En bit in i augusti och min man och jag sitter i bastun och sammanfattar sommaren. Förväntningar, drömmar, väder, utmaningar och allt det där andra man behöver förhålla sig till under denna tiden på året. Båda berättar om besvikelser men får också möjlighet att navelskåda det som faktiskt blev bra, fint och glädjerikt.
En sammanfattning kan vara bra, ta upp skav och öva lite på tacksamheten.

Jag tror det är många familjer som haft det jobbigt i år. Först pandemiåren med allt vad det innebar, därefter inflation med tyngre ekonomisk börda och nu ett väder som la sig som en våt filt över semestern 2023. En känsla av hopplöshet och frustration lär bre ut sig i mångas hem.

Jag har jobbat hela sommaren och har tyckt att det var tyngre än vanligt. Tidigare somrar har jag fått mycket energi av sommarkvällar med solnedgång, några timmar på en varm klippa, simturer i ljummet hav, snorkling med killarna och ljusa nätter. Dessa situationer har helt uteblivit och missförstå mig inte – vi har gjort mysiga saker men både du och jag vet ju att livet blir en aning lättare i sinnet när det är varmt och soligt. Har vädret dragit ner betyget på din sommar?

Jag går i alla fall emot lite lugnare tempo på jobbet och ser fram emot vila. Hoppas det kommer några varma dagar i augusti här på västkusten. Sista veckan med tokmycket jobb och sedan ska jag nog öppna en bok, ta mig tid att läsa mer än tio sidor i taget och försvinna i den ett tag.

Igår hade jag min första lediga dag sedan slutet av juni. Jag passade på att bada två gånger i havet. Första var på morgonen då bryggan fylldes av damer som diskuterade väder och vind. Alldeles kristallklart och ljuvligt. Jag plockade näven full av björnbär på min cykeltur hem och njöt av färden bland våra små kullerstensgator genom staden och hem till min trädgård. Här tillbringade jag sedan några timmar med att leta larver, tveskjärt och sniglar. Sedan band jag upp och rensade. En fröjdefull stund och all den ångest över att inte hinna med trädgårdsnjut byttes till en stor nöjdhet. Ja, det var alltså tills det började regna igen…

Då tog jag på mig kläder för väder, satte på bastun  och promenerade längs havet med handduk under armen. En ensam simtur i regn – finns det något mer helande?Bara jag och tre fiskmåsar så långt ögat nådde. Alldeles stilla. Antar att de flesta var hemma och laddade inför morgondagens första jobbdag.

I bastun sedan. Eftersom jag fick sällskap av min man blev det inte många sidor lästa i den här. Men den dagen har jag satt sikte på nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Baden som läker och tröstar

 1. Verkar som att vi i norr haft betydligt bättre väder än ni haft i söder. I dag har det tex varit 30 grader varmt medan ni i söder haft öppen himmel.
  Jag tänker ändå att tacksamhet är bra att träna på. Jag har haft två veckors semester, varit sjuk 11 av de dagarna. Vädret kan jag inte styra över, inte min hälsa och inte heller den ständiga bristen på personal. Men jag har en bra vardag. Semestern är ju bara några dagar på ett helt år. Vardagarna är betydligt fler, så jag försöker vara tacksam och nyttja dess värde istället.

 2. Utan att låta alltför käck har jag i år bara accepterat vädret – blivit glatt överraskad om solen tittat fram men annars gillat läget. Även om jag också liksom hade fått för mig att det skulle bli en supersommar! Har inte planerat utifrån väderprognosen utan baserat på vad jag vill göra – och klätt mig därefter.
  Sedan har det såklart också blivit flera böcker lästa & en och annan serie som plöjts.
  Sommarbor i fjällen, kanske hjälper det till litegrann att det liksom alltid är lite svalare och ganska omväxlande väder… man får ta det som det kommer…

 3. För mig är det precis som du skriver, de här sommarkvällarna där man sitter ute med en bok o bara är i stunden , de är de jag är mest ledsen över har uteblivit- är inte redo för hösten när jag inte fått min dos sommar, behöver ladda mina batterier för att orka

 4. Du sätter ord på det så bra! Jag älskar att värmas av solen, bada i havet, sitta kvar ute och prata tills natten faller. Hade helt klart förväntningar på att få tina upp efter vintern och bli skrynklig av alla bad, och så har det väl inte riktigt blivit. Nu är semesterdagarna slut för i år. En klurig övning i tacksamhet, detta att bo där vi bor. ❤️

 5. Jag tappar liksom orienteringen när sommaren helt plötsligt blir höst. Man längtar hela året och sedan blir det mest regn och blåst….

 6. Oroligt väder och en orolig värld.
  En sorgens sommar då min far gick hastigt bort i cancer.
  En skitsommar helt enkelt!!!!

 7. För mig har vädret dragit ner betyget på sommaren ordentligt 😕 Hade inga storslagna planer, ville vara hemma, sitta ute och fika/ läsa/ grilla och ta kortare utflykter. Nu blev det knappt nåt av det. Och så svårt att planera alls när det varit så ostadigt.

  1. Japp, vi hade tänkt samma här hos oss… blir inte lika kul i regn och rusk. Någon fin dag och ljummen kväll har det varit men inte mycket mer…

 8. Den boken är bra och har du inte läst Hambergs böcker om Agneta så kan jag bara rekommendera dem samt kokboken Au pif 😍