Abisko betyder ”skogen vid det stora vattnet” på nordsamiska. Här ligger det stora vattnet Torneträsk som är en glaciärfördjupad sjö. Den är över 70 km lång och Sveriges näst djupaste sjö med sitt största djup på 168 meter – vår guide hävdar dock att den är ännu djupare på sina ställen då den blivit urgröpt av isarna som drev fram här för tusentals år sedan. Sjön ligger bredvid Abisko nationalpark, även Njullá som den kan kallas ibland, ”blomsterfjället” – på grund av sin blomsterrikedom.

Några blommor upplevde vi dock inte denna gång för vi tar nattåget upp genom Lappland mitt i vintern för att bege oss ut på snövandring bland vandringslederna i Abisko.
Vi vill gärna uppleva norrsken och blir lite besvikna då vi inser att det kommer vara molnigt och snöa nästan hela vår vistelse. Väderprognosen ser inte bra ut.

Men väl i Abisko så får vi hoppfull information från receptionisten på hotellet – Abisko ligger som i en dal, det är nästan alltid helt stjärnklart och de har landets lägsta medelnederbörder per år – de tunga regnmolnen lurar bakom de mjukt formade fjällen och tar sig inte fram – här är det snabba väderomslag så vid sextiden på kvällen så sprang vi alla ut innan middagen och möttes av böljande grönt skimmer över den stjärnklara himlen. En fantastisk upplevelse!

Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs normalt mot jordens poler. Det beror på att magnetfältet där lutar ner mot jordytan. Det är därför norrsken ofta syns i norra Sverige.

100km från Kiruna och här har samerna under århundraden nyttjat området kring Torneträsk. Det är Gabna sameby som använder marken för tamrenskötsel här i Abisko. Vi såg bara en ren när vi var ute och körde skoter. Inte så mycket djur alls faktiskt – tänker att det är fler på vår och sommar. Lo verkar vara en blyg rackare…

Det var riktigt roligt att köra snöskoter så nu har jag bestämt mig att skaffa körkort samtidigt som mellanbror.

Abisko har en lång tradition av fjällturism och det är inte svårt att förstå när man ser det här. Snövandring är mjukt för kroppen dessutom och något jag varmt rekommenderar. Vi hade med oss snöskor men behövde inte använda dem då vi gick på redan upptrampade leder. Om man lämnar stigen så sjunker man dock djupt ner i snön. Här finns även linbana, isklättring, kallbad i vak, hundspann och mycket mer att sysselsätta sig med vintertid.

Vi snövandrade på förmiddagen och yogade på eftermiddagen. Det var en mycket skön kombination.

Stillheten och möjligheten till att landa i eftertanke började redan på tåget upp då Wi-Fi saknades. Sedan fortsatte det så. Vandringar i tysthet eller i samtal med nya bekantskaper ~ här är ingen vad vi gör, vi är bara ett gäng i funktionskläder som vandrar på förmiddagen och vrider kroppen i spännande ställningar på yogamattan om eftermiddagen. Äter, bastar, sover.
Här är det den magnifika naturen som står i centrum och får all vår uppmärksamhet. Utsikten över Lapporten och Torneträsk från Stornabben bör ingen missa under sin tid på jorden.

Den tar andan ur mig och fyller upp kroppen med kärlek på samma gång.

Vi bodde på Abisko Mountain Lodge  och det var verkligen toppen. Jag hade bokat in mig på en gruppresa där mat, yoga och boende ingick i kostnaden och det var fint att bara haka på och glida med i schemat. Någon hade bestämt vilka leder vi skulle vandra och vad vi skulle äta. Smidigt!
Kul också att träffa nya människor på detta sätt. Människor är väldigt spännande – det gäller bara att vara öppen, lyhörd och fördomsfri så har man mycket att lära av varandra.

Vi tog nattåget hem under måndag eftermiddag och åkte sedan ett dygn genom Sverige för att nå landets västkust.

Känner mig ödmjukt tacksam och skulle vilja uppmana er alla att se till att ni kommer iväg på det där ni drömmer om – bokar den där kursen , säg upp dig och sök nytt jobb eller vad som. Skjut inte upp saker. Risken är att det blir för sent och allt det där du sköt upp för att göra när allt lugnade sig inte går att genomföra.

Vill du lära dig lite mer om Abisko och norrskenet du kan ta del av där så kika på denna film

Array ( [76438] => Array ( [id] => 76438 [title] => Vandrarkängor och andra tips inför friluftsliv [permalink] => https://krickelins.se/vandrarkangor-och-andra-tips-infor-friluftsliv/ [status] => publish [date] => 2022-04-18 20:04:44 ) )

Kommentarer till “Snövandra i Abisko

  1. Får man fråga vad det var för arrangör? Låter som ett toppenupplägg att kombinera vandring och natur med yoga, men tycker det är svårt att hitta denna sortens gruppresor. Eller har du tips på vilka man skulle kunna åka med?

  2. Helt fantastiskt! Önskar jag också kommit iväg men dålig ekonomi under året och allvarlig sjukdom i familjen satte stopp.
    Norrsken är bland det mest magiska som finns❤️
    Får jag fråga om din Fjällrävenjacka, är det den ”vanliga” expedition eller lite-modellen du har? Jag velar som sjutton mellan de modellerna nämligen🙈

Kommentarer stängda