Nu är trädgårdssäsongen i full peak och vi alla ser den stora torkan som den största utmaningen just nu. Inte sant?
Jag ska lämna min trädgård i händerna på andra under två veckor och det känns inte alls bra om jag ska var ärlig. Känner mig orolig över att allt ska förstöras och inte klara sig i den här höga värmen. Tack och lov så regnade det lite igår och prognosen visar mer till veckan. Håller tummarna såklart.

Denna vecka grävde jag ner biokol i jorden och jag laddade den efter instruktioner från Hanna Wendelbo. Egentligen borde jag vänt ner biokolen i jorden innan jag satte ut mina plantor, alltså tidigare på säsongen tror jag. Men nu grävde jag gropar och hällde ner istället.
Biokol fungerar som ett batteri i jorden. Kolen behöver dock laddas med näring och mikroliv för att sedan kunna avge energi. Ett bra sätt att ladda biokolet är t ex med urin, nässelvatten eller lakvatten från bokashi. Jag använde mig av tångnäring.
Det stod att man skulle täcka biokolet med vätska och låta stå några veckor men jag lät den stå i en vecka innan jag matade jorden med den.

Använda hinkar och blandade i. Dessa är så bra – har flera stycken. Använder dem till nässelvatten, sätta nyplockade snittblommmor i och för all möjlig trädgårdsfix. Fann hos Granngården.

I mina rabatter har jag tidigare under säsongen tillsatt en hel del kogödsel och börjat vattna med tångnäring. Och nu var det alltså dags för biokol. När man tillsätter biokol så kommer jorden hållas luftig och lättarbetad i många år framöver då biokolets främsta och mest omtalade egenskaper är att binda kol i jorden, behålla fukten samt att berika jorden med näring under lång tid.

Jag satsade främst på att gräva ner min blandning i odlingsbäddarna med dahlior. Dessa bäddar torkar ut fort nu när det är så torrt och varmt. Hoppas detta kan hjälpa jorden denna sommar.
Nytt för i år är att jag tagit ner den stora svarta portalen och istället ramat in denna del med kastanjstaket. Känns mjukare och vackrare tycker jag.

Den här delen ägnar jag minst kärlek. Den är bakom bastun och i halvskugga mest hela tiden. Här har jag  en mängd kryddor och tagetes. Lite tångnäring då och då får de i alla fall och en skvätt vatten.
Här går jag och klipper en näve och blandar i min marinering innan grill.

Tomatplantorna borde verkligen fått lite av mitt biokol. Måste göra en ny laddning och gräva ner i krukorna och bäddarna.

Kanske i mitt grönsaksland bland svartkål, dill, fänkål och solros också. Här har jag odlat alldeles för tätt.  Det ser redan maffigt ut men undrar just hur det blir med alla plantor som kommer växa sig ännu större. Kanske får gallra och käka upp hälften.

Det var den lilla turen i trädgården.
Har ni använt biokol till att jordförbättra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Biokol – laddar jorden inför sommaren

 1. Jag hittade en påse knappt påbörjad biokol när jag röjde i det uppväxta gräset utanför trädgårdslandet för att göra lite fint. Jag blev tipsad av min svägerska som är trädgårdsmästare och expert på naturliga gödningstekniker. Hon säger “åh, lyllos, åkerfräken som ger så fint näringsvatten” – en sådan människa får gärna gå i trädgården! Men hon har också sagt att vår jord här på ön är “sand med lite smuts i”, så det sker ett ständigt arbete med jordförbättring. Visst kom jag igång förra året med lite biokol för att testa och med denna långa kommentar vill jag bara säga att DET FUNKAR! Vi har en sänka där gräset växer villigt också under torka, så jag har gräsklipp som täckning både vid dahliorna och i trädgårdslandet. Efter gårdagens myckna regnande (halleluja) vågar jag knappt titta efter sniglarna dock… Det är bara att ägna tid åt pysslet med samspelet med naturen.

 2. Vi kanske även skall skänka en tanke till våra hårt prövade jordbrukare som ser till att alla vi andra får mat på bordet.Torkan slår hårt mot dom😢Skriver inte detta för att kritisera dig utan mer som en ögonöppnare för alla som inte vet hur kämpigt det är för våra bönder som förutom torkan annars också kämpar för att få det att gå ihop.Har många bekanta som är jordbrukare så jag vet vad jag pratar om.

  1. Visst tänker vi alla på dem ~ det har nog inte gått någon förbi att de har det tufft i torkan.

   Vet inte riktigt om de skulle vara hjälpta av biokol eller vad du tänker kring mitt inlägg och jordbrukarnas utmaningar. Men självklart känner jag stor sympati för dem.
   Ha en fin dag.

   1. Fniss! Bra svar!
    Lite svårt att ta ansvar för hela världens problem i varje inlägg du gör Kristin. Kämpa på med ditt content i samma anda som vanligt, du inspirerar. <3

    1. Det är bara en människa som uttrycker en genuin oro över något som faktiskt är ett stort problem. Det kommer till exempel bli foderbrist och djur kommer svälta ihjäl, redan nu tas av vinterfoder. Länsstyrelsen uppmanar också att de som har mark upplåter den för skörd och bete. Grönsaksodlare sliter också. Man måste varken som du fnissa eller ge ett drygt svar. Det går utmärkt att bara skriva att “känner givetvis en stor sympati för dem.” Och sedan lämna det så. Alla trädgårds- och matbloggare borde vara bekymrade för lantbruk och trädgårdsnäringen. Vi alla borde vara det denna sommar.

     1. Jag upplever givetvis extrem stress över det jag med! Det är katastrof!

      Men här var ett inlägg om biokol och det känns som precis alla inlägg Kristin gör slutar i pekpinnar oavsett vad inlägget ens handlat om.
      Detta handlade ju inte om torkan med eventuell matbrist och den katastrof vi står inför. Detta handlade om biokol och hon kan ju inte ta hänsyn till all oro som finns om allt som är knas och fel i samhället.

      Självklart ska influencers ta ansvar för sitt innehåll men det finns ju en gräns. Det slutar med att ingen vågar uttrycka sig till slut. Jag uppskattar att få en oas av postitivitet i de bloggar jag besöker och här blandas det dessutom med riktigt vassa inlägg om annat också vilket är toppen.

      Fnisset från mig var för att droppen rann över lite när inte ens ett inlägg om biokol fick fredas från pekpinnar. Men jag ber om ursäkt för fnisset och hoppas att både torka och andra samhällsproblem löses så gott det går. Fridens.

    2. Ann om du hade läst början så hade du kanske noterat att Kristin var väldigt orolig över torkan o sin trädgård när dom beger sig till Frankrike.Kristin brukar ibland ta upp andra ämnen än trädgård m.m ex.oro över regeringsskiftet.Kanske dags att läsa allt o inte välja ut fakta som passar än själv,så fniss på dig själv🙉🙈🆘

   2. Obs obs, jag upplevde inte ditt svar drygt utan helt sakligt.
    Men det hela lät så kul med biokol, torka, din trädgård VS böndernas situation. Jag ber om ursäkt om jag startade något onödigt tjafs, ska försöka hålla mig i från kommentarstrådar men ibland hamnar man där ändå.

    Heja Kristin och heja bönderna som båda gör ett fantastiskt jobb med de verktyg de har att tillgå i sin del av världen. <3