moules_kristin_Lagerqvist-2

Igår var jag på Varbergs Stadshotell & Asia Spa för att fota lite mat från deras lobbymeny. Bland annat en av mina favoriträtter Moules Marinières. Så smarrigt!

moules_kristin_Lagerqvist-3

Jag har så mycket kärlek för detta underbara hotell som också varit min arbetsplats i 12 år. Dessa miljöer bär på en fantastisk historia som sträcker sig så långt tillbaka som 1902. Jag kan gå upp och ner i korridorerna och i trapphusen och nästan känna vingslagen från tiden då damerna bar stora krinoliner då de tassade upp för trapporna till balen som ägde rum i Spegelsalen.

moules_kristin_Lagerqvist-4

Jag vet att dessa trappsteg är skapade utefter Operatrappan i Paris – Opera Garnier. Där är trappstegen lite längre än normalt för att det ska se ut som man skrider ner för trappan i sina klänningar. Desto jobbigare att gå upp dock men det kan ju få vara om man är så tjusig på nervägen…

moules_kristin_Lagerqvist-5

Kombon!

moules_kristin_Lagerqvist

Dags att bjuda på mitt favoritrecept på musslor. Tror att många inte tillagar detta för att man tror det är krångligt. Eller att barn inte gillar det. Lägg av!
Jag tycker man är skyldig sina barn att introducera dem för nya smaker och inte bara servera hamburgare, pizza och korv som man vet går hem.
Att tillaga musslor är typ enklare än att steka fiskpinnar och skala potatis så väl värt ett försök. Sedan är det mysigt att äta mat som är lite pilligt, måltiden runt bordet blir trevligare på något sätt.

Detta behöver du till Moules marinières:

1 nät blåmusslor
2  schalottenlökar
2 klyftor vitlök
2 morötter
5 cl olivolja
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond
2 dl vispgrädde
salt & peppar
Persilja för garnering

Jag tvättar musslorna och slänger de skadade. Man kan knacka de öppna musslorna försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig är dåliga.
Sedan hettar jag upp lök i en gryta ihop med olja. Slänger ner småskuren morot, fiskfond och sedan musslor. Sedan häller jag på vinet, salt och peppar. Därefter lägger jag på ett lock och väntar några minuter tills jag ser att alla skal öppnat sig. Då tar jag upp alla  musslor och lägger dem i en karott med ett lock över för att behålla lite värme. Därefter häller jag i grädden bland morötter och vin och låter det puttra en stund. Jag smakar av och när jag tycker såsen har en god smak så vänder jag ner musslorna där i innan jag häller över allt i min vackraste skål ihop med persilja och serverar med levain och aioli. Ibland slänger jag in ett gäng klyftade sötpotatis i ugnen med olja och salt att ha till också.
Man kan även steka en citronhalva som på bilden här och ha till. Mums!