Jag har sovit tio timmar i natt men vaknar ändå först av alla, fixar dagens första kopp kaffe och försöker att inte riva sönder alla mina myggbett.

Den här julen blev så himla lugn och skön. Axlarna sänktes och fokus låg på att bara få vara tillsammans. Vi brukar vara de som får hem anhöriga till oss eftersom vi är den enda familjen med barn men detta året bjöd vi bort oss till både min mamma och Jonas föräldrar. Så skönt att inte så med värdskapet och behöva laga någon mat. Jag kände mig som en helt annan människa. Tack kära svärföräldrar och mamma!!

Jag tog ju in vår gran väldigt tidigt – så brukar jag göra eftersom jag tycker det är så mysigt att gå all in i december. Men den barrade helt klart en del där i slutet och vi skulle ju ändå åka iväg så den hade gjort sitt helgen innan nyår.

Det är delade meningar hur man ska tänka kring detta. Många vill ha kvar julmyset och en del vill städa bort och börja det nya.

Jag tycker om båda alternativen så länge man gör det som känns bäst i magen för en själv. Minns Underbaraclaras roliga inlägg “här kommer julpolisen och hon är förbannad” och så läser jag också Sofia Woods tankar kring julgranens vara eller icke vara dagarna efter julhelgen. Så kul att få en inblick i hur andra resonerar i kommentarsfälten. Och så kul med olikheter.

Vi åkte alltid till Gran Canaria under jullovet och bodde i en liten by som heter Lasuerte för min mamma orkade inte med julen – alla dess krav och förväntningar ville hon helst slippa och därför var våra tjusiga granar därhemma i plast. De plockades ner då vi kom hem.
Jag respekterar det och förstår känslan. Jag hade fina jullov med bersgkättring, apelsinplockning och massa lek i varma havsvågor.
Det finns inga rätt eller fel här enligt mig – man är vuxen och bestämmer själv. Det är hela tjusningen med det hela.

I år, då vi inte stod för värdskapet, så hade vi tid att lägga ner tankar kring fina gåvor istället. Jag ångrar att jag inte har kvar rimmet till min mans julklapp så jag även kunde dela det med er. Men här kommer i alla fall innehållet.

Jag fyllde en låda med lite smått och gott. En rökig favoritdoft från Aesop (tips!), en ask goda tryfflar, två stycken palo santo (renande rökelse) & en stor hög med minnen.

Jag hade framkallat vårt liv i bilder – från den dag vi träffades och tio år framåt. De nästa fem kanske han får nästa år..

Inspirationen fick jag av Mokkasin då hon fick något liknande av sin man en jul.
Det var förlossningar, bröllop, vardag, påsk, resor och mycket kärlek med i den där högen.
Han blev så glad.

Hur blev det med er gran där hemma förresten – står den kvar fortfarande?
Nu ska jag gå och hämta en kopp kaffe till och öppna min bok. Önskar der en fin dag.

Kommentarer till “En gåva för alla sinnen

 1. Granen blir kvar till den 13 januari, kanske utan barr för de lossnar bara vi andas i närheten. Men den här julens gran går nog till historien som den allra stiligaste någonsin, så den är förlåten för barrandet.

 2. For en finfin gave, Kristin. Hvor har du fått laget bildene? Ser ut som de er litt tykkere enn vanlig fotopapir? Vil tro din mann ble glad – og for ikke å snakke om alle minnene som må ha dukket frem ved å se på alle bildene du har laget til ham! Takk for inspirasjonen, Kristin 🙂

 3. Först, Tack för en underbar blogg och all inspiration du ger <3
  Vi är så traditionsenliga här så vi klär julgranen dagen innan julafton, eller det beror nog på när julafton är. Nu blev det på helgen innan julafton. Vi klär den tillsammans och vi griljerar alltid julskinkan samma kväll och tar vår första skinkmacka. Sen får granen stå så fin och grann i stugan till tjugondag knut då den åker ut 🙂 Tomtar och diverse julprylar åker ner tidigare i lådan. Men adventsstakar, julstjärnor och gran står till den dagen. OM vi nu inte har fått en gran som vill barra ner hela rummet, då åker den iväg tidigare 😉
  Önskar dig en god fortsättning på det nya året.

 4. Här åkte granen ut på nyårsdagen, tar alltid in den till första advent, och var skönt att få ut den innan vi gick tillbax till jobbet igen.
  Så bra present! Jag gjorde ett liknande album till min man när han fyllde 30, kanske dags att påbörja albumet till 40års dagen nu då 😉
  Gott nytt år Kristin, hoppad 2020 blir ett bra år för dig och din familj!

 5. Granen står kvar. Orkar inte riktigt ta tag i att städa ut julen fast att jag inte är någon julfantast och fast att jag brukar vara snabb med att få bort gran och ljusstakar. Men mitt liv är lite upp och ner nu. Jag har fått mitt första barnbarn vilket är underbart men samtidigt har en stroke och alzheimers tagit min mamma och nu verkar det som om hon inte orkar mer.. så julen får stå kvar ett litet tag till
  Tack för din underbara blogg och ditt insta. Det vackra och kloka du förmedlar ger mig kraft och ett andhål
  Kram❤️

 6. Vi hade ingen gran alls i år. Har drömt om dagen vi flyttar in i huset i renoverat i fyra år (som vi flyttade in i i oktober) och julpyntar oss upp över öronen. Men med en liten loppa på 9 månader så kändes det lugnast för alla inblandade att skippa granen. Granriset på vedspisen står dock kvar. Hade jag haft en gran hade den gärna fått stå kvar, länge 🙂

 7. Skönt att låta någon annan stå för värdskapet, vi brukar ha knytis på julen för att minska påfrestningen av värdskapet. Apropå gran så står vår gran fortfarande. Vi har den i en stor zinkhink, fylld med småsten som stöd och därefter påfyllt med massa vatten. God fortsättning! <3

 8. Vilken fin idé med korten. Sedan den digitala kameran gjort sitt intåg här i familjen har vi slutat framkalla bilder och det är faktiskt ganska tråkigt. Att se dem som riktuga foton är fint!
  Ska ta med idén till nästa gång det ska göras presenter.

  1. Tror det är många som är i samma sits – sedan mobilerna och digitalkameran gjorde entré så framkallas väldigt lite bilder… desto charmigare att få foton i handen. Varm kram

 9. Jeg gik og tænkte på din blog i aftes, og dine spørgsmål om hvad vi gerne vil læse mere om.
  Jeg startede med at følge dig for en del år siden. Dengang fulgte jeg en masse blogs om indretning/æstetik/livsstil. Med tiden har jeg ændret værdier og interesser, væk fra forbrug og indretning og hen mod bæredygtighed og minimalisme. Den eneste blog jeg stadig læser i dag er din.
  Jeg kom for æstetikken og blev hængende på grund af DIG. Du skriver autentisk, engageret og fra hjertet. Jeg er faktisk stort set ligeglad med hvad du skriver om, bare det er noget du selv har lyst til at skrive om. Det var bare det jeg lige ville sige 🙂 Tak for dig <3

  PS – og som bonus er jeg gennem årene blevet ret god til at læse svensk, det var jeg godt nok ikke til at begynde med! 😉

 10. Jag har alltid velat ha äkta gran till jul. Men så är det sällan som sambon är hemma förrän strax innan jul, ibland först på julaftons morgon. Så nu i år sökte jag reda på snyggaste och mest prisvärda fejkgranen och så fick det bli. Till en ny säsong kan jag enkelt plocka fram den själv fast redan första december. Så till svaret på din fråga; jo, den står kvar. Både jag och barnet älskar ljuset den ger. Men efter helgen tror jag nog den får åka tillbaka i sin låda.

Kommentarer stängda