1.@signebay 2 @kajsasilow . 3. @lemholtnbergman  4. @surfakademien  5. @mikaeljansson 6. @nicolewarne 7. & 12. @theapartmentdk 8 @surfskinoil .9.& 10. @sofiawood
11. @stocksunited 13.@annagrundberg 15.@lilyoscarinterior

Här är ett axplock av vad som inspirerat mig mest på Instagram det senaste. Mycket surf, natur och brokiga hem.

Att inspireras visuellt på Instagram är fantastiskt. Får så mycket idéer och drömmer iväg.
Jag är också väldigt glad över alla klokheter som delas i detta forum. En  del säger att de bara tittar på bilderna och vill bara ha den sortens inspiration.
Jag personligen tycker man missar en hel dimension av Instagram på det sättet – det finns så mycket smarta människor i detta forum och att ta del av deras tankar varje dag är helt fantastiskt. Jag lär mig så mycket.

Häromdagen delade My Feldt detta klockrena inlägg. För bra för att inte dela vidare, kunde nämligen inte ha sagt det bättre själv.
Så märkligt att lägga energi på att leta fel hos andra tycker jag.

“Vet ni vad jag är jävligt trött på?

Jo, det är när den som försöker göra något bra i världen plötsligt blir boven i hela dramat för att den gör EN grej som inte anses var just bra. Det är som att det är så fruktansvärt jobbigt för vissa människor att se andra försöka, kanske av dåligt samvete, kanske av egen ångest och förmodligen för att man själv är så trött att man inte orkar, att dessa människorna måste börja detektivarbeta för att se om man kan hitta ett möjlig fel!!

Ja men ta mej FAN, DRA på trissor, där satt hon och åt en wienerkorv i skogen! Nu jävlar tar vi henne. “Hej, hur ser du på att kämpa för miljön och samtidigt äta en wienerkorv, du vet att köttindustrin….jada, jada, jada, tråkigt, känner mig besviken, hade dig som förebild” Jag tänker verkligen så här, skönt för den människan att kunna få må lite bättre i livet nu! 1 poäng vunnet, resten försvunnet!

Men jag blir så himla trött på just det syndromet. Har två företag som kämpar för naturen, miljön. Det betyder inte att varenda möbel jag har hemma är eko. Har som mål i livet att så små frön i människor att se naturen för att bli förälskade i den för allt man älskar vill man vårda. Det betyder inte att jag inte kan råka köpa en turkisk yoghurt. Har som mål att göra min omkrets där jag står till en lite gladare plats. Det betyder inte att jag alltid är glad.
Vill gynna de små företagen som brinner för bra men kan ändå råka köpa en strumpa på HM. Jag vill sprida snällhet, få människor att följa sina drömmar men ibland råkar jag också göra dumma saker. Samlat in en halv miljon till utsatta barn, naturprojekt, flyktinghjälp. Det betyder inte att alla mina pengar skall gå till det eller att jag inte kan slösa ibland.
Man kan inte skuldbelägga de som försöker göra något, det är fel väg att gå.

Om man nu känner att man tvunget måste utföra detektivarbete. Leta upp något gammalt fall i försvunna arkiv istället! Det är fel fokus att klaga på min wienerkorv! Ni hör ju själva hur dumt det låter. Om ni är en människa som gör så, tänk istället att ni skulle förmodligen bli gladare om ni letade upp något fint att säga och säga det, det kan vara svårt i början men testa med att bara säga -du är snäll, typ!”

Så bra. Läs också intervjun jag gjorde med My i höstas. Bland det bästa som någonsin publicerats på Krickelin.

Ha en bra dag.

Kommentarer till “Vet ni vad jag är jävligt trött på?

 1. Känner så igen mig i detta! Denna typ av häxjakt som tyvärr sker både online och ute i den “vanliga” världen. När jag pluggade miljövetenskap på universitetet såg folk det som en ypperlig chans att peka på alla saker jag sedan gjorde som inte var “möljövänliga”. Bara för att jag brydde mig om miljön fick jag tydligen inte resa iväg på semester med flyg, köpa en take-away-kaffe på höstpromenaden eller köpa kläder på HM. Men det fick så klart de själva, för de pluggade ju inte det jag gjorde – och försökte inte annars att bidra till en mer hållbar framtid, så då var det tydligen inte samma sak…

  Ja, visst är det konstigt hur vissa människor på något vis “glömmer” att tänka till lite extra och se saker och ting ur olika perspektiv innan de slänger ur sig en kommentar.

  Jag gillar verkligen att du skrev om detta, så intressant och viktiga tankar som jag tror vissa behöver läsa. Mer sådant Kristin!

  Kram Frida

 2. Självfallet ska en inte attackera någon. Men ursäkta, allmänheten bör få reagera när något är uppenbarligen fel. Särskilt när det gäller liv eller död för någon annan. Nu hävdar jag inte veta allt om just denna situation, men jag reagerade på just den spelade oskyldigheten i att äta korv eller yoghurt. I tider som dessa är det ingen som kan rättfärdiga att någon ska behöva dö för någon annans smaklökars skull. Det finns ingen oskyldighet i det, så försök inte porträttera det därefter. Vi vet bättre än så. Ingen är perfekt, nej, men vi alla har en fantastisk möjlighet att inte vara orsaken för någon annans död. Som influencer har en ju trots allt ett stort ansvar, inte ett privilegium att slippa konstruktiv kritik. Inga attacker, men kritik, då något inte riktigt stämmer bör välkomnas så att alla kan gemensamt bidra till att vi får leva i en bättre värld.
  Med riktigt vänlig hälsning, Konstruktiv kritik

  1. Du anser alltså att alla som jobbar med offentliga konton på Instagram bör vara veganer annars är det fritt fram att kritisera deras matvanor?
   Kallar du det konstruktiv kritik?

   1. Absolut inte. Misstolka mig inte, jag kritiserade inte inte någons matvanor. Det jag hoppades kunna ge konstruktiv kritik om var att personer inte bör framställa sina matvanor, som inkluderar ett direkt offer, som något oskyldigt. Inget mer än det. Alla äter vad de själva vill och ingen kan hindra det. Men när man går så långt som att framställa att sina matval är helt oproblematiska, särskilt som influencer, då vore det orimligt att förvänta sig att ingen kommer reagera eller tycka att ingen borde få reagera. För vart går gränsen? är influencers fria att göra vad de vill utan att behöva få kritik om det de gör? Går gränsen när det gäller 1) en bild på korv med bröd? eller 2) när dessa bilders innehåll framställs som problemfria och oskyldiga handlingar? Jag tänker det andra.

    1. Så om en influencer varit ute i skogen och grillat korv, äter den, det råkar hamna på bild så bör den personen problematisera det agerandet i texten (som troligen inte handlar om matvanor utan vad hen gjort i helgen tillsammans med sin familj)? Håller med om att konstruktiv kritik är viktigt, men kan vi verkligen förvänta oss att allt en person gjort under en dag som kommer med i ett inlägg ska problematiseras för att hen inte ska riskera att det framställs som oskyldigt?

 3. Jag tycker att “TittiS” har något intressant att tillföra området. Men så klart en uppskattar olika försök till sakliga analyser. Människan är en komplicerad varelse. Det har verkligen gått in i mig.
  Allt gott Kristin och alla vi i diskussionsgruppen här!

 4. Bra inlägg – även om man är “offentlig” eller inte så gör ju alla på sitt sätt. Jag är kostrådgivare och när jag handlar kan jag nästan se vad andra kunder tittar efter i min korg. (Vi bor på en mindre ort). Det förutsätts att det bara ska ligga grönt och nyttigheter i min korg. Men så är ju såklart inte fallet heller. Jag blev påhoppad av en kvinna en dag som ifrågasatte varför jag åt en viss sak. Mitt svar var bara – Jag väljer för mig – så Väljer du för dig. Att vara snälla mot varandra är viktigt. Påhopp och elakheter är något ingen behöver. Passar det inte att titta och läsa – strunta i det. Tack Kristin för din fantastiska blogg som tar upp så många bra saker. Massa inspiration till känslor. Du gör mina dagar bra !

 5. Mm intressant det där. Och svårt! Nu vet jag inte hur många följare My har eller så, men just det här nya ”yrket” (?) influencer är ju rätt komplicerat kan jag tycka. Vilket ansvar har man liksom? Ska en person som tjänar pengar på att visa upp sitt liv (nu menar jag inte just My utan mer generellt) inte behöva ta nån form av socialt ansvar? Jag tycker personligen att det är orimligt att begära att någon ska leva ett perfekt liv (obviously) men känner nog att man som influencer kan behöva välja bort att publicera vissa saker man gör för att inte påverka andra i den riktningen. Ett exempel är resor, om man tvunget måste flyga så behöver man väl inte glorifiera det i sina kanaler. Tycker man sen att det är oärligt eller oetiskt att dölja sånt så får man väl ta sig en funderare över varför man känner så. Jag tycker det är mer oetiskt att inspirera och indirekt marknadsföra flygresor om vi nu tar det som exempel. Och om man ändå väljer attgöra det, ja då får man nog räkna med att bli ifrågasatt och stå till svars och vara ok med det förutsatt att det är på ett sakligt sätt och inte genom elakheter. Det är ju trots att frivilligt att vara en offentlig person i sociala medier.

 6. Tror att detta händer alla som håller till online, vare sig de ”förtjänar” kritiken eller ej. Tror även att det händer mer ofta när det gäller ämnen med mycket känslor, särskilt om personen som anses/ser sig själv som en förebild delar sin passion för ett ämne på ett sätt som kan tolkas som pekpinnar med moraliska övertoner, att de på något sätt är mer än gemene man. Om gemene man då känner sig undermålig så är en spricka i förebildens rustning ett vapen att använda emot dem. Ämnet spelar sedan ingen större roll, det kan vara miljö eller kristendom eller politik, familjeliv, utseende.
  Så utöver att man nog kan räkna med sådant om man är en publik person lite oavsett (bara för att folk inte har någon hyfs) så tror jag att man kommer längre och vinner fler till sin sida (eller i alla fall inte utlöser samma intensiva attacker) om man kan lyckas kommunicera sin passion utan att tilldela moraliska attribut vare sig till sig själv eller andra beroende på om du/de lever upp till vissa ideal. Som vi vet med sociala medier i allmänhet – om allt man pratar om eller visar upp är allt man gör rätt kan det uppfattas som skryt, att man själv gör allt rätt, medan en mer nyanserad och ärlig helhetsbild generellt gör att folk känner sig mindre dömda där de inte lever upp till idealet. Många uppskattar inte att predikas till, men kan många gånger ta liknande info med ro om det sägs på rätt sätt.
  Det här är inget försvar för attacker, eller menat som kritik till dig eller My, mer en liten analys av hur det händer i allmänhet, kanske. Och som sagt, för vissa verkar det inte spela någon roll oavsett tonläge 🤷‍♀️

 7. Ja så väl sagt av My. Instämmer helt. Trodde
  inte det var sant först, att någon blivit så upprörd över en korv liksom. Ta ett steg tillbaka, se helheten, se på dig själv. Tänk ett varv till, eller två. Vad är viktigt att förmedla till en annan människa? Och när du gör det, hur känns det hos dig då? Din intervju med My förresten 👌🏻 så mänsklig varm och riktigt liksom.

 8. En förebild visar att man har en riktning, dit man vill. Inte att man alltid är fullkomlig och alltid gör rätt.
  Då blir det ju helt omöjligt att leva upp till och sträva efter. Det är väl precis såhär kluvet det är för många av oss. Man lägger inte bara om hela sitt liv på en gång. Det gör ingen. Tror jag.

Kommentarer stängda