Nu blommar mitt äppelträd för fullt och vita vackra blomblad singlar redan ner på gräsmattan i vinden. Underbart är kort.

Vi skulle beskära trädet i år men tiden sprang ifrån oss och jag känner mig dessutom lite osäker på hur man gör. Vi fick så mycket fina äpplen förra året och trädet var så vackert och egentligen undrar jag vad det ska vara bra för…

Fast när jag har kikat runt på nätet så finner jag det här:

-Ljuset kommer lättare till så att frukterna blir friska, goda och får bra färg.
-Trädets grenar blir tjockare och kraftigare och tål påfrestningar från väder, vind och från tyngden av frukterna bättre − förutsatt att beskärningen har gjorts på rätt sätt.
-Beskärning av unga träd stimulerar tillväxten och ger ett välformat, större och starkare träd som står kvar när det stormar – även här förutsatt att beskärningen görs på rätt sätt.
-Döda och skadade grenar som inte gör trädet något gott rensas bort efterhand.

Älskar denna vyn på vårt lilla kvarter. Vi bor i ett av Varbergs äldsta områden men mängder av frodiga och mysiga trädgårdar och små innergårdar bland kullerstenar. Solnedgången bakom huskropparna är helt magisk. Speciellt när träden blommar såklart.

Kanske att jag sätter sekatören i mitt trädnästa år…