En gång blev jag bjuden på en så god julbrygd hemma hos Lisa Burenius. Hon brukar alltid ha en stor gryta av denna ute på trappen under vintern, såvida det inte är minus då… så den fryser.
Jag fick receptet av Lisa:
-Släng ner några kanelstänger, ett gäng rejäla bitar av skalad ingefära, en skårad vaniljstång, några kardemummakapslar eller hela frön, några nejlikor och en och annan stjärnanis. (jag hade dock ingen anis)
För att pigga upp brygden ytterligare kan man lägga i en bit chili. Lite saffran och pomeransskal funkar också….
-Koka upp alltsammans i en stor gryta ca 1,5 liter vatten.
-Låt det stå och dra ett tag.
-När du sedan tar av din brygd kan du fylla på mer vatten i grytan, efter ett dygn blir den ganska koncentrerad och du kan alltså spä ut den….Du kan ha den ute på trappan eller balkongen.
-Sedan värmer du den med lite mandelmjölk och honung.
Gott och nyttigt!
Note to self:
Var inte för generös med pomeransskal. Och våga mer chili.
Ser alltid till at bunkra upp med god närproducerad honung på marknader osv. Bästa julklappen eller gåbort-presenten för övrigt.
Vill man inte ha mandelmjölk så kan man spä ut med lite mer vatten och värma upp. Men honung är ju alltid gott i såklart.
Jag har ställt ut min gryta i ett julpyntat växthus.
Nu ska jag ta helg med allt vad det innebär. Lite trädgårdsfix, promenader, goda fikastunder, långfilm och annat mys.
Trevlig helg till dig.