Jag började tatuera mig när jag var en bit över trettio. Hade varken varit sugen eller haft något intresse tidigare men så började jag hänga med vänner om hade ganska mycket tatueringar och fick plötsligt ett blodad tand. Kanske jag skulle dekorera kroppen med något fint….

En blev två och sedan tre –  nu har jag ganska många och de flesta är på mina underarmar.

Den första är en skock fåglar som flyger över sidan på min rygg. Detta var kanske den svåraste att fota för att visa er. Men ni ser kanske att det är lite fåglar som flyger upp från min högra höft och upp på över ryggplattan. Detta är är också den jag ångrar. Kanske för att jag aldrig ser den själv och då inte skapat en relation med den.

Jag hade googlat och letat runt på Pinterest inför min första och fann då en mängd inspirerande foton på kvinnor som hade en skock fåglar som flög över armen, halsen eller ryggen. En sådan ska jag ha tänkte jag och tog med bilden till tatueraren. Samtidigt passade jag på att få ett litet ankare intatuerat i min handled för det hade jag sett att Kate Moss hade.
När tatueraren var klar med mina fåglar så sa han att jag var den tredje tjejen denna vecka som var inne och tatuerade flygande fåglar  med denna bild som inspiration. Oj, så originellt! Kände mig dum. Varför hade jag inte valt ett motiv som talade till mig och berättade en historia istället för att bara hoppa på en trend?

Och vad hände med det lilla ankaret?
Jo, det flöt ut i handleden och blev fult så tatueraren fick rädda det med att fixa en liten svala som täckte den. Ni ser på första bilden.

Pilarna gjorde jag för att jag tyckte det var fint att korsa dem – En pil kan bara skjutas iväg om den först dras bakåt. Det är en symbol för att när livet försöker hålla dig tillbaka så måste du framåt.
Versalerna är min familjs första bokstav i deras namn.

Och den fina svalan. Det finns en symbolisk betydelse i svalan också. Tycker  om detta, trösterikt:

“Hos sjömännen står svalan förutom för erfarenhet även för hopp. De visste att när det var storm så var synen av en svala ett förebud om att vädret skulle lugna sig. En annan typ av hopp gällde ett liv efter detta och själens frälsning. De trodde att om man drunknade så förde svalan den drunknades själ till himlen”

Både min man och min svåger har tatuerat sig med varsin svala efter deras bror gick bort hastigt strax innan vi födde vår mellanbror. Känns fint att bära med sig honom på detta sätt.

Fjärilen är en av de senare tatueringarna. En modig placering. Som ett smycke. Den symboliserar frihet och skörhet för mig.
En blå fjäril är oftast en symbol för tur också. När puppan blir till en fjäril visar den sina färgrika vingar och därför representerar fjärilens vingar även förvandling.

Ankaret gjorde jag samtidigt som fjärilen – den glömmer jag lätt eftersom jag inte ser den så ofta. Men vad fin den är !!
Den betyder lojalitet och stabilitet för mig.

“Vid stormigt väder är ankaret en sjömans sista skydd, ett hopp om att omständigheterna kan bli bättre.”

När jag skulle fota denna bildserie så fann jag en mängd pressade blommor i boken. Vilken mysig överraskning – måste legat där sedan sommaren 2020.
Jag har en våg under vänstra armhålan och min mans bokstav under den högra också. Ingen bild på det här. Men i detta gamla inlägg så får ni en kik. 

På vänstra underarmen så har jag Subbe Fyr. Först tänkte jag Eiffeltornet men efter samtal med min man så landade det i att välja ett landmärke lite närmre –  på min egen ort. Så det blev fyren här i Varberg. Här kan ni läsa ett inlägg om det. 

Samtidigt tatuerade jag in min äldsta sons namn i ett rött hjärta. Det är min finaste.

Ja, nu har ni fått en liten presentation kring mina tatueringar. Har ni några tatueringar eller är sugna?
Vad betyder de för er i så fall?

Kommentarer till “Om mina tatueringar

 1. Snubblade in här på bloggen efter att ha börjat följa dig på Instagram och förälskat mig i dina härliga kläder! Hittade detta inlägg och läste fascinerat om din fina symbolik och dina fina kroppsbilder! Jag tycker svalorna på din rygg var ursnygga!!

  Jag har inga tatueringar idag men är lite sugen på att göra tre små hjärtan med mina barns första bokstav i varje samt även Elin Kjos textrad “Vänta inte en sekund!” MEN nu är jag så knäpp så jag tvekar för att jag har en bild i mitt huvud om hur andra människor ska se på mig om jag har tatueringar…. Så knäppt för jag tänker inte sämre om andra som har tatueringar men jag tror att jag själv skulle tycka att jag blev “besudlad” typ 😀 Det sitter så djupt rotat i mig att jag skulle ses på som om jag vore en kåkfarare….. Jag vet att det låter helt knäppt!! Jag tror att jag är väldigt färgad av kommentarer jag hört från män som sagt saker som i stil med “det är bra att du är otatuerad och ren”…

 2. hej, jag har också golondrinas, de är mina favoriter, och många körsbärsblommor, för mig representerar de livets skönhet, och fotot av en fullmåne som jag fotograferade natten min farfar dog på grund av covid. alla är speciella

 3. Gjorde en tatuering när jag var 18 men sedan började jag igen precis som du efter jag fyllt trettio. Jag har några som betyder mycket för mig men en hel del småplotter bara för jag vart sugen. Har ingen speciell tanke med dom flesta, tycker det är snyggt och kommer säkert ha halva kroppen full när jag dör. Vad kul att läsa att blå fjäril betyder tur, det har jag också en på nästan samma placering som du, bredvid en rosa fjäril och en bukett blommor 🦋

 4. Jag har mina barns namn på insidan på min högra handled. Dom har skrivit sina namn själva och var 22 resp 8 år när den gjordes så syns en viss åldersskillnad på dom och gör den hela mera personlig och charmig. Vill gärna ha flera och det kommer det med säkerhet bli när jag vet exakt vad jag vill ha.

  Tycker dina tatueringar är jättefina!

 5. Har två hästar (en stor på underarm, en liten på bröstbenet), en kanin i månsken (omslaget till boken Watership Down), en katt på ena vaden, två av mina hundars namn. Dessa är för mina fd djur.

  En liten blomma handled, en större blomsterslinga andra underarmen. De döljer ådror jag tyckte var för synliga.

  En liten text ”fall in love” som en påminnelse om att hålla hjärtat på glänt för det vackra i livet.

  Vill göra en hund på andra vaden i samma stil som katten.

  Fylla på min arm för hästarna

  Ha blommor på låren och nyckelben

  En måne och stjärnor på axeln och något med havsmotiv på ryggen

  Kunde också tänkt mig en skog med fåglar på en arm. Eventuellt göra den som en coverup på namn

 6. Jag har min tatuering på insidan av underarmen, med en symbolik som betyder väldigt mycket för mig. Den består av två delar:
  – en textrad ur sången ”Blackbird” av Beatles: ”You were only waiting for this moment to arrive”
  – och efter texten finns även en tecknad svala.
  Svalan var (och är forfarande) en fantastisk fågel att skåda. Den är ett minne för alla somrar som de flög förbi mina morföräldrars balkong där vi (jag, mormor och morfar) satt och förtjust tittade på, hörde de tjutande pipen och förundrades över hur oförskräckt de kastade sig ut och susade förbi hustaken. Efter morföräldrarnas bortgång blev det en syssla jag tagit med mig till alla de platser jag bott på runtom i världen.
  Textraden har etsat sig fast i mitt minne, alltsedan jag för första gången hörde Beatles sjunga den från en raspig grammofonskiva. Den kan betyda så många saker, beroende på livets omständigheter. En absolut favorit!

 7. Tycker speciellt fyren är så fin och originell! Speciellt att välja ett landmärke nära hjärtat (och geografiskt).

  Jag är sjukt sugen på en tatuering, två musslor som bildar ett hjärta (fossil på Gotland) som finns på ett smycke jag fick när jag blev sjuk i cancer. Men är så smärträdd så har inte vågat…

  1. Åh, du borde testa – det gör faktiskt inte så ont. Den enda som gjorde ont som satan var fåglarna på ryggen, när han skulle göra den som var mot revbenet höll jag på att tuppa av av smärta för det hackade mot benet. Men ingen annan plats har gjort ont 🙂
   LYcka till!

 8. Så fint att få läsa om dina tatueringar och betydelsen de har för dig.
  Jag har flera tatueringar, några som bara kommit för att men de flesta har stor betydelse men oavsett älskar jag dem alla.

  Jag har ett hjärta med två kvinnliga ryggtavlor som jag gjorde tillsammans med min ena syster så vi har likadana, binder samman bandet mellan oss.
  En uggla som sitter på en bokhög och kaffekoppen bredvid – den är jag helt enkelt.
  Orkidéer på axeln, favoritblomma
  Liljor i sidan med barnens namn och sedan har jag några till.
  Fler finns planerade men kommer vart efter ✨💛

 9. Min pappa gick till sjös i början av 60 talet & har en vacker svala & tro hopp kärlek på sina underarmar. Jag har själv varit till sjös & funderar på en svala som både symboliserar havet men även att mitt & pappas band är förenat. När min mamma gick bort 2018 var jag inne på att tatuera in Muminmamman (är muminsamlare sen 22 år tillbaka) men har inte hittat något motiv som förenar dessa två. Gillade din ryggtavla med fåglarna!

Kommentarer stängda