Dricker ni kombucha?
Kombucha är en probiotisk dryck som har varit känd i över 2000 år. Kombucha är gjort på te, socker och en symbiotisk kultur av bakterier och jäst. Dessa mikroorganismer fermenterar te och socker och skapar en dryck som är rik på probiotika, enzymer, vitaminer, och antioxidanter. Kombucha sägs kunna hjälpa till att balansera tarmfloran och förbättra matsmältningen. En annan fördel är att det kan hjälpa till att sänka blodtrycket och öka immunförsvaret också, har jag läst.

För några veckor sedan fick jag min andra kombucha svamp – det vill säga en kultur av symbiotiska bakterier och jäst (scoby) som är i fast form. Min första scoby fick jag i en liten plastlåda av en man som som drev ett härligt hotell i Antibes. Den här fick jag av min vän Anna och den levererades i en stor burk tillsammans med lite vätska från hennes kombucha där hemma. Detta är som en stickling från en vän kan man säga – en omtänksam kompisgåva där man delar sin egen svamp och ger bort en bit.
Utöver scoby (som är i fast form), ska man även ha i 10-20% färdig kombucha för att fermenteringen ska dra igång i kombuchan, så låt mig nu berätta hur jag gjorde.

Jag bryggde två lite svart te. Jag valde ett av dem jag har i mitt eget sortiment och det föll på svart te med smak av yoghurt och bär. Detta lät jag sedan svalna och därefter tillsatte jag en deciliter socker, min scoby och vätskan.

I en stor burk med ett tyg över stod sedan denna dryck och fermenterade i två veckor. Socker är nödvändigt för att fermenteringsprocessen ska börja. Vanligt är att tillsätta mellan 5-10% strösocker och man kan tänka på att mycket av detta kommer att fermenteras bort under processen.
Namnet Kombucha kommer från de japanska orden för te (cha) och kelp (Kombu) då man tyckte jästkulturen lite såg ut som brunalger.

Det ser ni på detta foto efter två veckors fermentering. Jag smakade av och bestämde mig för att buteljera denna satsen och göra ny. Den var så god! Den smakar lite syrligt som vinäger så det är möjligt att det tar lite tid att vänja sig vid smaken. Men jag gillar den.

Jag smaksatte lite extra med havtorn och ställde förslutna flaskor i kylskåpet för att stanna av fermenteringen. Därefter bryggde jag två liter te och lät det svalna av för en ny sats – jag använde då samma scoby och lite vätska från föregående sats. Och ja, socker också såklart.

Är det någon av er som också gör egen kombucha på diskbänken därhemma?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Gör din egen Kombucha

  1. Härligt! Gör emellanåt, gärna smaksatt med vinbär. Gott när det blir lite bubbligt/ spritsig.

  2. Jag har gjort egen kombutcha i några månader nu. Brukar ha två-tre burkar i gång eftersom vi är tre i familjen som dricker av den. Jag använder ett vitt te som heter Spirulina och det blir jättegott, smaksätter inte ens. Men jag ska nog prova det med framöver.
    Burkarna jag har på gång nu har jag använt ett japanskt grönt te som heter Sencha. Spännande att se om det blir lika bra. Det finns nämligen ett alkoholfritt ”vin” på Systembolaget som heter Sencha som är en kombutcha kultur, det var där jag fick idén om det japanska teet.
    Det känns också som att jag mår bra utav det och jag tänker att det är ett fint alternativ till vin och kanske sommarens drinkar.

  3. Jag gör det i perioder, men nu var det länge sen. Blev sugen på det nu när jag läste ditt inlägg, så jag får försöka väcka scoobysarna som har vilat i kylskåpet (säkert ett år!) Håll tummarna för att det funkar 🙂

    1. Aha, det var min fråga.. Vad gör jag med scoobysarna om jag inte kan sätta en ny sats direkt? Hur förvarars dom då och hur väcker jag dom till liv? Skulle vilja prova detta.