Oh – Det är inte lätt att vara rätt.

I tron om att vara så klimatsmart som möjligt har jag fyllt mitt hem med vackra möbler från diverse loppisar. Möbler som andra inte velat ha och gett bort till föreningar som samlar ihop pengar till välgörande ändamål. Istället för att belasta miljön och köpa nytt alltså.

Men – så läste jag det här inlägget om “mörka träslag” hos Frida på Trendenser och fick en stor klump i magen när jag både läste inlägg och kommentarer.

Trend 2018? Har sjukt dålig koll på trender för övrigt och blir helt mätt på stressen och intresset kring ämnet.
Men – Känns väldigt sorgligt att jag är med och bidrar till efterfrågan på dessa mörka träslag. Att de nyproduceras hos kedjorna och belastar miljön på skrämmande sätt.

Jag tänker inte slänga ut mitt möblemang och investera i nya ljusa dyrgripar som är lokalt producerade. Älskar mina gamla möbler och tanken kring återanvändning. Jag står upp för att gräva där man står och använda de ärvda möbler man har eller finner på närmaste second hand -butik.
Men ska jag köpa nytt tänker jag över hur denna möbel belastar miljön.

Men vad kan jag bidra med?
Jo, jag kan vara med och sprida kunskap om hur produktionen går till och dela Fridas viktiga inlägg.

Precis som jag får barnen att lyssna på Therese Lindgrens “Vem bryr sig” bok om kvällarna – där hon berättar om hur djurhanteringen inom köttindustrin går till.
De får insikt och kunskap. Fattar inte varför vi inte pratar om detta mer på hemkunskapen i skolan.

Det finns så mycket att tänka på och många åsikter kring hur man kan vara klimatsmart. Att söka kunskap, dela och sprida på ett ödmjukt sätt utan att döma tycker jag är fantastiskt och jag uppskattar att Frida vågar sticka ut hakan och informera.

När jag skickade länken till en kompis med massa gråtande emojis fick jag tillbaka kommentaren:
“Läste lite mer om det, problemet är inte möbler,  bara några procent står för trädskövling till möbler – över 75% av skövlingen går till foder till djuren vi äter., Nu läste jag mest om regnskogen iofs, hon skrev väl om Australien också… Överkonsumtionen av allt är såklart fel. Men det är ju maten vi äter som orsakar utrotning av det mesta i vår värld ”

Den här länken följde.

Sedan började hon skicka massa info om produktionen kring soya och palmolja. Ja, du. Känner mig helt bedrövad här vid mitt skrivbord i mörkt träslag. Min man hävdade dock igår att just detta är betsad ek…
Ja, det finns som sagt en hel massa miljöbovar där ute  – man får själv välja vilka man brinner för mest och vill ta ställning för och göra avkall på.
Alla kan inte göra allt – men alla kan göra något. Viktigt att sprida information och prata med barnen.

Hur går dina tankar kring hur du kan vara mer klimatsmart? Vart ligger dina prioriteringar?
Utan att för den sakens skulle klanka ner på andra såklart – förutsätter alltid att andra gör så gott de kan efter sin bästa förmåga.

Kommentarer till “Det är inte lätt att vara rätt

 1. Lite sen här på bollen, men jag skulle tro att det mesta av gamla svenska möbler (som ditt skrivbord och säkert din byrå ) är imiterat ädelträ – furu, björk, ek som är betsat och ådringsmålat t.o.m. för att efterlikna “finare” träslag. Jag gjorde en liten snabb tur i mitt hem med mycket ärvda mörka möbler och med undantag för ett misstänkt sideboard kan jag konstatera att allt är “fusk” genom att kolla på bak-, in- och undersidor.

 2. I en tid då väldigt många, inklusive jag själv till viss del, följer trender och bidrar till ett ohållbart konsumerande uppskattar jag inlägg som detta (och Fridas) enormt mycket! Jag blir mer och mer intresserad av återbruk och att faktiskt inte köpa det man inte behöver och såna här inlägg och diskussioner behövs – heja er!

 3. Soja används framförallt till djurfoder. det går åt 50 gånger mer soja för att producera lika mkt protein om det ska gå genom ett djur som om vi äter sojabönor. Så snälla alla, sprid ej myter om att sojaodling skulle på ngt sätt vara sämre än djurhållning. all slakt är dessutom fruktansvärt plågsam. svensk mjölk ingår i den produktion som skadar klimatet och djuren. varje ko måste vara dräktig för att ha mjölk. varje år föder hon en kalv efter nio månaders dräktighet. kalven tas ifrån henne som nyfödd. och korna som betar ute fiser sönder klimatet. men ännu värre att som LRF och svenska bönder just nu kämpar för: stänga in dem på heltid! yes, det är vad samma lobby som skryter med bilder på gröna fält med kor (utan kalvar gissa varför) håller på med bakom ryggen på konsumenterna. dessutom: sk klimatsmart kött från kyckling är kanske djurindustrins allra mest plågsamma om man ens ska jämföra grader i helvetet (ja även ekodjur slutar med plågsam död): kycklingar, även eko, är avlade för att växa snabbt. de har små tunna ben under tunga monsterkroppar. benen går av ibland. liksom värphöns hålls de i antal som är för stora (oftast tusental) för att de ska kunna känna igen varandra och bilda flockar. frigående höns är verkligen inte glassigt heller. sök kunskap snälla alla. men framförallt: tänk även på att “Klimatsmarta”kycklingar är betydligt fler kännande tänkande individer som plågas än om man dödar ett stort djur. finns så otroligt mkt mer protein i ett stort djur.

  vi har långt kvar innan vi har rätt att påstå att empati och moral är vad som skiljer oss från djuren (forskning har btw bevisat att grisar har just empati och att de vinner över 4-åriga barn i tv-spel)

 4. Livsmedelsproduktion, energiproduktion (dock ej svensk som är en av de renaste i Sverige – ca 95% co2-fri el och värme), men också textilproduktion/mode är de största bovarna. Ska man göra sitt lilla så ska man rikta in sig på att göra aktiva val på de områdena. Äta mindre nötkött (och kanske då också mjölk), köra elbil och köpa mindre kläder, samt tror jag – överhuvudtaget inte “spontan-shoppa” – det är det vi kan göra. Sedan måste politiken sätta regelverken som gör att de stora förändringarna kan ske.

 5. Åh jag förstår din känsla så väl! Jag brottas väldigt mycket med att hitta en balans i hur man ska leva sitt liv på bästa sätt och så klimatsmart som möjligt. Som student tvingas man mer eller mindre till att tänka till i sina inköp då ekonomin inte alltid håller till att handla det bästa/mest rätta. Det kan ju tyvärr resultera i billiga prylar som slits fort, men det kan lika väl (som i mitt fall) inspirera till att handla mer second hand och rota hemma hos föräldrarna. Men, det är svårt! Jag har tagit bort i princip allt kött och kan på så sätt köpa mer närproducerat eller ekologiskt eftersom de kostnaderna tar ut varandra lite. Fast det finns fler områden där jag just nu försöker hitta en balans. Till exempel när det kommer till shopping och resor. Precis som du säger får man välja sin hjärtefråga och försöka leva efter det för det kan ju förhoppningsvis inspirera någon annan till samma sak.

  Jag tror att mina prioriteringar handlar om just konsumtion och resor. Det är två stora områden men så viktiga. I Sverige tar man mycket för givet, vilket är fint på ett sätt eftersom det tyder på att vi har det väldigt bra men också sorgligt eftersom det visar lite på en viss inskränkthet. Det finns för lite kunskap om vad mina handlingar innebär för människor som lever på landsbyggden i ett u-land. Mitt val av tröja, telefon, kött vs bönor, bil eller cykel till jobbet/skolan spelar roll för andra. Det är så svårt att förstå (och jag måste ständigt påminna mig själv) vilket gör att valet att leva klimatsmart är ännu svårare tror jag.

  Jag tycker att du gör det så bra när du lyfter det här i och med att du ger plats för reflektion. Det är ju där det börjar. Man läser/ser något som får en att tänka till och till slut kanske man väljer att göra nya prioriteringar i sin livsstil. Ni influencers är så viktiga när det kommer till att väcka opinion kring klimatfrågan och det gör mig så glad när du gör det på ett sånt bra sätt!

 6. Jag äter vegetariskt, försöker att tillvarata all mat vi köper, återvinna allt som går och inte skaffa onödiga prylar, tar aldrig bilen i “onödan”. Men allt det där är ju egentligen meningslöst om man sedan åker på en lång flygresa (en flygresa motsvarar 2,5 års köttätande eller 1 års bilkörning), vilket jag visserligen gör väldigt sällan men borde sluta helt med.

 7. Viktiga tankar. Jag tänker att det är fint att köpa second hand, när vi inredde Solhaga köpte vi allt utom sängar på loppis och auktion. Och varenda gång vi ska göra om i bageriet kollar jag om det går att bygga om med hjälp av något vi redan har. Vi köper färre, men mer genomtänkta saker. Men vårt viktigaste beslut som familj är att sluta med flygresor för nöjes skull. Visst var det härligt i Karibien, men jag tycker egentligen att det är minst lika fint i Långasand. Så från och med nu tänkte vi resa med tåg, båt och cykel. Det finns så oändligt mycket kvar att se även på nära håll!

 8. Jätte bra inlägg då just detta ligger mig varmt om hjärtat.
  Vi såg bla cowspiricy för några år sedan och läste massa böcker och efter just den filmen ändrade vi kost till 99% vego nästintill vegan.. Mår så mycket bättre.
  Till våren är vårat växthus klart så då hoppas jag på att kunna odla ännu mer än vad jag gör idag.

  Kör elbil som den dagliga bilen men den andra vi har använder vi endast när elbilen inte räcker i körsträcka., målet är att endast ha en elbil tyvärr är dom så vansinnigt dyra så det får ske längre fram.

  När jag köper kläder till barnen försöker jag tänka kvalite med bra etik typ ebbe, mini rodini och att dom kan ärva av varandra.
  När jag handlar till mig försöker jag tänka, handlar jag något nytt ska det vara genomtänkt och klassiskt så jag inte tröttnar så snabbt och ha bra kvalite.
  Alla kan göra något, jag tror att om alla tänker mer på vad man stoppar i sig och tänker grönt och ekologiskt och shoppar mindre kommer man långt. Jag tycker alla har ett ansvar för planetens och våra barns framtid!

 9. Jag och min familj äter vegetariskt, sopsorterar och cyklar så gott det går. Till mig och barnet köper jag oftast begagnade kläder och alltid i så bra material som möjligt. Vi byter inte heller ut grejer hemma bara för att vi bytt stil/prylen blivit omodern/osv.

  Dåliga grejer är att jag någon gång per månad köper snittblommor och vi en gång per år brukar resa inom Europa.

  Känns tyvärr som att desto mer medveten jag blir desto sämre samvete får jag. Älskar exempelvis julen och handlar julklappar skapligt hållbart men kan få så dåligt samvete över papper, snören och emballage. Och då ska vi inte tala om våra relativt få flygresor.

  Personligen tror jag minskad köttkonsumtion skulle vara den största framgången för klimatet (och hälsan).

 10. Det känns som att folk som redan försöker tänka på klimatet och som gör medvetna val utsätts för extra mycket kritik, gör du en sak fel så kan du lika gärna ge upp, typ. Men jag tycker som så: att göra en sak rätt är fortfarande mer än att inte göra någonting alls. Bra att du länkar Fridas inlägg, det är viktiga punkter hon tar upp. Du har också rätt i att inte göra dig av med det du redan har, det hjälper ingen, men också bra att du påpekar att din estetik inspirerar andra (mig inkluderad – det är så fint hos dig!), så att informera om att kanske inte stötta nyproduktion av sådana träslag är viktigt.
  Vad jag gör? Cyklar överallt, äter inte kött utan 90% veganskt, ersätter kosmetiska med miljö- och klimatvänligare, veganska alternativ, har reducerat mina shoppingvanor och handlar nästan alla grönsaker på min lokala bondens marknad, gärna efter säsong. Men många av dessa val är också en följd av att jag har tillgång till både information och en ekonomi (nåja, till en viss gräns) som ger mig möjligheten att faktiskt välja.

 11. Tyckte Fridas inlägg var så bra, men började också se mig lite oroligt omkring hemma. Vi har många ärvda, gamla möbler, många i mörkt trä (men vet inte vilken sorts träslag). Nyare möbler är i alm, björk eller ek, och så har det mest blivit av en slump. Men tänker som du, för miljön så är vintage och second hand bättre än slit-och-släng-mentaliteten. Vi kommer absolut ha kvar våra gamla ärvda, mörka bord och byråer men inför framtida inköp kommer jag att tänka till en extra gång.
  Men det är inte lätt att göra rätt. Vid klädinköp försöker jag se till att plagget är sjysst tillverkat, material mm när jag handlar till mig själv, men i julklappstider när barnen önskar sig ditt och datt, så har jag inte varit lika noggrann. Inte noggrann alls, faktiskt. Lite dåligt samvete för det…

 12. Vi resonerar nog som du, vi köper mycket secondhand, har en del ärvt, något hittat (!) och något egenskapat. Vi har en del nyproducerat och en del från våra studentår – enkla billiga möbler ett möbelhus med platta förpackningar. Tittar vi objektivt på vårt möblemang eller våra köp av mat ser vi två saker, vi köper efter budget och i takt med att ekonomin ökat har vi gjort mer och mer medvetna val. Så idag försöker vi byta ut “de platta möblerna från stora möbelhuset” när de är uttjänta till möbler i gedigna material med ökad medvetenhet och efter plånbok. Vi har inte möjlighet eller alltid önskan att köpa dyrgripar men oavsett vilket så vill vi ha kvalitet, då blir det ofta secondhand eller nytt med högre kvalitet som håller över år. Hellre det än massproducerat slit och släng.

  När det gäller mat tänker vi så här, närproducerat, bra kvalitet och ekologiskt så långt det går. Familjen består av både vegetarianer och köttätare och det fungerar bra i båda leden.

  Jag tror att samtalen är viktiga och att öka medvetenheten om hur vi påverkar miljön (litet som stort) men framförallt vårt beteende och våra faktiska val. Våra barn gör ju inte som vi säger utan gör som vi gör.

Kommentarer stängda