Jag tänkte berätta lite hur loggan till KLco kom till. Den har verkligen bollats fram och tillbaka, nöts och blöts, ändrats och filats på.
Vi, min familj och jag, kom överens om att mitt nya varumärke skulle heta KLco då vi var på Sri Lanka denna vinter. Jag var snabb med att köpa domänen och starta ett konto på Instagram för framtida arbete med hemsida och sociala kanaler.

KL är mina initialer och “co” står för företaget. Detta uttalas “kååå ell seee oooo”. Vi var alla engagerade och gick verkligen upp i dagdrömmeri och samlade ihop mängder av inspiration.  Jag ville ha en logga inspirerad av Carl Larssons signatur – den runda ringen kring initialerna och L som gick ut ur formen.  Kolla här.

Visst är den fin. Otto, snart 14 år, gjorde en variant som han tyckte passade mig.

Han målade in en våg också och detta blev ju kalasfint.
När vi kom hem från vår resa satt jag hemma och kikade på Carl Larssons signatur och försökte göra min egen tolkning av den.
Jag började ganska snart att bolla mina tankar med Anna Ileby då jag ville ha illustrationer och målningar knutna till varumärket. Både i digitala kanaler men också i de fysiska ytorna jag ville skapa. Anna och jag är lika på många sätt – ett av dem är att vi är väldigt snabba. Hux flux så hade hon skapat olika förslag på logga.

Ja, kolla här. Det landade i den sista. Hon fotade av den och skickade mig då den inte ens hade torkat. Älskar detta!

Här ser du loggan i en mängd olika färger.

Under samma period skapade vi en vilobild till min nya hemsida. Jag ville kunna lansera en landningssida där man kunde sätta upp sig att följa KLco nyhetsbrev innan varumärket skulle lanseras senare under sommaren. Jag inspirerades av en gammal målning som jag skickade till Anna tillsammans med ett foto jag tagit på mig själv. Sedan skapade hon den här.
Jag drog ner mättnaden och justerade lite färger i Lightroom för att de skulle passa den grafiska profilen så bra som möjligt. Här ser du resultatet.

När jag la på loggan på målningen så upplevde jag att den försvann och blev lite rörig och började också fundera på hur den skulle ta sig i olika sammanhang. På etiketter osv..
Under dessa dagar var jag i Jönköping och hälsade på Katrin Bååth. 

Hon hjälpte mig att kika på alternativ så att loggan skulle kunna bli mer grafisk.

Jag hade med mig lite inspiration från Pinterest på typsnitt och former jag tänkte skulle passa. Hon kastade om och testade lite olika. Katrin är verkligen superbra på att skapa grafiska profiler och sätta en snygg logga till ett varumärke så kontakta henne om du ligger i startgroparna. Hon kan även coacha dig med hur du ska hitta din egen väg som kreatör & entreprenör. Där jobbar hon med visioner, målbilder, drömmar, val och hur man tar sig dit man vill. Så bra!

Lite så tjejerna jag ska dela lokal med gör,  We are Laja alltså. Dem ska jag berätta mer om i ett helt eget inlägg.

Då jag kom hem från Jönköping satte jag Johanna Backman i arbete direkt. Hon hjälper mig med min grafiska profil och är duktig på typsnitt och Indesign – jag har varit väldigt delaktig i allt grafiskt men behövt hjälp med de tekniska bitarna. Johanna skapade ovan logga som vi nu använder i KLco. Så!
Nu har jag den i men mapp i alla de olika formaten jag behöver och kan lätt arbeta med den i olika sammanhang.
Detta var sagan om hur loggan kom till – en lite brokig och inte helt självklar väg.
Vad jag har lärt mig på vägen är att man ska fundera på vad behovet ligger, olika sätt den ska användas, enklast är bäst, fråga människor man litar på vad de tycker och att det är bra att få hjälp.

Idag ska jag köra en livesändning med Hanna Wendelo och sedan ska jag måla en kassadisk. Sedan blir det en ledig dag i solen med familjen – hoppas vi gtar oss iväg på en utflykt. Vad hittar ni på?

 

 

Kommentarer till “berättelsen om loggan

 1. åh, vad härligt att få se processen såhär, kristin..!
  (vi hamnar ofta i det där att ‘förflytta’ just handmålat
  / illustrerat för hand av sara till digitalt och det är
  inte alltid det vill låta sig översättas på ett sätt som
  också blir en stark t.ex logga. ett mycket spännande
  möte av världar i sådant här arbete..!)

  när man nu får se Din och Er resa med KLco tänker jag,
  precis som någon annan skrev här, att den andas något
  klassiskt och tidlöst än
  (även om jag inte var vass nog att ana carl larsson),
  – riktigt himla fint..!jag tycker väldigt mycket om loggan.

  jag tänker också att resan genom det ofta kanske mer
  levande eller organiska och / eller helt enkelt bara MER,
  (precis som i att ha kastat upp tio bollar som ska jongleras),
  behövs.. för den syns, resan, – i resultatet, den k ä n n s, i det
  som blir mer än bara något digitalt ‘perfekt’, för då bär det själ,
  även i ett typsnitt.

  älskar att se bilden som inspirerade till bilden så att säga, också,
  och hur den blev vad den är nu.. så rätt..! den k ä n n s också.

  Du känns.

  tack för allt Du står för..!

 2. Superfin! Känslan finns där i sin enkelhet. Kul att se processen dit.
  Lycka till!

 3. Den blev så fin Kristin! Älskar att se andra kreatörer och designers arbete med loggor. Vet ju om någon vilken process det kan vara (drivit designbyrå med fokus på grafiska profiler i 7 år nu). Tycker ur en rent professionell synpunkt den blev superfin! Älskar arbetet med teckensnittet och tycker om att du verkligen vågade skala ner och hålla logotypen enkel. Tycker om de små detaljerna som det triangelformade avslutet på K”t. Och den lilla mjuka avslutande formen på C”t som ger en framåtrörelse. Många försöker lägga in alldeles för mycket i en logga, när loggan såklart bara är en del i varumärket. Jag tycker den blev kanon. Tidlös och ren men samtidig modern. Gillar att den också ger utrymme för förändring runt sig. Att den går att applicera i många olika sammanhang och på olika material. Det är nog det finaste betyget jag kan tänka mig ge en logotyp, att man ser att den kan följa med varumärket länge, länge.

  Härligt! Och lycka till framåt, jag följer med spänning och ser fram emot att besöka min svägerska i Varberg och svänga förbi och se allt på plats! 🙂

 4. Upplever loggan som otroligt tilltalande och lugnande, både vad gäller formspråk och färgsättning. Tumme upp!

 5. Otto🙏Denna fantastiska,kreativa, vackra människan,en stjärna på alla vis🌟

 6. Älskar den!👏🏼👏🏼 Så nyfiken och peppad på att se till företag växa fram. Du är grym!

 7. Jättefin blev den! Och Otto imponerar igen! Ottos variant härligt konstnärlig och det lilla finskrivna co på den loggan gillade jag allra mest. Ihop med det annars större grafiska KL hade den passat så bra. Precis där ovan det stora vid böjen av L:et.

  Men jag tycker du har en Fantastisk logga nu också och ska känna All stolthet. Heja dig! 💙

 8. Å vet du det var min första tanke att det andades Carl larsson när jag såg din logga ..så fint❤️❤️❤️

  1. Såg det inte så själv, men klockan 8 är ju en trivsam tid. Så det behöver väl inte vara något tyvärr 🙂

Kommentarer stängda