Maj månad är den vackraste. Man får nästan nypa sig i armen av de underbara dofterna, ljuset, värmen och allt som blommar.
Slog  hägg och syren ut samtidigt i år…? Måste skynda njuta.
Hur gör man det?

Jag tog de här fotona igår för äppelblommens skull. De slog ut i söndags. Redan idag ligger ett tjockt täcke av blomblad under trädet. Hahaha, skynda älska. Allt är svindlande kort – här och nu. snark.
Bromsa lite tack.
I havet är det fjorton grader och jag håller andan länge då jag dyker ner naken bland kittlande tång under morgonen. Allt kommer bli bra.

Tänk att ibland pratar jag lite för fort och mycket. Vill nog bara att alla ska må bra och känna sig sedda. Ibland pratar jag dessutom innan jag tänker och då blir det fel. Med värme i rösten påpekar då min man på skoj att “nu har du otur med dina tankar igen”.
Så fint att jag har människor runt mig som fattar min hjärna liksom. Eller de försöker i alla fall.
Ibland blir det kaos. Ibland blir det magi.
Och till slut lärde jag mig säga “Jag behöver vara själv nu – jag mår kass, allt är svart. Men det beror inte på dig. Det är mig.”

Så andas man ett tag helt själv i en miljö som tillfredställer alla sinnen. Och så går det förhoppningsvis över.

Uppskattar verkligen då man delar erfarenheter med varandra och kan bli lite klokare ihop. Berättade i ett inlägg på Instagram att miljöer med mycket folk, ljus och ljud under flera timmar dränerar mig totalt, speciellt om man behöver hålla koll på barn och prata samtidigt –  jag får världens flyktkänslor och vill bara gråta.
Jag var inte ensam om detta visade det sig i mitt kommentarsfält – 84 kommentarer med liknande problem och tips om hur man kan  göra i dessa situationer. Man vill ju vara med – Man vill vara “Bästa Mamman”!
Någon lyfte HSP och jag fick även mail från följare angående detta. Intresserar detta dig så tycker jag du ska kika in på dialogen här. Vi lär av varandra – känner mig oerhört tacksam och glad över att ha så fina och kloka följare.

Kommentarer till “Äppelträdet blommar – vi pratar om känslor och tankar

 1. Ok ingen Annan redan sagt detta redan så myntades begreppet HSP Highly Sensetive Person av psykologen/psykoterrapeuten Elaine Aaron. Hon har skrivit flera böcker i ämnet och det har kommit ut en film, vilken bl.a. Alanis Morrisette är med i. Jag är själv en HSP. Var skönt att lära sig om det. Elaine Aarons hemsida är hsperson.com. Nu finns det böcker skriva i ämnet av många andra också.

 2. Vår dotter är en HSP och har väl själv några av de dragen så känner väl igen mig i de där flyktkänslorna. Tror väldigt många känner som du gör, det är mänskligt. Tänker ofta att vi evolverar ifrån den blå-gröna bakterien och det kommer ta extremt långt tid för människan att evolverar fram ett motstånd imot dagens stress och press. Kanske så lång tid att vi blivit kloka nog att ta vara på lugnet :). Diagnoser i all ära, it makes sence, men ärligt talat, är vi inte bara olika personlighetstyper? Inte ska man straffa sig själv för att man inte ”passar in i vissa sammanhang” , min fråga är GÖR NÅGON DET? Tror bara vissa personer har en förmåga att av ren rädsla behålla lugnet/sitta tysta i skolan eller fejka sig till koll och kontroll. Jag röstar för att vi bara slopar det där tänket med att stöpa alla i samma mall o kör på det som funkar för en själv. Ibland kan en hel familj funka på ett sätt eller så är det som i vår familj, 4 helt olika karaktärer där alla får lära sig att respektera den andres behov, där allas utryck för samma känsla ser fullkomligt olika ut. Världen behöver ännu mer respekt och tolerans, skolorna, arbetsplatserna och samhället i stort får lära sig att vi anpassar vardagen så att varje individ får ta sin tid. Det är en spännande tid vi har framför oss och det är bara vi som är här som kan påverka dess utfall. Har precis sökt bytt jobb just p g a stress och bristande CSR. På anställningsintervjun för mitt nya jobb sa jag precis vad jag kände och tyckte, vad för organisation jag behövde (en som starkt värnar om CSR och inte pressar sina anställda så att dom fullständigt tappar allt). Jag tror det är där vi måste börja. Börja våga ställa krav. En attraktiv arbetsgivare eller skola lyssnar på dina behov!!!

 3. Å där kännde jag igen mig igen…..
  Har precis genomgått en mindre poeration å väntar på att träffa läkaren!
  Nu vill jag bara hem till min trädgård och bara leva i nuet, å jobba med mina dumma tankar jag har, å allt som kan snurra i ett huvud!
  Har många gånger tänkt att prova kbt, är det något du ptovat!!
  Konstigt men sidan om Mindfulnes läste jag precis på sociala medier😘

  Ha en fin dag🌸

 4. Läser ofta härinne och tycker verkligen om din sida, så dålig på att lämna spår men ville ha det sagt. Ang HSP så gick det även upp för mig för ca ett år sedan att det var just det personlighetsdraget jag har, allt stämmer plötsligt, efter att ha funderat sedan barnsben vad som är fel på mig. Varför är jag inte som alla andra? Hur kan alla andra vara så avslappnade, sociala, speciellt bland massor av olika ljud. Phu!

  Har en sida med lite mer information om du vill läsa, https://www.livsglitter.se/p/hsp.html

  Tack för en mysig sida, den ger mig så mycket.
  Kramar Louise

  1. Å jag känner precis som du, ända sedan hag var liten drog jag mig undan. Gillar inte mycket ljud å folk, känner mig snnorlunda och alltid lite utanför…. Har också läst om HSP, den personligheten har oxå jag! Hitta sig djälv å få vara dig djälv fullt ut är nog bland det svåraste jag vet!!!!

 5. Hej och ännu en gång, innerligt tack för Din fina blogg.

  Har några kloka ord en elev sade till mig…
  “När min hjärna går i spinn, måste jag lära mig att gå sakta och höra långsamt”.

  När jag själv är stressad, vare sig det är fysiskt eller psykiskt, tänker jag på det…
  “Gå sakta och höra långsamt”.

  Må gott

 6. Du skriver så himla klokt och fint, sanning rakt igenom. Blir glad av dina ord. Tack!
  Kramar

 7. Tycker du verkar ha allt annat än otur med dina tankar faktiskt. Det anstår dig icke att göra dig mindre än du är <3

  1. Jag gör mig inte mindre än vad jag är.
   Jag är unik och fantastisk på mitt sätt – precis som alla andra. Mina snabba reflektioner hjälper mig i en mängd situationer och är en gåva. Att några tankar kommer ut fel har både jag och de flesta runt mig överseende med 😉 Ibland gör det mig dock lite trött.

Kommentarer stängda