Hur knäpper jag mina bilder?

Jag får ofta frågan om vem som tar foton på mig.
Ja, det gör jag själv med stativ med tio sekunders fördröjning på kamerautlösningen.
Ett tag hade jag en självutlösare men den slarvade jag bort och så hade jag en väldigt smart app i telefonen som också kan fungera som självutlösare. Jag har bara inte ställt in appen och kopplat ihop med min nya kamera än… Ny och ny, den är säkert två år nu…

Men äsch. Jag har vant mig vid detta.
Det är verkligen konstigt att hjärnan egentligen vet hur den ska skapa en enklare vardag men man blir fast i gamla vanor ändå.

Jag sätter kameran på ett stativ och ställer in bländaren, oftast på 2,8.
Sedan fokuserar jag på något som är på samma plats där jag själv tänker placera mig innan jag trycker av. Jag har sedan tio sekunder på att ställa mig på plats innan bilden tas.
Jag tar 5-10 bilder med lite olika uttryck, blick in i bild eller åt sidan, händer i midjan eller upp i håret …ja, du fattar. Lite olika bilder som helst inte ska vara stela och obekväma för mottagaren – er läsare alltså.

Ibland ber jag en vän, något av barnen eller min man ta mina bilder och då fotar jag först platsen precis så som jag vill ha det och visar dem i displayen hur mycket miljö ja vill ha med, att det ska vara raka linjer och så vidare. Sedan pekar jag i displayen och visar vart jag ska ställa mig. Då gör jag det enklare för både dem och mig. Jag ber dem knäppa av några stycken så jag har att välja mellan då jag redigerar.

Jag redigerar alla mina bilder i Lightroom och lägger ungefär en minuts redigering på varje bild till bloggen. Så går det till.
Jag fotar med en Canon Mark EOS 5D och använder oftast ett fast 3,5 objektiv, Canon.
Ställ gärna frågor i kommentarsfältet om du undrar mer så ska jag föröka svara så utförligt jag bara kan.

Idag känner jag mig lite lättad för jag tog beslutet att boka av Stockholm och Designgalan som Elle Decoration ordnar årligen.
Jag behövs på hemmafronten och har mycket annat som händer nästa vecka. Hoppas kollegorna får en riktigt fin Design- vecka och att någon av mina vänner tar hem priset som Årets Inredningsbloggare på galan på måndag. Håller tummarna!

Kommentarer till “Hur knäpper jag mina bilder?

 1. Klassiskt svårt att fotografera mot ett stort ljusinsläpp i form av ett fönster – tips och trix? Generellt önskar jag mig mer kring hur du tänker kring ljuset när du fotograferar och redigerar. Det är nog många med mig som är förtjusta i din bildstil och skulle vilja läsa mer om detta. Ett önskeinlägg kanske?

  1. Hej,
   Ja, det är klurigt med motljus. Då är det extra tryggt att ha ett bra objektiv och veta vad man ska ha för inställningar på kammaren. Ska göra ett inlägg om detta 🙂 Tack Weronica. Kram och fin dag till dig

 2. Tack för en härlig blogg med alltid lika fina bilder. Din vackra kjol, var är den ifrån? Trevlig helg!

 3. Tack för en härlig blogg med fina bilder. Vilken vacker kjol du har, var är den ifrån? Trevlig helg!

 4. Hej Kristin! Tack för en härlig blogg. Jag minns för ett ganska långt tag sen när du skrev om någon kommentar som kritiserade din “ytlighet” och att du bidrog till bilden av ett felfritt liv, omöjligt att leva upp till själv. Jag minns inte hela sammanhang, men det var ungefär så jag uppfattade det. Och vad jag vill säga med det är att jag de senaste månaderna reflekterat kring att vi läsare för ta del av dina tankar, åsikter och reflektioner. Det tycker jag är härligt!

  Men, vad jag skulle vilja fråga är hur er resa till Positano förra våren såg ut. Jag försöker själv boka nu och har googlat en massa tips om hur en (enklast) tar sig dit. Jag kom ihåg att ni var där förra våren och letade upp dina inlägg kring ämnet. I ett av inläggen skrev du att du skulle återkomma med restips, blev det något sådant? Jag hittar inget, och om det inte blivit av är det ju helt okej alltså, men tänkte att jag frågar… om du har möjlighet får du gärna svara på hur ni tog er dit.

  Tack från mig! <3

  1. Tack för fina ord, det betyder mycket.
   Jag har faktiskt ett inlägg om Positano som jag inte har publicerat än. Det blev så mycket om detta stället över hela Instagram och helt plötsligt åkte alla dit och jag tyckte det kändes uttjatat. Men du – ett fantastiskt ställe verkligen. Postar inlägget i veckan med mina tips. Kram K

 5. Kul att läsa om hur du gör när du fotar. Skulle också gärna läsa om hur du redigerar dina foton och hur du gör med ljussättning. Jobbar du enbart med naturligt ljus och hur gör du för att hitta ”rätt” ljus?

 6. Tack för att du delar med dig! Jag vet att du för längesedan gjorde ett långt inlägg om hur du redigerar dina foton. Har du lust att länka till det så att jag hittar det igen? Trevlig helg! (Dina foton är fantastiska!)

 7. Jag som frågade om just detta på din instgram tidigare idag, tusen tack för så snabb feedback! Stor kram

Kommentarer stängda