Jag tycker det är svårt att finna julkänsla och jag lägger kanske orimligt mycket tid på att fundera på varför julen är så förknippad med katastrofkänslor och ångest för mig. Men hela tiden vet jag ju att det naturligtvis beror på att jag levt nära beroendesjukdomar och våld under stora delar av mitt liv och mitt medberoende kickar igång som störst runt högtider.
Känslan är att jag vill bara snabbspola mig igenom allt och hoppas att alla klarar sig med livet i behåll.

Vet du – lever du i en destruktiv familjesituation så ska du inte känna dig ensam. Vi är många som vadar runt in det ruttna kölvattnet kring Sveriges största folksjukdom. Jag vet hur du känner dig – jag vet hur provocerande det är att se alla lyckliga familjer kring julens högtider och hur bittert det känns i bröstet.
Men vi alla vet ju också att livet kanske inte är så vackert och fridfullt som det ser ut på bild heller för den delen – det vet vi. Och det är helt ok.

Kolla här. Här är en influencer i en flott ballongklänning och hon tänder ett ljus. Så fint. Kanske går hon och lägger sig och drar täcket över huvudet efter bilden är tagen och gråter långsamt in i kudden. Det vet inte du.

Jag vet. Det var en fin dag. Inga tårar. Men jag drog av mig klänningen och satte mig med jobb direkt efter jag knäppte denna serie foton – inget härligt julbak med barnen eller så alltså….

Jag läste Aviccis biografi och boken sätter verkligen fingret på det. Så sorgligt och smärtsamt. Man vet aldrig vad människor går igenom och det är bra att ha det i bakhuvudet – samtidigt som man fokuserar på att skapa sig ett så tryggt och bra liv man kan efter sina egna förutsättningar.

Idag är första dagen på jullovet och jag funderar på hur jag ska bolla barn, hund och jobb fram till jag stämplar ut på imorgon. Vi tar en timma i taget tycker jag. Snön faller utanför fönstret och tulpanlökarna har fortfarande inte kommit ner i jorden. Det är lite fint att kunna fokusera på de små problemen tycker jag – som tulpanlökarna, det är ett lagom problem som passar mig just nu.

Så där. God Ju i förskott önskar Boris och jag. Var rädda om er.

Bra nummer nu i juletider. 

Anhöriglinjen 0200-239 500
Anonyma Akoholister 08- 720 38 42
Anonyma Narkomaner – 0771 -13 80 00
BRIS  116 111
Brottsofferjouren 116 006
Mind Föräldralinjen  020 -85 20 00
Kvinnofridslinjen  020 – 50 50 50
MiND Självmordslinjen – 90 101
Jourhavande medmänniska 08 -702 16 80
Vid akuta fall 112

Kommentarer till “En trygg och fridfull jul

 1. Det va ett av det finaste och mest berörande inlägg jag läst på en blogg någonsin. Tack 🤎

 2. Vi är en alldeles vanlig familj, utan trauma och våld. Vilket jag är så tacksam för.
  Men ändå grät jag igår, och har tröstat två myndiga gråtande barn idag. Det är något med julen som är jobbigt. Något som jag inte kan sätta fingret på, men helt klart så måste jag göra det eftersom döttrarna reagerar som jag.
  Så julen kan vara jobbig, oavsett varför man tycker det.
  Och trots det så blev det en bra julafton, för vi bestämde oss för att vi var sjuka och ställde in allt socialt deltagande och var i stället hemma och skottade snö. Och åt tacos.

 3. <3 Vilken omtanke du sprider. Fint och viktigt! God jul! Jag hoppas att någon som läser detta inlägg får en mjuk puff i riktning mot att ta stöd och trygghet.

 4. Tack snälla för att du skriver detta. Så fint ❤️ Och precis när jag behövde läsa det som mest. Kram och God Jul

 5. Tänkte bara tittat in och önskat god jul, men blev lite ledsen av ditt inlägg. Dels för att jag tror att 99,99 procent av alla människor i vår välbeställda del av världen har det relativt bra – alltid, och dels för att du naturligtvis har rätt också – att många har det extra kämpigt under storhelger, det har vi alla förstått.

  Men jag tror att fokus alltid bör ligga på fred och frihet, och det har vi gott om här hemma. I många andra delar av världen får man kämpa för att inte svälta ihjäl, varje dag, oavsett om det råkar stå jul eller inte på något blogginlägg långt bort i världen. Det är alltid bra med perspektiv också, även om det inte hjälper den som mår dåligt i en dålig relation här och nu.

  Om någon skulle vilja prata med en helt vanlig medmänniska under julen, inte ett välutbildat proffs, utan två helt vanliga, erfarna, något till åren komna medmänniskor, så står jag och min man till förfogande under helgen. Om någon känner sig ensam och vill prata bort en stund, då är vi bra på det – prata strunt – och en hel del sund substans också.

  Kristin, du får gärna förmedla vårt telefonnummer till någon som behöver ett vanligt öra att luta sig mot i jul, om du vill. Säg bara till här i kommentaren så mejlar jag telefonnummer till dig.

  (Ska själv alldeles strax börja skriva på ett inlägg som handlar just om tid, lustigt. Men tid är något som engagerar oss människor, så är det bara. Antigen man har gott om den, eller ständigt försöker springa ikapp.)

  God Jul!

  /helena

 6. Tack för detta inlägg kära Kristin, precis exakt vad jag behövde läsa idag!♥️

 7. Takk!
  Du er så befriende ærlig og får saker og ting ned på jorden! På en veldig fin måte <3
  En liten hilsen med ønske om god jul for deg og dine! <3

Kommentarer stängda