i samarbete med Jordbruksverket
På uppdrag av Jordbruksverket har jag fått i uppgift att sprida viktig information om växter. Detta hade jag själv inte en aning om innan de kontaktade mig.
Jag visste inte att det är förbjudet att ta in vissa växter och växtprodukter i Sverige. Visste du?
Jag minns då min familj var i Barcelona för många år sedan. Bilden ovan är från detta tillfälle och kan det har varit tio år sedan. Jag tror Igor var fem här …
Utanför huset vi hyrde växte ett helt otroligt fikonträd där frukten hängde mogen och söt för oss att plocka varje dag. Som minne av denna resa plockade jag med mig en stickling i bagaget som jag sedan planterade hemma. Fikonträdet växte sig frodigt och jag hade det i hela sju år fram till ett par år sedan då jag missade vattna så mitt fina fikon tackade för sig och gick i graven.
Nu tillhör ju i och för sig Barcelona EU så det jag gjorde var inte olagligt – men hade jag däremot tagit med mig ett minne från Los Angeles eller ett besök i Norge så hade det varit helt fel.
Låt mig berätta – det är nämligen lite olika regler kring olika länder och platser.
Visst blir man sugen på att ta med sig växter hem då man är i spännande länder? Men viktigt att man har koll på vad som gäller.
Jag hörde talas om den japanska trädgårdsborren som kan äta våra svenska äppelträd helt kala. Den japanska trädgårdsborren är en av många så kallade karantänskadegörare, alltså växtskadegörare som ännu inte är spridda i Sverige eller EU, men som skulle orsaka omfattande skador ifall de etablerade sig här.
För att skydda växter från olika hot finns det regler när du flyttar eller beställer växter och växtprodukter, både inom EU och till och från EU.
Växtskadegörare orsakar upp till 40 procent av de totala förlusterna av livsmedelsgrödor globalt och till ett värde av 2 300 miljarder kr – ÅRLIGEN! Enbart Xylella fastidiosa, en bakterie som tagit sig till södra Europa och drabbar olivträd och citrusträd, kan ställa till med produktionsförluster på 60 miljarder kr om den sprider sig i hela EU.
Växter utgör 80 % av maten vi äter. De renar luften vi andas och hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna genom att minska kol från atmosfären. När växter är friska ger de livsmiljöer och matkällor för många djurarter, vilket bidrar till den biologiska mångfalden och den övergripande stabiliteten i vårt ekosystem. Genom att skydda växter skyddar vi livet.
Så risken för att sprida karantänskadegörare är mycket stor och detta kan alltså påverka:
1. din mat
2. din hälsa
3. världsekonomin
4. framtiden för vår planet
Sprid gärna detta vidare till människor du känner och ta del av mer information och regler hos Jordbruksverket och Plant Health for Life.
Tur du fick reaktioner från Jordbruksverket och att du delar med dig om de regler som finns.
Jag reagerade starkt på det du skrev…. Skönt att det nu är korrigerat från din sida.
Underbara bilder från Irland! Det måste varit en fantastisk resa. Kul att få ta del av.
Vad menar du för reaktioner då? Vad var det du reagerade starkt på?
Jag förstår inte 🙂
Jag fick i uppdrag att sprida ovan information av Jordbruksverket. De har inte reagerat på något sätt utan godkänt min text och mina bilder i förväg innan publicering av detta inlägg.
Alert av Jordbruksverket att via dig sprida denna viktiga information.
Du når ut till många och vilket bra sätt för en influencer att göra en insats för vår miljö.
Hoppas fler hakar på.
Ja, det är klokt att använda influencers för att sprida information 🙂 Håller med!
Känns jättebra att dela detta.