Jag ligger i badkaret och läser en bok om vikten av vila och återhämtning i livets svåra stunder. Jag sjunker djupare ner, fyller på med varmvatten och ligger kvar nästan en timme. Jag har ingenstans jag behöver vara. Kanske hundra måsten om jag vill – men det vill jag verkligen inte.
Jag tror den stora vilan nådde mig för en vecka sedan då jag steg på ett nattåg utan digital uppkoppling och sedan fortsatte vila i mjuk rörelse ut på lappländska fjället. Och det är inte förrän man hämtar andan som de stora reflektionerna får ta plats.

En nära anhörig bär på en sjukdom och det är ofta den som lägger agendan för hur lätt livet är att leva  – både för hen och för oss anhöriga. Just nu är vi inne i en frisk period och några veckor in i detta lätta luftiga utan skräckfylld oro kan jag titta bakåt och inte riktigt fatta hur man orkar med livet och dess ekorrhjul när man lever nära svår sjukdom  – hur man orkar gå upp, göra frukost, klä på sig, fira jul, arbeta, prata med människor, vara förälder och allt annat som hör livet till. & samtidigt vara ett så bra stöd som möjligt.
Det gör ont att leva. Men det smärtsamma gör sannerligen att man njuter lite extra av allt det härliga och vackra – man tar inget för givet.

Jag har gått in i en viloperiod efter många månader med stor press både i mitt privatliv och yrkesliv –  ser på serier, dricker varmt, yogar, äter ren och god mat, läser, promenerar, bastar med en bok och ligger länge i badkaret. Sover längre också. Jag ska försöka hålla detta tempo, värna om de långsamma rutinerna och mina trygga ritualer. Jag tänder rökelser, är med mig själv vid havet och lyssnar på Augustine, Summer Wine.

Hur mår ni?

Vill du också läsa denna varma bok så är Övervintring av Katherine May en varm rekommendation. Önskar er en fin helg.

Kommentarer till “Om den stora vilan

 1. Jo tack bra.
  Eller, jag är sjukt trött. Ständigt arg. Har ont överallt.
  Men jag är frisk. Så, jo tack bra.

  Jag bara önskar att jag vore lite mindre trött. Skulle så gärna vilja vila. Bara lite. Men så fort jag pausar så kommer tankarna på vad jag borde göra. Och så slutar jag att vila.

 2. det låter fint med ett varmt bad. Kan inte förstå hur vi resonerade när vi byggde badrum i huset och prioriterade att sätta in en gigantisk dusch istället för ett litet badkar och en liten dusch?!?!? Jaja….man lär så länge man lever.

  Nu till en mycket ytlig fråga. Din fantastiskt snygg t-shirt, var hittar jag en likadan? Har letat så länge efter en med lång ärm. SUPERSNYGG!

 3. Fint skrivet
  Jag har också växlat ner efter 2 tuffa år på covid IVA. Jag behöver hämta energi och väljer mindre arbete i tid och mer träning och kreativt arbete med garn och tyg
  Mår bättre nu än för ett halvår sedan
  Hoppas du får vila och läka och att hen får fortsätta må bra
  Ta hand om er
  ❤️

 4. Tack, för alla vackra bilder och kloka ord. Det är lätt att ta till sig. Du är en stor inspiratör.

 5. Är själv inne i en period av ledsamhet. Har en pappa som är väldigt sjuk och just nu är det så väldigt tufft. Det är konstigt hur ens egen kropp fungerar mitt i allt detta. Famlar efter saker att hålla i. Det blir lättade när det känns lite ljusare. Skönt att få känna vila och glädje en stund, men vet att imorgon kan benen slås omkull igen. Flyr in i serier, gos med hunden och fikar lite för mycket. Som du skrev, man tar ingenting för givet och man glädjs åt det lilla i stunden. Tack för att du delar med dig. Dina bilder och dina ord är väldigt vackra. 💜

 6. Har oxå boken – fick till mig den när jag behövde. Tack för tips om magnesium! Har minsann gjort susen för sömnen. Har tidigare provat lite andra men denna var god för kroppen. Morgonkaffe brasa o bok. Samt ett väntande besök till Varberg för ngr sköna hotellnätter ❤️.

 7. Så fint att höra att vilan har fått ta plats i din vardag, även om jag önskar dig en sådan utan oro.
  Jag har sedan i höstas växlat ner tempot i mitt liv och det gör underverk med hälsan. Vila är livsviktigt!

Kommentarer stängda