lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-2

Denna vecka har jag frågat de två stjärnorna bakom Lis Mejeri om de kan tänka sig att vara med i min söndagsintervju.
Håll tillgodo!

Rina Ratell och Johan Blidberg är två fantastiskt spännande människor som har mycket skoj på gång mest hela tiden. Maken till att vara kreativa.
De har flyttat in i ett gammalt mejeri och i delar av detta härliga boende tar de emot gäster för en helt magisk smakupplevelse för alla sinnen. Johan är en av de bästa kockarna jag stött på och Rina har ett charmerande och unikt sätt att ta hand om gäster.
Våra vägar har korsats både en och två gånger då jag jobbat, fotat och även haft ett fint samarbete ihop med dessa tu. De var nämligen med och skapade texttrolleri i Strömma-boken vi lanserade i år.

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-5

Första frågan ut – Vad äter ni helst?
– Ibland vill vi greppa något hemmaodlat från armlängds avstånd och ibland vill vi gå på krog och få oss en riktig matupplevelse. Beror helt på sinnesstämning och humör. Men rejält bra råvaror är grunden till allt gott!
& på fredagar är det #brödmatsfredag innan På Spåret.

Ok, vad äter ni inte?
– Vi är allätare av rang men Rina har en benägenhet att försöka avstå från gräddstuvad pyttipanna.

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-6

Vad brinner ni för?
– Denna årstid? Att få peta in ännu ett vedträd i brasan och se hur det sprakar och lever därinne. Och veta att vi lever, och får göra det i vår varma dröm här på vårt Mejeri mitt i den Halländska myllan.

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-7

Vart reser ni helst och varför?
– När vi vill känna oss lika fria som en fågel i maj så hittar ni oss på ett nordligt Söder i Stockholm. Då botaniserar vi runt bland mat och människor. Pausar i pulsen. Softar i stan. Då plockar vi russinen ur kakan och äter upp både russin & kaka!

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-8

Vad läser ni?
– När vi spontanköpte Lis Mejeri så lät vi förra ägarna lämna det möblerat, inklusive spännande lektyr. Så antingen plockar vi någon klassiker ur det som alltså nu är vår bokhylla, eller så läser Johan något som doftar mat. Rina stoppar oftast nosen i något signerat Ulf Lundell. & läser gärna samma bok om och om igen. 

Vad lyssnar ni på
– Vi fullständigt älskar att sätta soundtrack på livet och det betyder att vi lyssnar på det som speglar oss, tid och plats just precis i stunden. 

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-9

Har ni något bra tips ni vill dela med dig av?
– Alla klyschor stämmer, som Krunegård sjunger. & Rina tycker även att en ska blunda när en stänger schampoflaskan för annars skvätter det så lätt upp schampo från den in i ögonen.

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-12

En viktig rutin för er?
– Kvällste med yatzy-speleri på Mejeri.

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-13

Mat och smaker ligger er varmt om hjärtat. På Lis Mejeri bjuder ni in till en helhetsupplevelse med smak, musik och dryck, kan ni berätta lite om detta? 

– Vi ser vårt Mejeri som vår scen. Där Johan är Husmor och ser till att laga mat med klassiska smaker, utan krusiduller, men med en twist. & där Rina är Värdmästare och dansar fram mellan borden och ser till att våra gäster har det riktigt gott på alla sätt. Vi öppnar upp vårt Mejeri, som även är vårt hem, någon eller några gånger i månaden för att erbjuda en 5-rättersmiddag för en femhundring. När gästerna lämnar oss vill vi att de ska ha oss kvar i hjärtat, & att de ska undra vad det var som hände. Här-&-nu-känsla, fokus på måltiden, överleverans av service och med en gnutta magi. 

Vi lagar mat efter säsong, och helst med sådant vi hittar runt hushörnet. Denna gamla kåken talar sitt egna tydliga språk och den säger att det ska vara riktigt gott att sitta ner tillsammans och skapa ett “vi”, på Lis Mejeri. Vi är ett sånt ställe där ni kan äta mat, laga mat, eller hitta på något annat roligt med oss, som festfireri. & vet ni inte vad ni vill hitta på så väntar ni tills vi hittar på något och datum för sånt hittar ni på vår Facebook. Ibland lämnar vi även Mejeriet för att laga mat på andra platser där ni vill att vi ska laga just mat. Vi håller både på med aptitreteri, folkbilderi och dagdrömmeri. Just nu längtar vi efter att få öppna upp detta vinterhus för att få servera ett klassiskt julbord på oklassiskt vis. 

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-11 lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-14

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist

Slutligen – Vill ni dela med er av receptet till mackan som är så gudomligt god?

-Surdegsbröd gjort på lantvetemjöl

-Bondostomelett – 5 ägg, 4 dl grädde, 1 dl mjölk, 2-3 dl riven ost. Blanda allt. Salta, peppra & smaka. Baka i ugnsform på 175 grader ca 20-30 min.

-Kantarellmajonnäs- Gör en majonnäs & tillsätt smörstekta kantareller som mixats. Smaka av.

-Grönkål

-Skogspickles bestående av picklade trattkantareller, rödlök & lingon

-Harsyra

-Rökta hasselnötter – Rosta nötterna i rökt salt. Det är enklast så.

lismejeri_stromma_kristin_Lagerqvist-15

-Vad roligt att du, precis som juryn förra året när Johan kammade hem Mack-SM med den, också gillar mackan, Krickelin! Den ska smaka som att du sätter dig på en stubbe i skogen & sträcker ut handen och plockar allt det bästa du har runt dig. Närodlat & ekologiskt. Höst & skog. 

Vill du komma hem till oss och käka så spana in oss på Lis Mejeri på Facebook. Eller häng med oss på Instagram där vi heter @lismejeri & @mejerina så får ni se vårt liv i Mejeriet med överflöd av dunge, massa sten, alldeles för mycket plats och en vansinnigt stor dröm. Hej hojtar vi på Lis Mejeri vänligen och varmt. 

 

Tusen tack bästa Rina och Johan! Önskar er varmt lycka till med era framtida drömmar och planer!