Idag kickar jag igång årets intevjuer och börjar med en lokal profil i Varberg – Louise Lejestrand.

Hej,
Så tacksam och glad över att du vill vara med i en intervju här i mitt digitala vardagsrum.

Vi har känt varandra i många år men vi har inte umgåtts privat så mycket.
Vi är båda verksamma entrepenörer i Varberg. Du driver en väletablerad reklambyrå i stan och är en av de kvinnliga företagarna jag ser upp till. Blir alltid så glad och inspirerad efter våra samtal .

Jag tycker du har en spännande, stark och sorglig berättelse att dela med dig av.
Både du och jag vet att det som drabbar oss i privatlivet formar oss också i yrkeslivet. Att bjuda på svagheter och inte bara lyckliga framgångshistorier är bland det mest generösa och mänskliga man kan göra tycker jag.

Det beundrar jag.

Innan jag går in på de lite djupare frågorna skulle jag vilja fråga vad du har varit mest tacksam över denna vecka?

Att jag har ett stort nätverk, många och roliga kompisar och att jag tränar som sjutton:)

Du driver en reklambyrå/kommunikationsbyrå i stan och har 8 anställda. Hur hamnade du här? Var detta ett utstakat mål du hade?

Har alltid gillat kommunikation och att påverka. Rätt kommunikation är nyckeln till mycket. Ett mål har alltid varit att driva eget.

Har du några bra råd till de som står i startgroparna inför att öppna eget företag?

Gör det, var modig, tro på dig själv. Skaffa ett bra nätverk och personer som du kan bolla med. Ta reda på de olika möjligheter som finns till hjälp.

Du jobbar ju med kommunikation och PR – hur viktigt är det egentligen för ett företag att vara synlig och göra sin röst hörd på sociala medier?

Jätteviktig, det är en kanal med stor möjlighet att nå ut med sitt budskap men det är viktigt att man tänker till innan om vad det är man vill säga/förmedla och hur man vill uppfattas. Trovärdighet.
Men viktigt att ha en tydlig strategi även i dessa kanaler och hela tiden tänka på hur målgruppen tar emot budskapet. Sen behövs ju lite humor också.

Vilka är dina förebilder?

Jag har många förebilder på olika sätt.
En är en vän sedan 30 år tillbaka som verkligen började med två tomma händer. Gucci Westman, känd make-up artist och entreprenör i New York. Hon utbildade sig I Paris och bodde i en skrubb, jag var där och hälsade på och var livrädd hela tiden. Idag är hon känd och framgångsrik med sitt egna varumärke Westman Atelier. Hennes driv och hårt arbete är jag imponerad över. Man får inget gratis, för att lyckas är det hårt arbete som gäller.

En annan förebild jag har haft med mig i många år är dottern Kajsas första lärare Lyona på Påskbergsskolan. Hon var fantastiskt i att se alla barnen och behandla dem individuellt.

Min tredje förebild är Carl Bildt och då är jag inte Moderat utan jag gillar att han alltid är påläst och kunnig och inte duckar när det blåser.

Sammanfattningsvis så är jag imponerad av driv, entreprenörskap, att se alla människor och ta dom för dem de är och att vara påläst samt att vara någon att hålla i när åskan går.

Jag befinner mig nu i en ålder då fler och fler runt mig skiljer sig och har otrohetsaffärer. Det tystas ner, ses som ett misslyckande och är väldigt skambelagt.
Att bli utsatt för lögner och svek av den man älskar måste vara bland det mest smärtsamma.  Många går igenom detta men ändå är ämnet så stigmatiserat. Jag önskar vi kunde prata mer om detta – om vi är fler som delar våra historia så stärker vi varandra.
När förstod du att din man hade träffat någon annan?

Jag hittade en lapp hemma, där någon hade skrivit
Längta efter din tjej….

Han var hemma i Sverige på semester. Han var annars på utlandstjänst i Kosowo under ett år. Och när han kom hem var han förändrad, sur, irriterad och hade låst sin mobiltelefon. Jag konfonterade honom men han nekade så klart och tyckte jag var helt ute och cyklade. Det visade sig senare att han hade en annan relation därnere som hade hållit på ganska länge.

Efter en lång period av denna pressade situation blev du sjuk. Vill du berätta om det?  Och om vad du fick för stöd från omvärlden?

Efter ett halvår av ljug och lögner orkade jag inte mer. Jag hade då försökt att jobba och hålla fokus men det gick inte längre. Jag blev sjukskriven och låg hemma under ca 7 månader. Stödet från vänner var enorm.
Nu har jag ju turen att ha ett stort kontaktnät, vilket jag alltid också vårdat.
Till exempel en kompis, Martin Bekken, ringde nästan dagligen och frågade hur jag mådde. Pia, min bästis, och hennes man Mattias var också ett stort stöd. Mattias är läkare och det var en trygghet att kunna rådfråga honom när som helst. Min äldsta kompis Ica tog med mig på träning och tvingade mig att åka med på Simmarläger till Plaitas och där kom vändningen, att komma till en annan miljö och träffa nya roliga människor. Jobbarkompisarna var också ett stort stöd och hörde av sig ofta.

Vad är de viktigaste verktygen du tagit med dig ur denna kris?

Träna & att tänka-positivt

Jag vet att du har en dröm om att föreläsa om dina erfarenheter och hur de tog dig vidare i livet – det tycker jag låter spännande. Kan du berätta mer om detta?

Ja detta är verkligen en stor dröm och jag ska göra det men är inte där riktigt än. Jag tror att folk gärna vill lyssna på det och jag tror också att jag genom att berätta om mina tråkigheter kan hjälpa andra att komma igen.

Slutligen – har du några bra råd till att göra livet lite mjukare och skapa bra förutsättningar för en skön balans i livet?

Jag tror inte man ska ta allt på så stort allvar, man ska lita på sin känsla och tro på sig själv, man ska absolut inte jämföra sig med andra utan vara sig själv.
Många runt omkring jagar upp sig och målar fan på väggen innan det har hänt. Som någon smart har sagt – jag tror jag hörde det från trendspanaren Göran Adlen första gången ”det finns inget bevis att den negativa har mer rätt än den positiva men den positiva har roligare på vägen” och det försöker jag leva efter. Det där ligger nog lite i min uppväxt som hästtjej och hästtjejer är bra virke. De är vana att kavla upp och se motgångar som utmaningar som ska lösas, och allt löser sig.

Tusen tack för detta!

Du finner Louise Lejestrand hos Treativ i Varberg.

Berätta nu – vilka är era drömgäster här i “Intervjun” under året?
Skriv gärna i kommentarsfältet så ska jag försöka bjuda in mig själv på en kaffe och ett mjukt samtal.

Kommentarer till “Intervjun – Med Louise Lejestrand

 1. Fin intervju, hoppas att Louise tar steget att berätta om sin jobbiga period i livet om hur hon orkade komma tillbaka.
  Fortsätt intervjua personer som har gjort förändringar i livet utan att det ska vara drastiska förändringar som flytt, skilsmässa, byta jobb utan mer liksom ändrat sin inställning eller medvetenhet i sina liv.

 2. Isabelle McAllister vore spännande att läsa en intervju med. De gjorde ju som jag tror många av oss nordbor drömmer om – tog sitt pick och pack och drog till värme och ett annat sorts liv.

  1. Vilken fin intervju!
   Vad modigt Louise delar med sig av klokheter o smärta.
   Den positiva har roligare på vägen👌

Kommentarer stängda