Min yrkesbana genom livet och massa bra tips

Hej där.

Jag påbörjade detta inlägg igår med plan att lägga ut det om kvällen men jag blev helt fast i min bok.
Det är nu tredje advent och jag bloggar från sängkanten med kaffekoppen på nattygsbordet. Jag tänkte skriva om arbete och hur mitt yrkesliv sett ut genom åren.  Detta blir ett längre inlägg så gå och brygg dig en kopp te eller gör lite kaffe innan du slår dig ner och börjar läsa.

Jag började jobba tidigt och förstod nästan omedelbart hur tillfredställande det är att göra ett bra jobb och få en klapp på axeln av både mig själv och andra. Jag sålde frallor, plockade upp varor på hyllor och städade lager som barn. Jag var också drivande i olika projekt, som disco, klubbträffar, skoltidning, osv

Jag hoppade av skolan då jag var sexton år och jag började sedan jobba i en grillkiosk. Om nätterna delade jag ut morgontidningen i tre områden. Nu i efterhand så inser jag att det var helt livsfarligt – en tonårstjej att springa omkring i trappuppgångarna i det rätt stökiga området Sjöbo (Borås) mellan 03 och 05.30…
Redan då började jag tävla med mig själv. Hur fort kunde jag göra rundan? Hur fläckfritt kunde jag städa stekbordet innan jag stämplade ut?
Otroligt tillfredställande. Jag älskade att arbeta med händerna och att bli trött fysiskt.
Att träffa kunder och jobba med service gav mig också en kick.

När jag var nitton blev jag gravid med min första son och vi flyttade till Sigtuna då han var sex månader. Då han fyllde ett år började jag jobba i en kiosk på en golfklubb och därefter avancerade jag till disken och senare servisen. Det var så roligt.
Under många år levde jag i en väldigt destruktiv relation så arbetet blev en fristad för mig redan som sextonåring.
Ett jobb har alltid betytt frihet och lust för mig oavsett vad det var jag satte i händerna.

När jag flyttade till Varberg som tjugoåring stannade jag kvar inom restaurangbranchen. & tävlingen med mig själv fortsatte.
Hur många tallrikar kunde jag bära ut? Hur många bord mäktade jag med under en kväll, hur trevlig kunde jag vara och hur många tallrikar kunde min rygg klara av att bära in i disken? Jag började jobba som städerska på spa om nätterna ett tag och därefter jobbade jag ett lunchpass innan jag hämtade på dagis vid 15.
Min man hade samtidigt högt flygande planer på att göra karriär som ekonom – jag var bara glad att jag hade ett jobb och snälla människor runt mig. Vilka kontraster va?

2008 kom bloggen in i mitt liv och jag började jobba mer och mer med sociala medier – jag började skapa text och bilder till hotellet jag jobbade på och fick senare en anställning på marknadsvadelningen för tre hotell.
2016 klippte jag de sista banden till min fasta anställning och jobbar sedan dess frilans där jag äger min egen tid som anpassas efter vår familjs behov.

Vi lever med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) – vissa veckor är det glass och ballonger och vissa veckor är kolsvarta. Vår familj behöver en förälder som är hemma mycket och kan rycka ut då det behöver extra stöttning. Så man kan säga att jag skapat en arbetsituation där jag kan jobba hur mycket jag vill och samtidigt bromsa då det behövs utan att behöva sjukskriva mig från en anställning.

Jag älskar verkligen att jobba och hämtar mycket energi där.
Jag har inte gjort någon utredning men är väl medveten om att jag har ett superfokus jag kan koppla in och ta använding av i mitt arbete – oavsett vad det är.
Den negativa sidan är att jag har väldigt dålig koncentration då jag behöver göra saker jag inte finner någon mening i. Då kryper det bokstavligen i kroppen och jag måste röra på mig innan jag typ får panik. Då jag jobbade på marknadsavdelningen och hade en stillasittande arbetsuppgift som var tråkig så fick jag gå och “fake-kissa” ibland för att jag skulle kunna fortsätta koncentera mig.

Att det ska vara positivt och lustfyllt att arbeta är något jag verkligen vill skicka med mina barn i livet.

Jag är lyckligt lottad som har lyckats skapa ett arbete som är anpassat efter min livssituation. Jag vet att det är många som drömmer om en liknande situation och vill med min historia berätta om hur vägen dit såg ut. Vägen hit har  inte varit spikrak med en målplan satt från början om man säger så.

Nu när jag ändå skriver ett inlägg om arbete så vill jag passa på att dela fyra olika tips rörande livsval, strategi, relationer, kommunikation och lycka.

Först ut är A La Varberg  – vi kör vår föreställlning på Varbergs Teater i vår igen för den var så otroligt uppskattad. Här får man mycket konkreta tips och verktyg man kan ta med sig både i yrkeslivet och privatlivet. Föreställningen är hudlös, prestigelös, klok, kärlekfull och stark. Vi har skapat två biljettformer  – en med middag och en utan.
Just nu får nu 20% rabatt på biljetten fram till 24/12 om du anger rabattkoden “jul” i kassan.

Andra tipset är den här Livsjournalen som jag fick i gåva av tjejerna som ligger bakom. Helt rätt i tiden och så bra verktyg – blev superinspirerad av både det visuella och det kloka bland boksidorna.

“Längtar du efter att hitta (tillbaka till) din passion eller bara vill ge dig själv mer meningsfull tid? Vi som skapat Livsjournalen brinner för att stärka, utveckla och se andra kvinnor utvecklas till sitt mest sanna jag och vill med livsjournalen belysa att vår tid är nu. ” / Maria & Emma

Sjukt bra med ett analogt verktyg i vardagen.

Den innehåller tolv steg inom livsplanering och personlig utveckling, kombinerad med veckoplanering och veckoreflektion. Blandat med massa härliga foton från en drömlocation.

Bilderna är Mums för en sådan som mig!

De tredje tipset är att lyssna på Frida Ramstedt och La Linda på deras podd. Frida som driver Trendenser och också givit ut årets mest populära inredningsbok har alltid så mycket klokt att dela.

Så sant —> “Huvudsyftet med att jobba som influenser är inte att marknadsföra produkter åt andra företag.” Frida Ramstedt

Fridas råd till dem som vill jobba som influenser  – tagit direkt från podden:

-Hitta något du brinner för – om du ska jobba med detta varje dag så måste du tycka det är roligt, genuint kul. Det kommer komma motigheter och tunga dagar så då kan åtminstone den personen ligga under och driva på. 

-Hitta en struktur för hur du ska jobba. Hitta en fungerande arbetsmetod som gör att man håller ut länge – det handlar mycket om uthållighet. Att skapa och starta en blogg eller ett instgramkonto är inte svårt – men att behålla den i många år är jättesvårt . 

-Ekonomiska aspekter – om man ska ha det som sitt jobb , börja räkna bakifrån – hur mycket behöver man ta ut för att kunna leva av det, hur mycket behöver man då fakturera.
För att det ska bli hållbart och man inte ska bli stressad av det ekonomiska så är det bra att han en enkel budget att förhålla sig till.

Mycket bra podd – In och lyssna. Tack Frida för allt du gjort för denna digitala bransch!

Jag tycker det säger rätt så mycket om mig – det pirrar oftast av lust att blogga och det är den arbetsuppgiften jag tycker är absolut roligast. Att skriva inlägg som jag själv tycker är relevanta här på bloggen. Och så hoppas jag såklart att ni också tycker det.. 😉

Ok. Nu kommer sista tipset. Idag släpps det sista avsnittet av På Djupet och det är ingen mindre än min vän Emma Gunnarsson som är gäst. Detta är ett avsnitt som är otroligt intressant då vi pratar om kommunikation, personlighetstyper och beteenden. Mycket verktyg att ta med sig i vardagen alltså.

Hoppas du har orkat läsa hela vägen hit och har möjlighet att titta på detta avsnitt. Fin 3:a Advent till er alla.

Kommentarer till “Min yrkesbana genom livet och massa bra tips

 1. Jag har följt din blogg och din Instagram rätt så länge nu, mycket för att jag drömmer om en liknande tillvaro. Jag älskar att skriva och foto och skapa, men har svårt att se hur det skulle kunna försörja mig och tre barn och sjuk man. Men en dag kanske…
  Jag är också ledsen för att det är sista ‘På Djupet’! Det är min favoritserie, som jag håller lite på och ser på vid väl valt tillfälle, när allt är ordnat, jag har kommit isäng och har en liten stund för mig själv.
  Tack för det du delar med dig, och den inspiration du sprider.
  Kram,

  1. Detta gör mig jätteglad – Tusen tack!!
   Håll fast vid drömmarna och uttala dem ofta högt – en dag så står du där och dörrarna öppnar sig. varm kram

 2. Lyssnade på samtalet, alltid så intressant med personlighet! Jag vill dela med mig av ett pod-avsnitt som för fram kritik mot DISC- modellen då jag tycker det är viktigt med en nyanserad bild. Om man inte orkar lyssna kan jag avslöja att de vetenskapliga beläggen för DISC verkar undermåliga, tyvärr.

  https://play.acast.com/s/sinnessjukt/a1a76fb8-0232-416a-afce-22fc695d5120?fbclid=IwAR0tJ5hkk5Eb–QYHNv9vb4vvwmcmGHg8jmH7nCv2XnwtCmgdnO6AaEf2vk

  Det är ganska långt, men matnyttigt och behandlar framförallt boken Omgiven av idioter som bygger på DISC-modellen. Jag anar att det är den boken som även Emma Gunnarsson menar är något onyanserad?

  Slutligen vill jag inte sprida negativitet bara dela med mig. Tack för en inspirerande blogg!

  1. Tusen tack för input – viktigt att få en nyanserad bild och lyssna in fler som har kunskap i ämnet. Ser inte alls detta som något negativt utan blir tacksam av att du delar med dig. kram

 3. Så mycket pepp och insikter i ett och samma inlägg. Tack!
  Ska sätta mig med det sista avsnittet av På djupet på fredag, då väntar julledigt även för mig efter denna intensiva höst. Så tacksam över din och Mirandas fina workshop för ert år sedan, satte fart på drömmarna.
  Ha en fin dag!

  1. Åh så himla glad jag blir! Tänk at du sparar in detta till din ledighet – brå där!
   tack för dig och kram

 4. Verkligen spännande och intressant att läsa,Tack för att du inspirerar till så mycket!💪🏻💙👏

 5. Så spännande att läsa om din resa! jag går som bäst och grunnar på min framtid, då är det underbart att läsa inlägg som det här!
  Ska titta ikapp på din kanal, ligger lite efter där!
  Tack för all inspiration du delar!

  1. Tack för detta – det ärintressant att ta del av andras livsresor och hur vägen fram hara varit. Kul att du vill titta ikapp – tack!

 6. Intressant att få ta del av din livshistoria ur ett arbetsperspektiv. Jag tror så många glömmer bort vägen man fått färda för att nå någonstans. Många tror nog bara du stått säkert i din position du kämpat för under en så lång tid, men ack så fel de har. Inspirerande! Tack Kristin!

Kommentarer stängda