Vi kickar igång veckan med ett matigt inlägg. På hösten får jag alltid sug efter att laga mat, koka sylt och baka. Vill samla familjen och ha långa middagar över levande ljus och mjuka samtal. Hela det här inlägget handlar mest om mellanmål i och för sig – det där du äter i farten eller har i kylskåpet att langa fram när barnen ramlar in efter skolan.

Men först ut är grönsaksbiffar med tsatsiki som jag brukar äta med ugnsrostade grönsaker eller sallad.
Du river morot, zucchini och halloumi och lägger i en skål. Tillsätt två ägg, peppar och lite salt. (osten är ju salt)
Ibland tar jag i lite potatismjöl för att blandningen ska binda mer. Stek i olja.
Ibland steker jag bara en yta och lassar in alla biffar i ugnen så får de bl klara där. Lätt som en plätt och gott.

Äppeltider. Aldrig har jag gjort så mycket paj, mos och kräm som i år. Jag bara skalar dem och delar, kokar, river ner ingefära och citrozest. Behöver inte ens söta med honung men det kan man ju smaka av. Ha alltid en bunke i kylen och toppa gröt, yougurt eller ät allena med havremjöll och hackade mandlar.

Den här soppan är lätt som en plätt. Ta fram en påse frysta ärtor. Hacka gul lök och vitlök, låt det fräsa lite i olja i en medelstor gryta. Häll över ärtorna och en skvätt vitt vin om du har, annars skippar du det. Två buljongtärnor också. Koka upp och mixa slät. Smaka av med salt och peppar. Den här soppan kan man äta med kokta ägg såklart men lika gott att smula ner stora bitar fetaost och klippa koriander över. har du en stor laddning i kylen fixar du lunch på tre minuter.

Ugnspannkaka är ofta min go to. Jag tänker att jag ska göra en omelett men så kikar jag runt i köket och inser att jag har en hel del mogen frukt som sjunger på sista refrängen.

Jag gör en sats pannkakssmet men adderar två extra ägg. Låter smör smälta i formen i ugnen eller i min stekpanna på spisen. Häller i smeten och lägger därefter i delade nektariner, plommon, äpplen eller vad som egentligen. Gräddar klart allt i ugnen och äter med turkisk yoghurt blandat med creme fraiche som jag rivit citronzest över och toppat med honung. Mandlar kan du absolut ha med också.

Att alltid ha morotshummus och kimchi i kylen är mitt bästa tips. Detta är så gott till en mängd rätter men kanske godast att äta så här i skogen.

Koka morötter mjuka och mixa med en burk vita bönor, Tillsätt en skvätt vinäger, lite olja och de kryddor du gillar. Gott att bara ha salt och peppar så man behöver inte tillsätta mer. ha en stor burk i kylen och använd istället för smör och som tillbehör till alla rätter.

Men här har jag haft det på danskt rågbröd, med torrstekt zucchini och en stor gaffel kimchi ovanpå. Toppa med färsk havtorn. (eller fryst såklart…)
Precis som andra fermenterade grönsaker innehåller kimchi nyttiga mjölksyrebakterier. Det är fiberrikt och en bra källa till karoten, C-, A- och olika former av B-vitaminer. Det sägs vara bra för matsmältningen och ha antiinflammatoriska egenskaper. Väldigt bra för tarmfloran alltså.

Ja. Det är ju sannerligen skördesäsong så höj blicken och kolla vad du kan finna på din promenad i naturen. Svamp, bär och frukt kan du samla ihop. Längs med strandpromenaden här i Varberg blommar vresrosor hela sommaren och på hösten blir de gyllene nypon. Jag plockar och äter på plats eller fyller handduken jag har med mig för mitt kallbad. Kanske att jag får med mig ett kilo som jag snoppar av, delar och kokar. Ja, med kärnor alltså. Låt koka i vatten i en tio minuter, inte så noga, mixa därefter och sila av i en trådsil. Jag brukar smaka av med honung. Nu står en flaska nyponsoppa i kylen som jag dricker av varje dag och kanske jag hinner samla in ännu mer nypon…

Får en chock varje gång jag är och handlar nu förtiden och har verkligen gjort det till en sport att se vad jag ar att tillgå helt gratis i min natur och försöker handla det som är i säsong i butik. Så man alltid bör göra såklart.

Kommentarer till “Lättlagad mat i säsong

Kommentarer stängda