rätt kallt och mörkt i vattnet. Lite läskigt och mystiskt.

Men vattenfallet lockade naturligtvis…

…och Otto hoppade i och simmade ut. Modigt!

Här skulle jag kunna stanna en hel dag. Strosa runt och upptäcka, vandra på de små stigarna i skogen och vila på en varm klippa bredvid vattenfallet.

Igor tog en godispaus och jag såg en orm. (!)

Och så tog jag jättemånga foton i de magiskt vackra miljöerna.

Sådant här slår vilken Lisebergsutflykt som helst enligt mig. Det är dessutom gratis.
Vägen som leder till Yngeredsforsen kallas Hallands vackraste väg och överallt kan man stanna för picknick och blomsterplock, Kanske kan man stanna vid en sjö på vägen därifrån och bada också faktiskt…

Andra bra utflyktsmål i trakterna är Hiaklitten, Åkulla Bokskogar, paddla kanot i mysig å i Älvsered.
Att bara ta sig upp på Hästahagaberget, som ligger längs strandpromenaden i Varberg, med fikakorg är en nog så mysig utflykt också. Finns söta små får där som ser till att vegetationen hålls i styr.

Hoppas Du har några dagar kvar på semestern och njuter för fullt.