Jag går upp vid 07, sätter på kaffet och dricker mitt citronvatten. Glor ut på björken i trädgården. Vinden tar i och ja, det kanske är dags att göra något åt den? Kan det bli farligt?
Fick mail från grannen om att den liksom tar i hans lada bakom, speciellt nu när det blåser tio sekundmeter. Visst hade det inte gjort något om man hade tagit av minst sju meter på björken.

Men rent praktiskt – hur gör man? Det är ju hus på alla håll och trädet gränsar till fyra trädgårdar.
Bokar en arborist? Vilken tråkig utgift att lägga pengar på.

Jag smyger omkring här ute i vinden funderar en stund. Klipper mördarsniglar mitt itu och plockar mig själv en bukett.

Det är sannerligen en hel del som behöver göras så att beskära björken har inte ens kommit upp på vår lista.

Jag kan tänka mig att binda upp vindruvorna här inne istället. Känns som ett lagom projekt.

Kanske kan sticka ner en baumbupinne på sina ställen här också så inte allt bara välter av vinden.

Hm. Tar buketten och går in. Fyller på kaffet.

Idag ska jag fortsätta arbetet i min lokal – blir alldeles pirrig i kroppen av att få iordning det som min målbild i huvudet. Barnen är så stora nu och roar sig med vänner hela dagarna under sommarlovet och min man jobbar. Vilken frihet att få disponera sin tid hur  man vill och inte ha några tider att passa. Dröm.

Nästa inlägg – vill ni hjälpa mig välja? Mellan “mina tatueringar och vad de står för” och “blommor i trädgården”?

Ha en bra dag nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Men välter björken över grannen?!

 1. Anlita en arborist, som bgn också skriver.. en riktig. De kan beskära grenverket på björken istället för att ta bort den.
  Vi gjorde det för ngt år sen med en björk som lutar mot en bod. Syns inte på trädet, fortfarande vackert med glesare och med annan tyngdpunkt. Man kan ta RUT -avdrag tror jag med (kunde det för ngt år sen iallfall).
  Ring och be dem komma och kolla!

 2. Jag tycker inte att ni ska ta bort björken helt, det är för synd på ett träd. Men kolla med en arborist så att den kan ta bort de grenar som stör hos grannen och om någon gren håller på att gå av eller är sjuk.

  Vi har två självplanterade ekar nästan precis på tomtgränsen hos vår granne. De kommer om ett par år att växa in i staketet om de inte tas bort. Men så är det med naturen. Vi hoppas att grannen låter dem vara och så tar vi bort den delen av staketet när det är dags. Jag tycker att många nuförtiden sågar ner träd lite för snabbt.
  Är det inte så att en försäkring skulle täcka eventuella skador om det blåser ner?

 3. förstår att det känns som tråkiga pengar för er, men om man bor tättbebyggt och har ett så stort träd så får man nog ta det om det börjar bli till besvär för er eller för en granne… jag håller nere våra träd (av flera skäl) så de är inte högre än att jag också kan göra det själv mha en stege. Har man låtit ett träd dra iväg så att det blivit sådär högt, så får man nog bita i det sura och ta in proffshjälp. Nu låter jag sur men är färgad – det är trist när grannar (som i mitt fall 🙂 låtit lönnar och björkar växa sig urskogs-stora , där vi bor i ett tättbebyggt i ett villaområde. Vi skuggas av dem mer än vi hade önskat, är helt nedlusade med skräp från deras jätteträd samt får små-lönnar som slår rot precis överallt, samt är nervösa varje det blåser. Nu bor vi utanför sthlm och här blåser det nästan aldrig västkust-rejält men ändå.

 4. Hej! Angående björken så anlitade vi en kille som tog bort hela vår Björk. Inte en pinal kvar förutom de uppsågade klumparna vi sparade till ved. Kostade kanske 2000kr och så värt att slippa hyra släp och köra bort allt 😅 .
  Jag läser gärna om dina tatueringar.
  Kram och ha en fin dag! / Clara

 5. Vi har samma problem fast med ett jättestort körsbärsträd. Trädet står på tomtgränsen till grannen, Jag har väl inte tänkt så mycket på att vinden tar tag och blåser grenverket. Men vi har anlitat en arborist. ca 7000 kr blir det. Mycket pengar men nog säkrast att göra det

 6. Hej! Kan verkligen rekommendera att ta in en ISA-certifierad arborist alternativt en klättrande arborist (European Tree Worker, ETW). Jag jobbar i trädgårdsbranschen och det finns hur många som helst som utger sig för att kunna beskära träd, men som tyvärr inte har den rätta kunskapen. När man väl har lagt beskärningssnittet så går det inte att göra ogjort. Skulle kunna skriva en hel upphandling här i kommentarsfältet, men måste sova. Ville bara tipsa om att ta hjälp av en riktig arborist som vet vad hen gör, det är värt varenda krona! Lycka till!

 7. Tatueringarna är jag nyfiken på!
  Men kul att så många använt sig av arborist, läser jag här. Har precis lämnat villalivet efter över tjugo år i hus, och bara använt mig av arborist för att ta ned en kattunge i fem meter hög tall. Men det fick ägarna av katten bekosta…

 8. Arborist javisst! Värt varenda krona eftersom alternativet kan vara mkt dyrare om det faller ner på hus/bil/osv. Googla i 10 min och ta den med bäst betyg på Reco, klart!

  Läser gärna om blommor! Eller om tavlor! Eller om färger.

 9. Aborist hjälpe oss att ta ner en stor björk, blev superbra . Helt klart värt pengarna och så fick vi massor av ved.
  Läser gärna om dina tatueringar☺️

 10. Arborist – absolut och värt varenda krona.
  Vill gärna höra om dina tatueringar. Våra barn har väldigt symboliska tatueringar och det är intressant.

 11. Arborist = JA! Definitivt väl investerad utgift! Framför allt ta inte bort (såga av..) hela björken, det gjorde vi med påföljd att vi fick problem med stående vatten (typ översvämning) då björken suger upp massor, massor med vatten. Tack för inspirerande blogg, vill gärna höra mer om keramiken 🙂

 12. Jag vill höra om både tatueringarna och blommorna men börja med blommorna , om jag får välja. Så inspirerande trädgård du har tycker jag! Älskar varje hörn både inne och ute. Men skåpsluckorna i köket, kommer bli magiskt fint. Hoppas få följa resan!
  Björken släppte jag direkt insåg jag.. men låt någon annan ordna och se det som en investering i grannsämjan 😉
  Ta hand om dig!

 13. Japp, det är värt varenda krona med en arborist! De plockar ner trädet med klinisk precision 🙂

 14. Blommer i trådgården!

  Gerne noget om det fejlslagne i år. Om det der er glemt, sået på forkert tidspunkt, gjort forkert, og måske alligevel har blomstret eller på anden vis lykkedes og bragt glæde.
  Man hører altid om det rigtige og perfekte når folk formidler noget inden for havebrug, men virkeligheden er jo ofte helt anderledes – og alligevel kan trådgården være skøn.