Ni har säkert hört talas om den kända prioriteringsprincipen som president Eisenhower ligger bakom men det är inte helt fel att damma av den då och då.

Speciellt i tider där det förväntas att man trycker in precis allt. Deadlines, familjemys, avslutningar, bak och massa annat….
Jag är glad att jag inte planerat in så mycket jobb och sitter faktiskt ganska lugnt i båten men jag tycker det säger rätt så mycket om vår samtid när varenda människa jag träffar frågar “hur går det i julstressen?”
Lite deppigt faktiskt – jag önskar oss alla lite mer ro och oplanerade dagar.

Den här matrisen är bra när man känner sig stressad och tycker att man har för mycket att göra? Då man inte hinner med alla måsten i arbetslivet och privatlivet?

Då är ju frågan – Lägger man sin tid på rätt saker?

Min man visade mig den här för många år sedan då jag jobbade på kontor samtidigt som jag bollade frilansliv, hade bloggen och tappert  försökte vara en lycklig  trebarnsmamma och fru som typ fixade hela Familjen Lagerqvist AB. Jag tyckte jag gjorde så mycket men fick inget gjort. Jag var ständigt besviken på mig själv.

Kika här nedan en liten formel jag knåpat ihop med inspiration från massa andra liknande.

 

Mitt mål är att hålla mig så mycket som möjligt uppe i högra hörnet.

1. Det som är både brådskande och viktigt gör du omedelbart. – detta är jag bra på.

2. Uppgifter som är viktiga, men inte brådskande, sätter du en deadline på. – detta är jag mindre bra på.  Typ kvittoredovisning. blä. Men här blir jag dock bättre och bättre. Jag sätter många långsiktiga mål nu och jobbar mycket på mina relationer. Jag samlar på mig kunskap för att bli bättre i både arbete och samhällsengagemang.

3. Uppgifter som är brådskande, men inte viktiga, delegerar du. – dessa ligger långt ner på min prio alltså… det är lite 50/50. En del blir inte ens gjorda för jag är inte så bra på att delegera. Vem ska jag göra det till förresten? Min man hjälper mig dock galet mycket med allt.

4. Det som varken är viktigt eller brådskande skippar du. – ibland är man ju här i detta hörn och rotar. Man är ju människa liksom. Men då är det väl bra att man kan sträcka på sig och säga “åh, nu var jag här igen – dags att dra, hejdå”

På detta sätt blir det lättare att veta hur man ska handskas med varje uppgift. Dessutom slipper man lägga tid på onödiga grejer som inte leder någonstans. Även om man inte hinner med alla uppgifter på sin lista så kan man i alla fall vara säker på att hinna med de mest prioriterade. Bra va?

Långt inlägg. Men vet ni vad?
Jag har fått en lite tidig julklapp – man, barn och hund har åkt på fjällsemester utan mig. Win win!
Alla är lyckliga och mår bra och jag kan jobba hur mycket jag vill, träna som tusan, sova, vara med vänner, läsa och allt annat gott man kan göra då man har flera dagar för sig själv. Funderar på att städa alla lådor i kök och badrum med en podd i öronen. Eller stäckglo på en serie. Lägga upp en årsplan för mitt arbete 2020 – som en egen konferens… då måste man dock belöna sig med en massage. Visst?
Har ni tips på bra serien förresten?

 

Kommentarer till “Matris – vad är viktigt och bråttom

    1. Det kan vara kollegor som önskar saker från dig för att de gynnar deras intresse men det är egentligen inget som gynnar dig – men de förväntar sig ett agerande. En full mailbox där kanske 30% är relevant för dig men 100% förväntar sig ett snabbt svar osv…
      En telefon som ringer och pockar på att du ska svara men det är inte ett samtal som det ligger något värde i för dig. Förstår du vad jag menar?

  1. Ljuvligt ju med egna dagar! Det ska jag önska mig i julklapp detta år tänkte jag.

    Teveserier: Lovesick, Crashing, Glow och Outlander på Netflix, Fleabag på Amazon, Succession och Chernobyl på HBO Nordic. Killing Eve, Poldark och Unge Herr kommissarie Morse på SvtPlay.

  2. Gud vad härligt att vara själv hemma sådär, rensa alla kökslådor med en podd i öronen lät mysigt! Jag vill tipsa dig om Atypical på netflix om du inte redan har sett den. En favorit, om en familj med en autistisk tonåring, kul och varm! You, me, her är också bra (mer relationsdrama). Gillar du musik från new orleans och amerikanskt drama som inte är glättig är Treme helt fantastisk (dock HBO)! Handlar om olika öden efter Kathrina och om vardagslivet i världens musikstad. Hoppas du får sköna dagar själv hemma! 🌟

Kommentarer stängda