Ibland jämför man sig med människor som är på en helt annan plats än vart man själv är, inte sant? Jag tänker mig inte en speciell geografisk plats utan vart man är i livet just då.

Under helgen som gick var jag bokad på scenen för Matfest i Halland tillsammans med My Feldt och Lisa Lemke som båda är halländska företagare och kreatörer. Vi pratade lite om hur man är som entreprenör och Lisa kände att hon och My var nog ganska lika i sättet – “de bara kör och ångar fram i ett rasande tempo” medans jag är mer eftertänksam och ägnar arbetsdagar med att chilla i badkaret med Netflix, mer återhämtning och långsammare tempo alltså. Och det stämmer ju!
Jag praktiserar mycket återhämtning just nu.
Men hade jag haft småbarn samtidigt som jag drev mina verksamheter på det sätt jag gör så hade det ju naturligtvis inte funnits utrymme till det. Då hade jag bollat hundra saker samtidigt –  föräldraskapets måsten med småbarn, sömnbrist och allt som hör företagandet till. Så vi befinner oss verkligen på olika platser i livet tänker jag.
För jag är nog ganska snabb och full fart framåt även om jag häller upp ett bad då och då med Netflix som sällskap.

En annan parameter jag har tänkt på som skiljer mig som företagare med andra runt mig. Det är allt personalansvar – kommunikation och schemaläggning.
Den biten tar min kollega hand om och vi är också ett ovanligt litet team i ett företag med den omsättning vi faktiskt har. Det är jag och min närmsta kollega som är fast anställda i företaget och hon tar ansvar för de timanställda även om jag är med och rekryterar såklart. Hon är alltså verksamhetschef och mest i driften vilket lämnar mig utrymme att fokusera på helheten.

Nu är jag 44 år och har andra prioriteringar än när jag var 35 och hade mindre barn. Det är som det ska vara – allt har sin tid. Självklart lutar jag mig inte tillbaka men jag tar varenda möjlighet jag kan att fokusera på det värdeord jag valt för 2023 – HÄLSA. Här ingår det träning, långa promenader, mycket vila och hälsosam mat – och just nu i livet har jag möjlighet att prioritera just detta.
Det får mig att tänka på att fråga min läkare om jag kan testa att få östrogenplåster eller gele. Jag vill inte börja använda det en enda dag för sent i livet då jag är helt övertygad om att detta hjälper livskvaliten avsevärt. Är det någon av er som har erfarenhet? När började ni och vilka symptom var det som fick er söka hjälp?

Så här ser förresten mina blogguppslag ut framöver. Vill ni addera något på min lista?

-Tid
-Dofter
-Hem/Inredning
-Medberoende
-Träning
-Så frön i ask/kallså
-Köket hos KLco
-Pelargoner
-Dahlior
-Keramik
-Företagande
-Ny kollektion
-Ansiktsmask

Kommentarer till “Allt har sin tid

 1. Jag vill väldigt gärna läsa om förklimakteriet! Om hur man kan känna igen att man är där, vilka symptomen kan vara. Gärna mer om plåster eller andra metoder. Min osteopat sa att det finns många olika sätt att behandla så att jag inte skulle oroa mig mer för att få jobbiga symptom, men mer än så pratade vi inte om det. (Än 🙂 )

  Jag tycker också om att läsa om hur du inreder, med möbler, färger, tapeter osv.

  Goda drycker är också kul att läsa om, du är bra på det! Kanske tillbehör till goda drycker också?

  Kram! Och tack för superfin blogg.

 2. TROR inte jag kommit in i förklimakteriet än, men det är så oerhört värdefullt att få läsa om det och andras erfarenheter! Fattar inte att det kan vara tabu fortfarande, så TACK för du skriver!

 3. Men snälla nån , allihopa! Berätta mer om detta med förklimakterium, vilken ålder upplevde ni det? Jag fyller 41 i år och har flera av symtomen som nämns ovan här i tråden, men eftersom jag även har utmattningssyndrom i botten, ptsd samt adhd är det svårt att skilja det ena symtomet från det andra😰

  1. Rekommenderar att läsa hos https://vulverine.se/ om kvinnohälsa med allt det innebär. Och förklimakteriet är ett nytt ord. Man är helt enkelt på väg in i klimakteriet, inte så man sitter och väntar på att det ska börja när det redan gjort det.
   Däremot kan man ha liknande symtom av andra anledningar. Tipset är att gå till en gynekolog eller specialist. Att bli gynundersökt på vårdcentralen av en distriktsläkare tillhör inte mina bästa upplevelser.

  2. Rekommenderar också att gå till en bra gynekolog. Jag var på undersökning när jag var 39. Då kunde hon se tydliga tecken på livmodern att jag var på väg in i klimakteriet (ultraljud), och så fick jag ta prover som bekräftade det. Men visst är det svårt att veta vad som är vad. Jag har under mina år med besvär många gånger undrat om jag också varit utmattad eller om det “bara” varit förklimakterie. Tror det för mig är en kombination. Men det var först när jag känt effekten av hormonersättningen jag fick energi nog till att jobba på att få tillbaka livslust, få till träning, kost och aktiviteter…

 4. Jag hamnade i klimakteriet när jag var 45. Mensen bara slutade, hade inga problem med något. Undersökte mig hos gynekolog som bestämt hävdade att jag skulle få problem senare, vilket jag inte fick. Förra året, jag är 68 år nu, var jag till en privat gynekolog som är specialist på klimakteriet. Var dit pga ständigt återkommande urinvägsinfektioner och torra slemhinnor. Specialisten sa att om jag hade börjat med östrogenplåster när mensen slutade hade jag haft lika starkt skelett som en man idag. Han sa vidare att gynspecialisterna i Linköping, har ingen länk men går säkert att googla, höll med om att bröstcancerrisken inte är förhöjd och att risken för cancer i tjocktarmen är minskad och hjärt-kärlsjukdomar minskar. Så jag som aldrig känt något behov insåg att jag faktiskt behövde plåstren. Och ett halvår senare så mår jag riktigt bra, sover som en gud, slemhinnorna är återställda och jag känner mig som mig själv. Kommer aldrig att sluta med med dem. Min specialist sa att det har varit helt förbjudet att prata om detta i Sverige (han är dansk) men det börjar svänga nu.

 5. Hej,
  Jag har använt Estradotplåster i 13 år, jag var 58 år och hade hade stora problem med sömn, ledvärk och torra slemhinnor sedan många år när jag till slut hittade rätt läkare dr Hilde Löfqvist, specialist i gynekologi. Hon har bl a skrivit boken Hormonkarusellen samt ett antal debattartiklar om svenska kvinnors ogrundade rädslan för hormonbehandling. Via en annan svensk kvinnlig läkare verksam i Beziers, fick jag då även veta att man i Frankrike har goda erfarenheter av hormoner i klimakteriet som skydd för hjärt/kärlsjukdomar och framförallt kvinnors välmående. De nu gamla studierna från USA var missvisande men bidrog till att hormoner blev som ett rött skynke, som tyvärr på många håll i landet fladdrar än. Jag har fått svaret att gynekologer vill inte “syssla med sånt”. Tyvärr har Hilde nu gått i pension men i Stockholm finns nystartade Noonaklinken med duktiga specialister i samma anda. I Skåne där jag själv bor i dag, har jag tack o lov hittat Livrakliniken i Malmö som är “för” plåstren. Enligt Hilde och även Marc Bygdeman prof emeritus i obstetrik/gynekologi, är det ” varför sluta med en fungerande behandling”. Han bidrog med Duphaston som skyddar slemhinnan.

  Lycka till, Gunilla 70-årig fd opsköterska

 6. Tycker du har en bra blandning i dina inlägg. Jag skulle önska lite mer kläder och mode. Skulle vilja se lite mer av ert fina hus också, en ”housetour” hade ju varit drömmen! Jag har dock förståelse för om man inte vill exponera hela sitt hem. Men kul hade det varit.

 7. Tack för en fin blogg! Är själv snart 44 år och har det utmanade med pms och hormoner. Har haft väldigt svårt att ta mig fram vården och själv fått läsa på mycket för att få rätt hjälp. Fint om du vill dela med dig av din hormonella resa😊 Jag är ganska ny i trädgården och skulle uppskatta alla typer av tips för att få det att bli ett rogivande intresse (eftersom det hos mig gärna blir tungt projekt istället).

 8. Men hur ser det ut med risk för bröstcancer när man tillför östrogen?

  1. Det min gynekolog sa till mig är att forskningsrapporterna som det ofta visas till med höjd bröstcancerrisk om man tar östrogen dels är väldigt gamla (forskning på kvinnohälsa är tyvärr inte något som prioriteras högt…), dels var enligt henne personerna som var med i studien alla över 55 år. Och ja, då utgör östrogentillskott en (liten) risk för bröstcancer. Men om man går in i klimakteriet innan 53-55 år så är det bra med hormonersättning för att må bättre men också skydda kroppen mot hjärt- och kärlsjukdomar. Har dock ingen förstakälla på informationen utan återger bara vad hon sa till mig. Men hon är en erkänt väldigt duktig gynekolog med stor kunskap om klimakteriebesvär så jag litar på henne.

   1. Okej hoppas det stämmer! Är lite orolig för östrogen men kanske bygger på gammal fakta som du skriver.

    1. Ja det bygger på gammal fakta. Kolla gärna upp program på SVT som gick för ett par år sedan om klimakteriet. Även Monika Björn har skrivit böcker om ämnet bl a. Hon var för övrigt med i Söndagsintervjun med Martin Wicklin på p1, Sveriges Radio. Jätteintressant.

 9. Kände mig grå och hade väldigt ont i muskler och leder. Håret blev sprött och jag var allmänt ”deppig”. Efter två veckor med låg dos 25mg Estradot var det som om solen gick upp! Herregud vilken skillnad. Försökte trappa ner och slutade förra sommaren men efter att gråtit i 14 dagar på jobbet insåg jag att det inte var dags att sluta med mina plåster! Tack gode värld att man kan få dem utskrivna!

 10. Jag kände mig nere och började vakna kl 3 varje natt och kunde inte somna om. Lite vallningar men inte så mycket. Fick plåster och har inte haft några problem sedan dess.

  Fast nu har jag blivit allergisk för plåstret kom jag just på. Tips?

 11. Frankrike,nya huset,omgivningarna,vardag
  Vill ha mer….
  Du har en bra mix i din fina blogg.

 12. Det pratas mkt om östrogen men det finns annat som kan vara i olag, bra med blodprov rätt dag i cykeln för att reda ut det. I mitt fall har jag fortfarande en jämn cykel. Jag har använt bioidentisk progesteron kräm i ngt år pga vallningar, oro, tunga blödningar, irritation och väldigt mkt pms/pmds. Vissa månader kunde jag ha pms/pmds symtom mer än hälften av tiden. Jag är 48år och mina symptom har stegvis eskalerat till helt ohållbara de senaste 10 åren. Jag tog kontakt med en privat vårdgivare då min vanliga vc inte alls svarade upp mot mina behov och efter blodprov visade det sig att det inte alls var ngt fel på östrogennivåerna utan för lite av progesteron i förhållande till östrogenet. Nu ska jag ta ett blodprov en gång om året för att ha koll på när mina nivåer förändras och då även ev. förändra medicinering/hormontillskott. Känns tryggt och kontrollerat. Krämen har inte varit ngn miraklemedicin, men jag är jämnare i humöret, blöder mindre och mina dagar med pms/pmds har minskat till några enstaka per cykel. Min livskvalitet och min självkänsla har påverkats mkt positivt.

  1. Så sant! I förklimakteriet har kvinnor oftast för mycket östrogen och för lite progesteron. Det är först i klimakteriet man har för lite östrogen. Att öka mängden östrogen i förklimakteriet kan alltså ge motsatt effekt. Har samma problem (45 år gammal med liknande symtom) och det upptäcktes med blodprov. Nu funderar jag över att ta hormontillskott/ naturidentisk progesteron,

 13. Hej Kristin! Jag har hormonersättning i tablettform (trisekvens) sen två år tillbaka. Det har räddat mitt liv känns det som. Hade som ngn annan kommenterade alla symptom men de har gått i vågor. Började vid 39 med vallningar, klåda och annat som jag har förträngt nu. Fick bekräftat förklimakterie av min gynekolog men avböjde hormoner. När jag var 42 började jag få andra mer jobbiga symtom som sömnsvårigheter (vaknade mellan 3-5 varje natt och kunde inte somna om), hjärndimma, nedstämdhet, gick från dålig självkänsla till noll osv. När jag var 43 ramlade jag ner i ett svart hål men intuitionen sa ändå att det inte var depression utan klimakteriebesvär så jag gick tillbaka till gynekologen och fick hormoner. Efter tre månader kände jag igen mig själv igen. Nu är jag 45 och mår toppen, helt utan besvär. Nu räknar jag mig som ”över på andra sidan” då jag varit utan mens i mer än ett år (hormonerna ger en falsk blödning varje månad men den blir mindre och mindre och jag räknar mig nu som postmenopausal). Jag är själaglad för mina hormoner och blev ännu gladare när min läkare berättade hur hormonerna hjälper mig att skydda hjärtat mot hjärt- och kärlsjukdomar när jag gått så tidigt in i klimakteriet. Visste inget om det, så det var en bonus.

  Blogginlägg-önskningar:
  – Dina bästa läsupplevelser
  – Favoritfilmer
  – Lunchtips
  – Vilka traditioner är viktiga för dig och vad är ”måsten” då, och vad är oviktigt (påsk, midsommar, jul)?
  – Listor (typiska blogglistor, älskar listor!)

  1. Vill också bara tillägga att jag också har haft fokus på min hälsa parallellt. Fokuserat på sunda vanor, vila och återhämtning, reducera stress, röra på mig, styrketräna och bra mat. Bara hormoner hjälper men det är helheten som ger totalt välbefinnande. Men du har ju full koll på alla de saker som du själv kan påverka så det är bra!

   1. Tillägg två: mina hormonpreparat innehåller både progesteron och östrogen som tas i sekvenser efter varandra. I förklimakteriet är det ofta progresteronet som behöver ökas och så kan man behöva östrogen också, ibland längre fram om jag förstått det rätt. Jag har fått rekommendationen att fortsätta med hormoner till ca 53 år som är genomsnittsåldern för postmenopaus.

 14. Hej, har använt östrogenplåster i ca 2 år (estradot) och gele 1 år innan dess. Förordar plåster då det är betydligt lättare och man byter detta 2 ggr/vecka. Gelen skulle smörjas varje dag och kändes som man aldrig visste hur mycket som verkligen gick in i huden och hur mycket som ev satt kvar på handen man smorde med. Tycker också att jag mår bättre med plåstret. Jämnare på något sätt.
  Jag hade alla symptom man kan tänka sig. Bl a oro, ångest, hjärtklappning, vaknade vid 2 på nätterna och kunde inte somna om, tappade massor med hår, klåda på hela kroppen, ont i leder, minskad självkänsla för att nämna några. Det kom smygande och förstod inte först att det var förklimakteriet som kommit igång.
  Tack för en inspirerande, intressant och bra blogg på alla sätt! Kram

 15. Genom ayurveda, den indiska läkekonsten, har jag fått bukt med bl a oro, nattliga värmevallningar och humörsvängningar.
  Utan preparat, istället med andra metoder, blev kroppen i balans för att mjukare möta utmaningarna, för mig en bit in i klimakteriet då. Jag önskar att jag känt till denna möjlighet i tidigare ålder. Det finns mycket att läsa på nätet om man önskar och det handlar bl a om kosten, val av motionstyp, ayurvedisk massage (om man önskar) med mera.

 16. Hei
  Jeg leser gjerne flere middagstips.

  Har aldri brukt ekstra hormoner og har det helt fint med det (59). Noen topper ligger bak meg, men da hadde jeg mulighet til å gå litt saktere og lytte til kroppen.

 17. Jag har använt plåster (Estalis) ca ett år.
  Vilken grej! Har inga svettningar, mår bättre psykiskt mm. Provade först tabletter som jag inte mådde bra på. Men detta; super✨
  Tipsar om Remove våtservett att ta bort tejprester med.
  Och, det är sååå smidigt, går lätt att sätta dit och ta bort💕

 18. Har haft östrogenplåster i kanske 6 månader nu. Sökte för att jag hade yrsel, vaknade på nätterna, svettades på nätterna, var orolig/ångest, hjärtklappning och hjärndimma. Allt blev bättre. Jag älskar mina plåster ❤️ och det enda jag ångrar är att jag inte fick dem tidigare (är 49).

 19. Jag blev inspirerad av ditt matinlägg igår och skulle gärna läsa mer om recept och ffa middagstips.

Kommentarer stängda