Så här såg det ut då vi åkte upp till stugan i Dalarna förra sommaren. Jag stannade för att ta ett foto när vi  hade någon timme kvar på färden.

Jag vill resa mer. Överallt!
Det finns så många fantastiska platser i världen att utforska och bli förälskad i. Men då behöver man ofta sätta sig på ett flygplan och det blir svårare och svårare att motivera tycker jag.

I år har jag bokat av en resa till Biarritz och tackat nej till jobb i Italien, Grekland, Frankrike och på Island – allt för att minska mina flygresor. Känns sjukt jobbigt och inte alls helt självklart då mitt största intresse i livet är att resa. Beundrar de som tagit beslutet att inte flyga mer. Jag är inte där än – att avstå helt – men jag tänker både en och två gånger innan jag bokar en flygresa numer.

Jag vill göra så klimatsmarta val  jag bara kan i livet – men jag är inte perfekt, jag är mänsklig precis som alla andra och har fel och brister.

Att resa inom Norden är ett bra val och min man och jag som annars hade dragit till Florens nu i helgen bestämde oss för att åka upp till stugan istället. Fjällvandra, laga goda grytor ihop, åka och fiska i en sjö, läsa böcker på golvet framför en tänd brasa och bege oss på miniutflykter med kaffetermos och nybakt äppelkaka i ryggsäck.

Nu verkar det dock som att vi blir kvar i Varberg för det strular med barnvakt och då var det väl ändå inte meningen…hahaha. Älskar både vardag och helg i Varberg så det går ingen nöd på oss.

Men vi kikar lite på hur det såg ut förra sensommaren här uppe tycker jag. Vi stekte våfflor utomhus och åt tillsammans med nyplockade hjortron och grädde.

Satt vid elden och täljde pinnar i en evighet. Boris gick runt och åt blåbär direkt från riset runt stugan och det rådde ett sällsamt lugn över oss alla.

Kaviar och creme fraîche är också gått på våfflan.

Att fiska tillsammans är både spännande och mysigt. Speciellt om man har med sig god fika och finner ännu mer blåbär att plocka…

Vi besökte Sveriges högsta vattenfall och det var en underbar naturupplevelse. Så mäktigt!
Så fin längd på håret här förresten – får nog klippa av igen.

Visste inte ens att vi hade något sådant i Sverige innan vi besökte Fulufjällets Nationalpark.

Sverige är fantastiskt vackert.

Så vad vill jag ha sagt med detta inlägg? Jo, jag vill inte strutsa det faktum att flygresor påfrestar miljön något oerhört och jag förstår att jag blir ifrågasatt då jag sätter mig på ett flyg. Jag minskar mitt flygande men kan samtidigt inte lova att jag inte kommer flyga igen.

Mycket ansvar läggs på den enskilda individen och det är naturligtvis rätt – den enda vi kan ändra på är oss själva.
Men det känns samtidigt så meningslöst då otroligt många flygpendlar var och vareviga dag inom arbetet i stora företag till möten – som de kanske lika väl kan ta via skype –  utan att bli ifrågasatta. Jobbar du på ett stort företag där det flygs mycket så kanske det är något att ta upp med ledningen?
I samhället bör en flygkvot eller ett maxtak på CO2-utsläpp per person  införas eller skyhög obligatorisk klimatkompensation om man absolut måste flyga mycket.

Och min önskan är som vanligt att jag kan inspirera här på bloggen till bra mycket mer än att flyga och konsumera prylar du ändå inte behöver. Valet och ansvaret är alltid ditt eget – precis som det är för mig. kram och fin vecka till oss alla.

Kommentarer till “Jag älskar att resa! Flygresor och tankar kring det..

 1. Jag har absolut inget dåligt samvete att flyga och därmed resa kommer inte att dra ner på det eftersom det tycks blivit en modefluga att hacka ner på flyget, tänk på vad våra stora kryssningsfartyg släpper ut i jämförelse mot flyget eller all vår tunga industri, att stoppa flygandet är knappt mätbart. Inför flygskatt som går direkt till flyget för utveckling av alternativa bränslen tills dess flyger jag som vanligt.

 2. Det är så skönt att läsa det här. Jag har akut klimatångest och slutade därför att flyga för två år sedan. Och jag får mer och mer svårt att följa folk (både influencers och vänner) som fortsätter resa som vanligt. Så jag är väldigt tacksam för alla som gör en positiv förändring.

  Det är bra för oss alla att fundera över våra resvanor. Varje flygresa någon av oss inte gör bidrar ju till minskade flygresor – det viktiga nu är att även “vanliga” konsumenter gör precis som du och tänker över om det är rimligt i denna tid att resa enbart för nöjes skull.

  Och visst kan det kännas orättvist att vissa människor flygpendlar, och visst borde det i rättvisans namn vara de (eller deras företag) som drar ned på flygandet, men det går inte att vänta på. Det går för långsamt. Vi vanliga människor måste helt enkelt ligga steget före. Den lilla bubblande folkrörelse för att sluta flyga som har pågått i några år (jag blev medveten om den för tre år sedan), är orsaken till att allt fler ifrågasätter flyget.

  Någon skrev i kommentarsfältet här att den äter veganskt och sopsorterar, och därför tycker att det är ok att flyga. Tyvärr så funkar det inte så, det är helt olika grejer. Det (nödvändiga) miljö- och klimatarbete som matvanor och konsumtionsvanor kan bidra till kompenserar inte för flyget.

  Och om man brottas med problemet att familjen får försaka härliga upplevelser, så kanske det blir enklare om man föreställer sig hur familjen kommer att drabbas när vi går över 2 graders uppvärmning. Det kanske kan motivera! 🙂

 3. Nu har det gått några dagar sedan jag läste din text första gången. Så många tankar har snurrat runt i mig senaste tiden.
  I julklapp förra året fick jag en resa till Färöarna, ett drömresemål för mig men samtidigt ångestfyllt. Senare på året fick min dotter en London-resa och med det har jag alltså använt flyget två gånger i år. Året före lyckades jag hålla mig till noll då jag numer åker tåget dagen före när jag behöver i jobbet inom Sverige.
  Något är i grunden fel, det skall liksom inte gå att åka flyg billigare än tåg, men så är det ju tyvärr ibland. Det måste ju bara bli ändring på det, men individen har ju ändå också ett visst ansvar.
  Tanken om utsläppsrätt för varje individ gillar jag, är inte lika sugen på att man skall kunna betala dyrt för att klimatkompensera, vill inte att det skall bli en klassfråga.
  Sverige är så fantastiske vackert, så många platser kvar att upptäcka, men “tyvärr” finns även andra platser jag är nyfiken på. Tänker mig att ett resemål – som inte går att åka tåg/köra till – vart femte år kanske är rimligt? Sedan slår mig nästa tanke – vilken egoist är jag som anser mig ha rätt till detta…?
  Å ena sidan och å andra, ett ständigt funderande som inte verkar finna några vettiga svar.

 4. När jag läser ditt inlägg känner jag flera saker, jag känner att du inte behöver urskulda dig, det är mycket för en person att bära om folks förväntningar och åsikter ska bäras på ensamma axlar. Jag försöker också göra rätt men när är det nog.. Jag sopsorterar, kör elbil, läter bara vegetariskt/veganskt och eko/närodlat , är fadder på SOS barnbyar och Plan, är volontär på kvinnojouren i vår stad, röstade för miljö och medmänsklighet i valet, konsumerar medvetet och väldigt ofta på loppisar/second hand osv… Men allt står inte och faller med mig.. Som någon vis människa sa ” ingen människa kan göra allt men alla kan göra något”. Jag tänker inte ha dåligt samvete för att jag bestämmer mig för att resa och det ska inte du heller ha:).
  Trevlig helg!

 5. Vi har dåligt samvete för allt. En del reser utomlands flera gånger per år. Jag vill inte lägga någon värdering i det. Jag tycker ju naturligtvis inte att det är hållbart, jag själv kommer aldrig flyga mer i mitt liv men jag kan inte tänka att alla ska göra som mig. Man måste kunna besluta själv om man vill resa med flyg. Jag tror man kommer långt bara genom att inte överkonsumera flyget. Man kan ju flyga vartannat år eller mer sällan än så. Då hinner man kanske längta och uppskatta resan mer. Jag tror nog man kan vara en klok bloggare men ändå resa någongång utan att behöva ha dåligt samvete eller behöva stå till svars för det. Men det är ju bra att frågan diskuteras

 6. Alltså Kristin, jag bara älskar dig allt mer efter denna insiktsfulla text. Du är en klok kvinna och en god förebild. Tack för att du vågar säga detta och ta ställning. Tack för att du tänker till.

 7. Tack för bra inlägg! Det finns mycket att se i Sverige och dessutom väldigt mycket att se i Europa. Där det faktiskt går att åka tåg nästan överallt och det är superkul! Vi har åkt tåg bl a till Rom. Så otroligt mycket häftigare än flyget!! Det är ett fantastiskt sätt att få resa och uppleva saker med gott samvete.

 8. Hej Kristin!
  Vilket bra inlägg! Jag är en resefantast jag med, ja hela familjen har blivit det. Brottas dock också med tvivel kring att flyga och vill iaf minska vårt flygande i familjen.
  Vi försöker tänka Sverige semestrar i högre grad och funderar på att ta bilen till England nästa gång vi ska dit. Då skulle ju dessutom vovven kunna följa med. Fast att inte flyga alls utlovar jag inte. En vecka i solen på vintern är rätt svårslaget men förstås själviskt på sitt sätt. Så kan man ju se till att alltid flyga direkt flyg och undvika upp och nedgångar i onödan. Brottas dock med tankar om hur långt min familj ska gå när det är som du skriver, mängder av folk som jobbpendlar med flyg. Andra som flyger kors och tvärs konstant. Men att fortsätta tänka resor nära, gärna inrikes med tåg tex kan ju vara en god start!
  Tack för en jätte härlig blogg!
  Kram Anna i Skåne

 9. Jag förstår dig och tycker att det är bra att du tar upp det. Jag själv jobbar i ett stort företag där medarbetare finns på olika håll, främst i norra Europa, jag själv flyger ca en gång i månaden. De flesta möten sker ändå med video men dessa kommer aldrig kunna ersätta det mänskliga mötet, av så många skäl. Jag jobbar inom hälso-området och närhet och personliga möten är klara friskfaktorer för oss människor. Kände att jag ville lägga till den dimensionen. Jag har övervägt att ta tåg och kommer sannolikt göra det framöver när det fungerar. Håller med om maxtak på CO-utsläpp, det skulle tvinga organisationer och individer att tänka till. Sist vill jag skriva att du inspirerar verkligen till mycket mer än shopping och flygresor!

 10. Men det är alltid så. Jag sopsorterade redan på 90-talet och min dåvarande kille ifrågasatte varför eftersom stora företag sket i miljön. jag tror att man måste vara lite envis som privatperson. Och med det sagt tänker jag flyga på en riktig långresa i mars, ingen är perfekt.

 11. Härligt inlägg – Sverige har fantastisk natur och så mycket att se! Norge och Danmark lika så, och Europa som går lätt att nå utan att lyfta. MEN det finns mycket annat man kan tänka på för att värna vår miljö, så som att 1/3 av all mat som produceras i världen slängs – Ett enormt problem som de pratas lite om, och när det tas upp gäller de ofta butiker och restauranger, men vi vanliga står för 50%! Om vi imorgon väljer att helt sluta slänga mat=planera så har vi tillsammans gjort enorm skillnad, och kan flyga ( med nytt modernt plan) ngn gång per år. Lyssna på Deliciously Ella’s podcast från 18/9.

 12. TACK!! Så länge jag väntat på ett sådant här inlägg från stora bloggare/ instagramkonton!! Så härligt att se att flygfrågan lyfts upp hos personer som har en enorm påverkan och kan inspirera andr människor!

  Så tack!
  /Miranja

 13. Håller med dig om de som flyger flera gånger i veckan, förstår verkligen inte hur de kan ha samvete till det? Som du säger går det mesta att lösa via Skype numera, känns bara väldigt gammeldags att behöva ta saker face to face. Försöker också flyga så lite jag kan, med släkt i andra länder som inte går att nå med annat än flyg så måste vi flyga ibland, men semesterresa till med flyg till Spanien eller Grekland blir det inte. Många av de ställen du nämner kan man ju nå med tåg väldigt smidigt, så känns som att det finns vettigare alternativ!

 14. Verkligen vettiga tankar. Det finns ju mkt att se nära dessutom som man kanske missat hela sitt liv? Vi skippar planerade resan till Spanien nu i oktober och firar 40-års dag bara en kort resa över sundet i Danmark. Håller med dig helt, man vill ju se så många ställen men ju mer man läser om problemet så blir de helt klart intressekonflikt i hjärnan.

  1. Hej, visst finns det fantastiska miljöer närmre som vi alla bör semestra på.
   Men det blir en otrolig intressekonflikt i hjärnan – vi försöker begränsa oss numer men jag ska absolut inte lova att jag inte ska flyga med min familj igen.
   Någon resa inom jobbet för att kolla produktionen måste jag tyvärr också göra under 2019. Vi får se hur vi gör. Men jag tänker att det är bra att prata om det – att inte låtsas som någonting bara för att man inte tagit ett definitivt beslut att sluta flyga än – är viktigt ändå. Bemöta tankarna som läsarna har om mig som reser då och då. kram och fin dag

Kommentarer stängda