minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-7

Häromdagen var jag hemma hos min vän Minna som driver bloggen Tuva Minna Linn.  En vacker vän full av klokheter, bra musiksmak och med stor integritet. Hon skriver alldeles magiskt fängslande och ofta går jag in och läser om samma blogginlägg flera gånger för att de tilltalar mig något så sanslöst. Att få sjunka ner i hennes texter är som en gåva och jag tar in dem olika beroende på hur jag själv mår för stunden. tack för det Minna!
Jag tycker också att Minna och hennes man är mästare på att bygga upp varma och vackra hem vart de än flyttar.

Jag passade på att göra en Söndagsintervju såklart.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-4

Vad äter du helst?

Grytor, soppor och plockmat. Gillar överlag mat som går att äta med händerna eller doppa bröd i.

Ok, vad äter du inte?

Jag äter det mesta. Under min ungdom och som ungvuxen hade jag mycket problem med maten, av den anledningen sätter jag ett stort värde i att inte utesluta livsmedel. Halvfabrikat och processat kött försöker vi dock att undvika.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-6 minn_intervju4_kristin_Lagerqvist

Vad brinner du för?

Psykisk ohälsa framförallt. Att få vägleda och stötta människor med samtal som verktyg. Jag arbetar inom detta område och känner mig priviligerad som kan livnära mig på ett så personligt kall.

Systerskap, moderskap och barnperspektiv är också områden som jag känner extra för. Jag reflekterar mycket över hur självständighet tycks vara så väldigt eftersträvansvärt i vårt samhälle, t om då vi talar om mycket små barn. Det kan göra mig väldigt ledsen och jag vill gärna använda mitt utrymme till att belysa lyhördhet och närhet framför metoder och vuxenperspektiv då vi talar om barn.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-15

Vart reser du helst och varför?

Till platser där jag inte tidigare varit. Det finns fortfarande så mycket som jag inte sett och upplevt. Under de senaste åren har vi varit föräldralediga om vartannat och samtidigt renoverat vårt hus så det har inte varit möjligt för oss att resa så mycket. Jag har nog samtidigt känt mig ganska uppslukad av inre resor och flytten från stad till landsbygd, det är egentligen först nu som jag börjar längta efter att resa någon annanstans.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-10

Vad läser du?

Böcker där språket är centralt, storyn är för mig mindre viktig. Vill hänföras av skildringar och tvingas läsa stycken om och om igen, vika blad, stryka under och gå tillbaka. Just nu läser jag Feberboken av Stina Aronsson och Letters to a young poet av Rainer Maria Rilke, sedan ligger det alltid någonting av Bodil Malmsten nära tillhands.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-9

Vad lyssnar du på?

Oftast lite äldre musik, återkommande är Bob Dylan, Neil Young, Fleetwood Mack, Joan Baez, Stones, Townes Van Zandt och Van Morrison. Är samtidigt konstant sugen på att upptäcka musik och söker aktivt efter sådant som är nytt för mig.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-14

Har du något bra tips du vill dela med dig av?

Att försöka ha ett ickedömmande förhållningssätt, både mot sig själv och andra. Enklaste sättet är att göra sig uppmärksam på ordval som rätt/fel, bra/dåligt och borde. En av de klokaste jag känner lärde mig att varje gång då vi dömer missar vi att uttrycka ett behov. Det kan vara någonting vi behöver för att må bra, en önskan eller så dömer vi på grund av en personlig värdering eller övertygelse. Oavsett vad så finns det mycket att vinna på att istället beskriva vad det är som händer med oss i en given situation, vad vi saknar, vad som gör oss ledsna, arga eller rädda. Det är att öppna en dörr istället för att stänga.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-12

En viktig rutin för dig?

Jag är inte så mycket för rutiner, ibland skaffar jag mig någon men med tiden har det en tendens att rinna ut i sanden. Även sådant som jag faktiskt märker att jag mår bra av kan vara nog så svårt att upprätthålla. Jag gör saker mycket i perioder. Så kanske är det väl det som är min rutin.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-3  minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-8

Du driver Oddlovin. Kan du berätta lite om denna resa och om den garderoben du byggt upp?

Jag har intresserat mig för vintage enda sedan högstadiet. På den tiden var det inte alls normativt att handla kläder i andra hand, jag minns att jag brukade hänga på låset till Myrorna i staden där jag växte upp för slinka in snabbt vid öppning i hopp om att ingen skulle se mig. Sedan dess har mycket hänt, både med samhället och mig som person. Jag startade webbshoppen Odd Lovin’ 2010, under en period då vi bodde i Malmö hade jag även ett litet showroom i anslutning till vår lägenhet. Under dessa år studerade jag och hade mer tid att ägna åt själva sökandet efter guldkorn. Sedan jag började arbeta och fick barn har jag sysslat mer med styling, där jag främst använt vintageplagg från Odd Lovin’ och från min personliga samling.

Jag har en förkärlek för det sena 60-talet och tidigt 70-tal, helst i kombination med japanska sidenkimonos från första halvan av 1900-talet.

minn_intervju4_kristin_Lagerqvist-2

Det finns ingen som skriver lika vackert som du, enligt mig. Har du några drömmar och planer med ditt skrivande?

Tack. Jag har nog inga konkreta drömmar mer än att få mer tid till att skriva. Där jag nu befinner mig i livet sker det mest i farten och i luckorna, jag vet inte om det egentligen är negativt, men ibland längtar jag efter någonting annat. Jag är en person som skriver, det har jag varit sedan jag lärde mig att göra det och det tycks vara en väldigt stark drift. Att skriva i bloggformat har varit och är en form som passar mig väldigt bra, även om jag ibland vacklar och ifrågasätter mitt förhållande till sociala medier. Det tror jag att många av oss gör som vuxit upp utan dessa som en naturlig del i vårt liv.

En tanke som jag har är föreesten att skapa någonting tillsammans med min vän fotografen Isabell N Wedin, hon tar de mest fantastiska självporträtt, jag skulle så gärna fylla en bok med lika delar fotografi och text. Men det återstår för mig att fundera ut vad jag i så fall skall bidra med i form av text.

Tack så mycket Minna! Ser fram emot att se vart dina texter tar dig.

Jag har lite fler bilder från Minnas hem som jag finner väldigt inspirerande. Tänker göra en liten story om detta i kommande vecka. Håll utkik!

Du kan följa Minna på hennes blogg, även hennes vackra feed på Instagram.