Jag har tillbringat några dygn i fjällen med familjen – studerat olika sorters mossa, täljt pinnar, eldat, krupit ihop i raggsockar framför kaminen, glott på långfilmer, bastat, gått långa promenader och somnat efter 21 om kvällarna.

Finns kanske ingen bättre plats för oss att landa på och sänka axlarna. På de här stubbarna utanför stugan kan man fördriva många timmar med en täljkniv och öppen eld.

Jag hade med kameran i väskan med plockade inte fram den förrän två timmar innan bilen skulle rulla hem. Den fick följa med på mitt bad i den lilla tjärnen.

Tricket med att kunna bada året om är att alltid ha varma kläder at krypa i efter doppet. Det sägs att salt bad i havet har en uppiggande inverkan och ett bad i en stilla sjö verkar lugnande, ett dopp i en djup och klar tjärn ger extra närhet till naturen och ett isande vinterbad ger ny energi.

Från boken Kalla Bad:

“Vattnet är tusen nålar som tränger in i min hud och samtidigt kramar om. Det kalla tar andan ur mig. Kroppen vill omedelbart fly, så är den konstruerad. Men också – medan adrenalinet rusar genom ådrorna händer det hundratals andra processer i kroppens skrymslen och vrår. Små processer, som kan ge stora effekter. Just i detta nu stiger blodtrycket, blodkärlen drar ihop sig, huden stramas till. Allt annat försvinner, kvar finns bara min kropp – och det kalla vintervattnet. Total närvaro. Kroppen stänger ner allt som inte behövs i stunden för att kunna hantera kylan. Allt annat får vänta. På ett kort ögonblick är jag pigg, klartänkt och full av energi.”

Idag var det ett tunt istäcke över tjärnen där bryggan ligger. Här badar vi om somrarna också – men på vintern är den täckt av ett tjockt istäcke med tung snö ovanpå. Då kan man skrubba sig i snön utanför stugan när man bastar istället.

Ingen mer än jag som ville bada…

Men så skönt efteråt.

Mer från boken Kalla Bad:

“Kalla bad kan ge mindre värk och smärta samt minskad stress. Det kan minska risken för och symptomen på bland annat ångestsyndrom, diabetes, migrän, hyperaktivitetsstörning och andningssjukdomar. Studier visar att effekten stärks ju oftare du badar. Flera saker påverkar – som ens hälsostatus, hur kallt vattnet är och hur länge man exponeras för det. Men gemensamt för alla kalla bad är att en kort exponering för kyla påverkar oss positivt under en längre period.”

Oktober är otroligt vackert.
Jag älskar färgerna naturen bjuder på och det har varit en fröjd att vara ute och vandra i Dalarna under denna årstid. Vi toh oss till Mörkret och besökte Njupeskärsfallet – så fint att uppleva detta då det inte är högsäsong. Här hade ett snötäcke lagt sig så vi kastade snöbollar, sedan åt vi tunnbröd med ost och drack iskallt vatten ur bäcken.

Hoppas ni haft en lika mjuk helg som jag.

Kommentarer till “Åkte till Dalarna och tog ett dopp i den lilla tjärnen

  1. Detta är SÅ inspirerande. Jag ska verkligen försöka få till detta framöver. Svårt här i stan utan körkort, men jag har peppat igång en vän som nog hakar på! Jag som lever med kronisk smärta borde ju kunna ha stor nytta av detta som smärtlindring. Och sen älskar jag ju den där känslan av när vattnet omsluter kroppen <3

Kommentarer stängda