nancy__Lagerqvist-7347

För ett tag sedan publicerade jag ett blogginlägg där jag hade hängt upp två av mina käraste tavlor. De tillhörde min Nils och Mildred i Borås, mina farföräldrar. Tyvärr har de fått bo i källaren i många år då jag inte varit bekväm med att blanda in rött i inredningen.

Men visst är de vackra?!

nancy__Lagerqvist-7350

Strax efter inlägget fick jag ett mail från Liina. Nancy var hennes mammas kusin och nyfiket undrade hon vart jag hade fått tag på tavlorna.
Hon berättade också att Nancy Pedersen föddes på ön Hiiumaa/Dagö i Estland och flydde som liten flicka över Östersjön i en liten fiskebåt. Och att hon var en otroligt härlig konstnärssjäl.

nancy__Lagerqvist-7353

Fantastiskt! Jag svarade och passade dessutom på att ställa någon följdfråga och fick detta till svar:

“Javisst, har även jag Nancy-tavlor, både batik och “vanliga”, blev så glad att se dem hos dig.
Hon levde länge i Borås och även utomlands, flyttade senare till Stockholm och bodde även Estland. Nancy levde verkligen livet och jag tror hon skulle blivit mycket glad av att se sina tavlor hemma hos andra. Hon dog 2012 och spreds för vinden i havet vid Dagö som hon älskade. “

Jag är så glad över att få veta vem Nancy är/var. Tänk att jag så ofta funderade på vad som gömde sig bakom dessa målningar som barn och målade upp fantasivärldar i huvudet. Tack Liina!