Hej på er. Hur har ni det? Första veckan efter semester med vardag?
Jag själv ser fram emot lite ledighet efter en intensiv period och ska åka iväg med mina vänner. Ska bli fint.

Just nu sitter jag uppkrupen i soffan med kaffe och hund vid fötterna. Jag har funderat på en grej som jag vill dela – så kan vi gemensamt snacka om det.
Jag vet att jag fått en del kritik då jag delat följares kommentarer och dm i story och här i blogginlägg. Att dessa känner sig utpekade och orättvist behandlade, att det varken är ödmjukt och storsint av mig som bloggare.
Jag har tagit åt mig feedbacken men ändå beslutat mig för att det kan hända att jag gör så ändå ibland – för ämnet är så pass intressant och bör reflekteras över. Förstår ni vad jag menar – det är alltså inte läsaren jag vill “hänga ut” utan jag vill lägga upp frågan eller ämnet på bordet och snacka med er alla om det . Ok?
Jag får ju massa konstigheter i min dm, ibland konstruktiv feedback som får mig tänka till men också arga, rätt så bittra och “besvikna” dm med information som jag helt ärligt kan tycka de borde hållit för sig själv  – ibland svarar jag, ofta nonchalerar jag och det händer också att jag blockar personer.

Jag funderade på detta dm. För den här inställningen har jag mött på fler än en gång i mitt yrkesliv. Som att jag tar genvägen och att det är så fel. Som om mitt arbete inte verkar gå att ta på allvar och att jag inte förtjänar framgång.
Hur känner ni för influencers som bryter mark och tjänar pengar på något de inte har högskolepoäng för?

Att det skulle vara så illa att ens barn vill jobba som influencer vet jag inte – det finns ju en mängd sätt att göra det på och bli framgångsrik inom. Det handlar sällan om att bara stå framför en spegel och ta selfies på sig själv som många verkar tro. Att jobba som influencer gör att du själv behärskar väldigt många områden inom marknadsföring, media och sälj – många kompetenser växer fram då man jobbar med detta och det är verkligen inget “latmaskjobb” man gör från soffan eller som byggs av att man ska hinna gå på så många events som möjligt varje månad. Branschen har många inriktningar och det går att bygga upp sitt varumärke precis så som man själv vill ha det. Jonna Jinton flyttade till Norrland och skapar egna smycken, går inte på ett enda event. Hon omsätter långt över tio miljoner i sitt bolag. Jag själv har byggt mitt varumärke på västkusten och åker helst inte upp till Stockholm alls och du kan själv googla vad jag omsatte 2022. Jag fyller mitt innehåll med sådant jag själv uppskattar i livet och har byggt upp mitt klädesmärke från botten med hjälp av den kommunikationskanal jag byggt upp sedan 2008.
Fast titta på Hannes Mauritzon som bara på ett par år byggt en otroligt framgångsrik kanal och ett etablerat varumärke som många vill jobba med.

Som svar på frågan om jag ritar plaggen och vad jag jobbar med för leverantörer, så kan jag berätta att jag är kreatören och sätter alla idéer för våra plagg och därefter jobbar jag nära och tillsammans med en utbildad mönsterdesigner som hjälper mig rita upp mönstret så det får den passform jag vill ha. Arbetsprocessen ser ut så här för mig:
Jag samlar ihop en mängd inspiration på nätet och sparar ner bilder, jag har vissa plagg i garderoben eller om jag finner något annat plagg jag tycker väldigt mycket om. Tillsammans med all denna information så sätter jag ihop kollage med bilder och text, samt lättare skisser på vad jag vill skapa. “En sådan ärm, detta fall i ryggen, en detalj här kring ärmslut, den här kragen….”
Jag får ett ritat mönster jag godkänner, därefter sys ett prov upp som vi provar och diskuterar kring, kanske blir det vissa ändringar och sedan sys plagget upp i de kulörer och mönster jag valt ut. Vi både väver och trycker mönster av råvaran lin.

Vårt linne tillverkas alltså av linväxten som odlas i Europa, odlingen kräver färre resurser som vatten eller bekämpningsmedel jämfört med andra material. När plantan skördas används olika delar av den för att tillverka fler produkter än linnetyg – som garn, rep och även linfröolja,  som kan används som kosttillskott för sina hälsofrämjande egenskaper.
Plaggen sys upp i Baltikum av en leverantör som har en mycket medveten inställning till hur produktionen ska vara så hållbar som möjligt och med goda arbetsförhållanden för alla anställda. Vi jobbar som sagt nära och har en tät och daglig dialog kring allt som rör produktion och kollektion.
Tyvärr ser jag inte hur det skulle vara hållbart ekonomiskt att producera kläder av lin från Sverige. Ingen kund kommer ha råd att köpa dessa och vår egen stora textilproduktion drog iväg från landet på 60-talet någon gång. Det är sorgligt såklart, jag hade mer än gärna haft all produktion i Sverige.

När jag började som influencer så märkte jag tydligt att utbildade fotografer tog illa upp och var besvärade över att jag fick fotojobb – på den tiden tog jag uppdrag som fotograf för olika varumärken och skapade kampanjmaterial åt dem. Om kunden var nöjd och jag fick betalt så ser jag inte vad som skulle vara så fel med att jag jobbade med detta – det är väl upp till kunden tänkte jag. Likadant med styling, trädgård, inredning, böcker, föreläsare… nej, jag är inte utbildad inom något alls. Jag har inte ens gått gymnasiet.

Jag har jobbat hårt för min kunskap, erfarenhet och det bolag jag idag driver. De arbetsuppgifter jag själv inte behärskar har jag kollegor och leverantörer som utför mot betalning. Jag känner att jag inte lägger någon prestige i detta och heller inte behöver förklara mig för någon, men visst kan det vara intressant för er att höra hur jag arbetar?
Somliga verkar nyfikna och andra skeptiska. En del till och med ifrågasättande.

Det är frustrerande när man lägger ner många år och mycket pengar på utbildning för att sedan inte nå det mål man förväntat sig. Jag förstår det. Mycket av livets olika skeden i arbetet tycker jag beror på nätverk och kontakter, social kompetens, inställning, arbetsmoral, kunskap, erfarenhet, ödmjukhet, tillfälligheter och pannben. Jag skulle vilja skriva tur men precis som Ingemar Stenmark sa “ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.
Visst väger också somliga privilegier in i hur det går för en. Men det är dock inte mycket som kommit till mig gratis efter stora skulder hos Kronofogden och som ensamstående mamma på skyddat boende under flera år så är jag väldigt ödmjuk och tacksam. Kanske har jag fått ett stort driv på köpet av den destruktiva tid jag gick igenom då andra samlade högskolepoäng – vad vet jag.

Jag tycker alla borde göra sig en själva en tjänst och sluta förminska detta arbete – det finns absolut varierad kvalitet på kreatörer i min bransch men det gör det sannerligen inom alla yrken.
Det är inte för inte att Underbaraclara är Sveriges mest besökta blogg. Hon bloggar varje dag, nya inlägg som ständigt är aktuella, hon tar bra bilder, har hög trovärdighet och vass penna. Likadant med Elsa Billgren som trots semester på Gotland en hel sommar sätter sig varje dag och levererar det ena härliga inlägget efter det andra. Det är imponerande och inspirerande!

Jag själv är stolt över branschen jag tillhör och tycker det finns otroligt många drivna och talangfulla människor bakom många kanaler och varumärken. Människor som inspirerar mig varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Mamma – jag vill utbilda mig till influencer!

 1. Svårt att ta ett så illa skrivet dm på allvar. Kändes nästan som parodi. Jag tycker att det vore skönt om det kunde svänga lite så vi kan premiera människor som tar en annan väg utanför den akademiska. Och handen på hjärtat, jag har jobbat på universitet i 15 år med marknadsansvar, den akademiska världen kan vara nog så trångsynt och inte alls som man föreställer sig. Sedan är det självklart för mig att är man tillräckligt kreativ och hittar lösningar och vägar i sanna entreprenöriell anda så är det underbart. Och att vissa yrken kräver utbildning är ju självklart, alla i vården, många tekniska jobb osv.
  “När jag började som influencer så märkte jag tydligt att utbildade fotografer tog illa upp och var besvärade över att jag fick fotojobb” Jag skulle vilja ge en replik på den meningen. Jag är gift med fotograf, utbildad, men där hans jobb egentligen talar för sig själva och som 68-åring anlitas han fortfarande. Men för 15-20 år sedan blev det någon slags boom där många började ta bilder och kalla sig fotografer och det alla de hade gemensamt var att de dumpade alla priser eller jobbade gratis eller svart. Han som de flesta andra seriösa fotografer följde den prislista som BLF (bildleverantörernas förbund) hade som riktlinje. Just för att slippa oseriös dumpning av priser. Jag vet att det var en hel del brudpar som kom till honom efter att ha haft en “influencer” som fotograferat sitt bröllop, och där de var så ledsna över resultatet. De undrade om det gick att bearbeta bilderna efteråt så det skulle bli något som de kunde tycka om. Och tyvärr var ju redan skadan skedd och bröllopet över… Så det finns alltid två sidor av myntet. Nu säger jag absolut inte att du tillhör den kategorin som gjorde så men för att slippa den tråkiga bilden av “utbildade fotografer” som något slags ogina människor slår jag ett slag för de som vågade satsa på ett yrke där alla avrådde honom från att våga gå en utbildning till fotograf. “du kommer aldrig att få ett jobb” sa man i början på 80-talet 🙂
  Jag vet att Stina Wollter flera gånger sagt att hon haft komplex för att hon inte gått gymnasiet och känt att hon skulle behöva det i ryggen. Hoppas inte du känner så! Jag tycker om din stil här i bloggen och ditt sätt att beskriva tillvaron.

  1. Tack för dina tankar i ämnet.
   Jag både håller med och kanske har en liten annan syn på det.

   Jag fattar att det är jobbigt att det kommer in andra aktörer på marknaden som inte har samma kompetens och sänker priserna. Men i slutändan är det alltid kunden som bestämmer – vill de ha kvalité och veta att jobbet blir väl utfört bör de ha koll på vem de bokar. Man bör kolla upp fotografen så den håller de förväntningar man har. Kvalité kostar.
   Det är inte en utbildad fotografs uppgift att “fixa” bilder som en influencer misslyckats med tänker jag – det är kunden som har gjort ett misstag och valt ett billigare alternativ på sin viktigaste dag. Dumt!

   Det finns människor som målar tavlor och säljer dem till bra mycket lägre priser än etablerade konstnärer. Hårfrisörer… Snickare… Men de duktiga har alltid jobb ändå.
   Konkurrens kan ju vara bra också – det gör att man som aktör blir vassare i sin kommunikation, nätverkar, blir ännu bättre.
   Minns de magasin som slet sitt hår när bloggare byggde upp stora kanaler som drev trafik till sig och många valde det framför att köpa tidningar. Fy bubblan sa det och hatade vad som hände. Nu har de fått anpassa sig och jobbar istället med en mängd influencers som driver trafik till deras siter. Brancher förändrar sig och det gäller att anpassa sig. Kunskap, erfarenhet och kompetens är makt – de som är bäst kommer som sagt alltid ha arbete att utföra och vara uppskattade 🙂

   Stor kram och tack för dina tankar

   1. Nej tror inte vi har så olika syn egentligen.och visst kan konkurrens vara bra. Till en viss gräns.
    Och de där prisdumparna är borta sen länge och min man är efter över 40 år fortfarande anlitad. Men bröllopen lämnade han för länge sen. Svårt att kombinera familjeliv i längden med att jobba varje lördag. Kram och tack för vettig diskussion.

 2. Bra rutet till bitterfi**orna & som vanligt mycket väl formulerat & intressant inlägg!
  Du är mega-inspo som entreprenör & människa.
  Keep it up & Kram!!

 3. Missunnsam och mästrande.
  Tror inte att det finns någon som uppskattar dessa egenskaper hos en medmänniska – och vi är väl just det? – medmänniskor.
  Det vi väljer att skicka ut är den känsla vi får i samhället som är vårt. Vänligt eller otrevligt – hur vill vi ha det? Detta har ju du, Kristin, full koll på. Det är därför vi är många som håller till här hos dig, på denna varma plats.
  Till oss: Vi väljer själva hur vi vill vara mot andra.
  Varje dag.
  Man får börja med sig själv.

 4. Den som skriver bör vara medveten om att det man skriver mailar osv, är en diamant det försvinner aldrig. Och IOM det så riskerar man att bli publicerad, och kunna stå för det man skrivit.
  Själv beundrar jag kreativa människor som är självlärda och har eget driv, idag måste vi uppmuntra de som skapar nya arbeten och vill/ kan försörja sig.

 5. Suck, känner typ att personen ifråga som skickar detta till dig verkar överhuvudtaget inte läsa din blogg och än mindre förstå hur hållbart du hela tiden försöker jobba. Är det några man skall ge sig på är det väl de stora klädföretagen företagen isåfall, såsom H&M, Lindex, Gina mfl
  Och när det gäller influencer delen är jag tudelad för det finns olika sorters influencer tycker jag. Dom som bara jag framgång, status och pengar och inte bryr sig om avtryck eller vad för slags inflytande man gör på den yngre generationen. Dom har jag lite mer
  svårt för och tar inte på allvar. Endast pga av dom sänder signalen själva att dom inte tar det på allvar. Men den kategorin faller inte du inom och många fler med dig. Dock kan jag tycka det är tröttsamt när alla influencers på samma gång för exakt sm reklam för samma varumärke. Det känns mindre trovärdigt och sisådär. Sen förstår jag att det är så många drar in sin pengar för att överleva. Men det blir ytligt och man tänker tanken: hur bra tycker personen ifråga verkligen de hör produkterna är…..
  Det är svårt det där
  Det känns lite som det har gått inflation i influencers
  Och som Counting Crows skrev 1993 i låten Mr Jones:
  Mr. Jones and me
  Staring at the video
  When I look at the television, I want to see me
  Staring right back at me
  We all wanna be big stars
  But we don’t know why, and we don’t know how
  But when everybody loves me
  I’m wanna be just about as happy as I can be

  Dom var tidigt på det och spot on
  Idag är det så brinkar för många att synas och var kända men det är inte viktigt varför.

  Du faller verkligen inte in i den kategorin Kristin. Jag tycker du gör ett fantastiskt fint, hållbart arbete med en värdegrund och tanke i allt. Så fortsätt med det.

  Ha en riktigt fin dag ☀️

  1. Tack för reflektion. Jag tcker det är jättebra att kolla upp produktionen från de klädmärken man investerar i – man ska ställa krav och fråga, det gör att branschen blir bättre. Men det finns absolut olika sätt att fråga på 🙂

 6. Bra skrivet, som vanligt. Tänker att du har verkligen beskrivit hur din process ser ut när du tar fram nya plagg. Om personen i fråga hade orkat läsa dina äldre inlägg.
  Det är toppen tycker jag att man kan lyckas i livet utan att ha en lång akademisk utbildning, själv pluggade jag för att efter 1 år med jobb inom yrket insåg att det var helt fel för mig. och jobbar nu inom ett område där jag är helt outbildad och det funkar toppen 🙂

 7. Jag får så mkt frågor jag vill ställa till personen ifråga som skickat DM. Säger man samma sak om barnen vill bli lokalvårdare? Frisör? Hantverkare? Är det ”fula” jobb? Vad är ett dåligt jobb?

  Har barnet inget glitter? Tex på kläder, läppglans, pynt på rummet? Det är ju riktigt dåligt! Det är ju ändå extremt svårt att köpa bra saker hela tiden. Bra för vem? Miljön? En själv? Producenten?

  Skickas även Mail om bakgrund för framställning till alla andra producenter till ALLT man har i hemmet? Eller är det enklare att bara grilla de små personliga? Oavsett så tycker jag att man inna förstått att linne produktionen i dett fall är i Europa av liten leverantör osv. Jag har i alla fall läst det. Sen köper inte jag några kläder för jag gillar inte den typen av plagg men det har jag aldrig känt ett behov av att meddela på pränt utan jag läser och klickar på det som är av intresse för mig, resten skrollar jag förbi.

 8. Tack för detta! Synnerligen givande. Själv har jag uppnått ett gäng år och har hunnit med flera yrken. Jag började som grundskollärare, blev “headhuntad” inom min stora hobby och kvackade inom grafisk formgivning medan jag också var något slags inspiratör och hamnade efter livets irrgångar här som samtalsterapeut. Verksam i mitt första yrke mötte jag många fantastiska människor och kollegor. Det där med lärarkompetensen ropas det högt om, hur viktigt det är med legitimationer för att ge yrket status osv. Grejen är att det finns ett stort gäng utbildade lärare som faktiskt inte är särskilt bra och kvackare som är födda till pedagoger. Du behöver i dagens läge utbilda dig för att hänga med på de tunga administrativa delarna i jobbet, men lärarhögskolan handlar i mina ögon mest om hjärntvätt för att få lärarna att “tänka rätt”. Jag behövde de 3,5 åren för att mogna (började som 18-åring på lärarhögskolan) och samla på mig lite grundmaterial, men vill påstå att det helt och fullt var mina handledare ute på praktik som hade något riktigt konstruktivt att ge. Det krävdes sedan ett första år med andan i halsen för att komma in i jobbet ordentligt. Efter det här har jag slutat se på utbildning som allom saliggörande. Visst finns det yrken som kräver långa timmar över böcker, men andra som faktiskt inte gör det även om man kan utbilda sig inom detta skrå. Alla behöver inte bli akademiker och somliga yrken funkar bättre att lära sig som lärling/genom praktisk erfarenhet.

  Jag förstår att det känns orättvist att någon annan inte har behövt offra det man själv gjort och ändå lyckas långt bättre. Det gäller för övrigt inom många områden. Att jämföra sig med någon annan är en stark drivkraft och det är ju denna starka kraft influensers hanterar i sitt yrke. Att bli någon som andra kan jämföra sig med, inspireras av, växa och utvecklas genom. Hur åskådaren/läsaren ser på livet sedan styr kanske hur inspirationen tas emot. Jag kan tycka vad jag vill om olika personers livsval, men det tillhör god ton att inte trycka dessa åsikter i deras ansikten. Som influenser ger man sina läsare ett frikort (vare sig man vill eller ej) att uttrycka åsikter och tyckandet kommer sedan som en oundviklig biprodukt i yrket. Jag vill inte uttala mig om hur du ska hantera kommentarerna, utan tänker att du gör det som funkar för dig. Tack för en intressant sammanfattning av ditt jobb!

 9. Mycket bra skrivet av dig och strongt av dig med din livsresa och allt du åstadkommit. Var stolt över det jobb du gör och är bra på och strunta i olyckskorparna.

 10. Hej
  Jag tycker att du gör ett utomordentligt jobb. Det känns seriöst med inslag av humor och att du är generös med din kunskap och erfarenheter. Du är mångsidig vilket jag gillar. Som sagt man kan inte tillfrefställa alla. Det vet ju vi som jobbar med kommunikation🥰👍 Keep on the good work!❤️

 11. Jag tolkar det som Haga i Göteborg men kan såklart ha fel. Min man har upplevt ett otroligt otrevligt sätt hos många när han handlat i en ekolivsmedelsbutik i just Haga, när han haft sina arbetskläder (hela och fräscha) på sig från ett stort svenskt byggbolag. Han är en vit man och 50+. Så att alla i Haga ser ”verkligheten som den är” stämmer verkligen inte trots att många där har en akademisk utbildning.
  För mig verkar det inte så reflekterande och akademiskt att inte ens använda sina glasögon för att kunna skriva en text som är fullt förståelig. Tycker du gör ett superjobb på alla sätt på alla dina plattformar.
  Hälsningar från en annan akademiker 😍

 12. Så olika man kan tänka! Jag som inspireras av ditt driv och hur du utvecklat ditt varumärke, tycker ju att det är imponerande att kunna arbeta som du gör!
  Sen var det väldigt intressant att få veta processen bakom hur du tar fram ett nytt plagg! Har funderat lite på det, jag menar kan du sy och rita mönster OCKSÅ?!? 😉
  Heja dig!

 13. Tycker du har helt rätt. Det är dags att folk börjar inse att det är ett riktigt yrke som dessutom är väldigt mångfasetterad.
  Känns som att många inte har hängt med.
  Kanske yrket inte tas på allvar för att det inte är många som är utbildade. Men jag tror också en stor del ligger i att det är kvinnodominerat yrke.

  Vad gäller estetiska yrken så verkar många tro att saker och ting är lätt. Just för att det porträtteras på ett visst sätt. Men folk förstår inte det stora jobbet bakom kameran/kulisserna.

 14. Åh jag tänker att du är desto mer ”kompetent” än en som är utbildad inom marknadsföring även om jag nu säkert kan missförstås. Du har ju gjort allt jobb själv, självlärd, och helt fantastisk på det du gör! Du inte bara tjänar pengar, du glädjer och inspirerar på kuppen! Älskar och blir glad av det mesta du gjort de senaste åren. Har följt din blogg mer eller mindre sen 2013. Strunt i sura och missunnsamma kommentarer! Varma hälsningar (från en högutbildad men förhoppningsvis utan mkt prestige) C

 15. Hej Kristin!
  Jag blir glad av att läsa det du skriver. Jag upplever att många människor med högskoleutbildning måste sätta sig på oss som utan ”fina” högskolepoäng ändå har lyckats i vårt arbetsliv. Jag själv jobbar som studie och yrkesvägledare utan utbildning därför tyckte jag detta inlägg blev extra intressant. Det är ju precis som du skriver att det ligger ju mycket jobb bakom allt som blir bra.
  Heja dig!!!
  Med vänlig hälsning, Jenny

 16. Hej! Så bra skrivet! Vem äger rätt att bestämma vilken kunskapsinhämtning som är mest värd. Var och en får väl bedömas utifrån det som levereras oavsett väg dit. Sedan finns det ju yrken där jag som mottagre absolut vill att personen har en erkänd utbildning som borgar för värderad kvalitativ kunskap. Såsom läkare, tandläkare, lärare. Men kunskap kan utvecklas på så många sätt och i olika sammanhang. Du inspirerar med att dela med dig av din entusiasm och din nyfikenhet på att kreera.
  Ha det gott!

 17. … du skulle kanske sommarprata nästa år?
  Utgå från dina kommentarer du får, både ris och ros?
  Jag skulle lyssna, trots min ” äldreålder”

 18. Många intressanta tankar som dyker upp hos mig när jag läser 🙂 Här kommer två:

  1. Den som känner sig uthängd över att du vidarepublicerar en kommentar/DM borde kanske inte skrivit den alls. Om man har en åsikt som inte tål dagens ljus kanske man ska hålla den för sig själv.

  2. Man kan få kunskap och erfarenhet på många sätt, inte bara genom en utbildning. Absolut att jag vill att min läkare ska ha en läkarutbildning, men om inom väldigt många yrken finns det många vägar till målet. Som influencer får man kanske lite hålla reda på vad man influerar om; som PT kan jag ge råd om träning, men jag kan inte ge medicinska råd. Men inte måste man väl vara kock för att dela ett recept?

  Den tid när en lång utbildning per automatik gav ett stabilt jobb har vi passerat, på gott och ont. Jag tänker att de som ifrågasätter dig Kristin mest är avundsjuka. På ett sätt kan jag också bli det, när jag ser personer lyckas med det jag vill, men jag försöker använda det till inspiration och drivkraft, och inte till missunnsamhet, för det vinner ingen på.