samarbete med Monark Cyklar

Jag har fått världens mest spännande uppdrag. Blir alldeles pirrig över detta och har längtat efter att få berätta för er.

I min hemstad Varberg ligger den anrika cykelfabriken Monark som har funnits här sedan 1928.  En enorm stolthet för denna fina västkuststad och en fabrik som skapat många arbetstillfällen för många varbergare under åren.
Monark har en solig historia bakom sig då en ung Birger drömde sig bort från fattigdom och jordbruk i början av 1900-talet. Allt han ville göra var att räkna och skriva så snart han blev myndig öppnade han en lanthandel men ambitionerna var större än så. Då han förstod att cykeln var nyckeln för att smidigt kunna ta sig fram och tillbaka från jobbet i stan om man bodde på landsbygden började han sälja cyklar.
Men de var otroligt dyra så Birger köpte in delar och började bygga ihop sina egna cyklar.

Monark står bakom Sveriges mest populära cykel – den klassiska damcykeln KARIN.
Då och då tar fabriken fram en Limited Edition för denna cykel och nu är det dags att sätta ramen för den nästa design. Och där kommer jag in!
Både smickrad och glad över att få hjälpa till med de kreativa tankarna.

Jag gör sällan saker halvdant – knåpade ihop både digitala och fysiska moodboards, samlade ihop rekvisita och tog med mitt pick och pack några hundra meter bort från där jag bor. Ja, fabriken ligger mitt i mellan min bostad och mitt jobb, bara en kort promenad från mig.

Jag hade förberett mig inför en presentation av en Karin med mycket historia i sig, en klassiker att leva med länge och som sedan kan gå i arv till nästa generation. Det är Karin Larsson och Selma Lagerlöf som inspirerat. Också familjen Monet i Giverny och hur hemmet och familjen spelade den centrala rollen i deras liv. Cykeln ska vara en förlängning av hemmet och plaggen du bär – som en del av din stil. Klassisk i både kulör och i mönster  – “handen ska få synas “som Karin Larsson så klokt lär ha sagt om hantverk och det känner jag även för den nya cykeln.

Jag vill att cykeln ska symbolisera glädje, frihet, stolthet och kärlek.

På Monark blev jag väl emottagen av teamet bakom produktionen och jag fick dela mina tankar kring arbetet. “Tydligt och inspirerande” fick jag som feedback och det känns verkligen som vi kan landa i något riktigt bra ihop. Cykeln kommer finnas till försäljning 2024 och självklart ska jag dela med mig mer av detta framöver. Så kul ju!
Men så länge – ska vi ta en tur ut i fabriken och ser hur de arbetar där?

Ser ni att det är jag som hänger här på väggen förresten? Monark och jag kommer arbeta tillsammans mer under 2022 och redan nästa vecka ska jag ta med er på en tur runt Varberg på min Monark cykel.

Så spännande at se de olika kulörerna på ramen till cyklarna. Som karameller på väggen.

Ja, här testas både det ena och andra för att få ihop den perfekta kulören till kommande cyklar.

Ramen spraymålas för hand och detta är sannerligen ett sant hantverk – här får det inte bli dropp och spill, allt måste vara jämnt och fint.

Här hänger ramarna på vänt för att få dekaler och sedan skickas vidare för att monteras ihop med hjul, styre och allt annat som hör till för att få en cykel komplett.
Otroligt spännande att se hela processen och det är fantastiskt att allt görs här på hemmaplan i Sverige. Det är faktiskt helt unikt!

Här kunde jag bli stående länge och titta på flinka fingrar som monterar dekaler. Vilken oerhörd precision – väldigt imponerad. Hatten av för alla som jobbar i fabriken på Monark i Varberg.

Har ni en Monark där hemma i cykelförrådet kanske? & vad tror ni om mina tankar för en ny Karin?

Häng nu med mig nästa vecka då jag guidar dig på cykeln till mina små pärlor här i Varberg. Fina tips inför semestern.

Kommentarer till “Cykeln Karin på Monark – Häng med i mina tankar kring en unik design

 1. Jag älskar Monark Karin! Jag hade en mörkblå (såldes till äldsta dottern när hon flyttade till Lund för 1000:-) köpte en ny rosa till mig själv (hehe) och nyligen har vi gett en så fin ljuslila till vår 15-åring i födelsedagspresent.
  Drömmen är väl en senapsgul! Eller lavendelblå…
  Lycka till!

 2. Vad spännande!! Älskar att cykla, detta ska bli oerhört roligt att följa! 😊👌

 3. Jag älskar din kreativitet och ska bli kul att följa ditt samarbete med Monark 😊☀️ känner på mig att du kommer göra ett strålande jobb med den nya Karin!

 4. Wow, vad kul! Jag köpte precis en begagnad Karin till riktigt bra pris, älskar den!
  Tyvärr är den svart, hade jag köpt ny hade jag definitivt tagit någon annan färg, men 99,9% av alla begagnade Monark verkar vara just svarta!

  1. Kul att höra! Ja, det gör i en mängd vackra kulörer men storsäljaren är ändå svart – det är väl så svenskar över lag fungerar kanske? Går på säkert kort och väljer svart …hahaha,

  2. Hoppas du fick med kvittot!
   Svarta monark stjäls även mest av alla 🙁
   Svarade på många annonser nyss få dotterns vita(!) monark blivit stulen- få eller inga kunde ge kvitto eller hade original- lås med nycklar tyvärr.
   Men heja ditt uppdrag Krickelin!!

Kommentarer stängda