Solen går upp över hustaken denna morgon också och även fast en pirrande vårkänsla infinner sig då jag vänder ansiktet ut mot den gyllene soluppgången och låter den krispiga morgonen fylla kroppen så är det en sorg som vilar tungt över allt. Hur hamnade vi här?
Den surrealistiska känslan av att ett krig härjar bara två timmar från mitt hemlands trygga famn. Oron. Vanmakten. Rädslan. Medlidandet för de drabbade.

Vad skriver man här nu? Allt känns såklart futtigt och vem vill egentligen höra om vilka franska marknader jag besöker när man sitter med fullt fokus inställt på P1, Svt och DN nyhetsuppdateringar. Jag minns då pandemin var ett faktum och jag blev helt uppslukad av allt mörker och alla alarmerande uppdateringar. Då och nu så har det hjälpt att långsamt viska sinnesrobönen inom. Egentligen börjar den med Gud men eftersom jag inte är troende har jag lagt ett “snälla” i början.

” Snälla, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Ja. solen går upp och smeker världen med sitt ljus och aldrig har det varit viktigare att släppa in det. Att vara ljuset i någons liv, inge framtidshopp och ge glädje. Mörkret måste få gå hand i hand med ljuset känner jag.

Så jag tänker att jag delar vad jag själv uppskattat att ta del av dessa dagar för att sprida vidare.

-PRATA MED BARNEN • Många försöker lämna de Ukrainska städerna för att undkomma rysk raketbeskjutning. Barn i Sverige som ser bilder från Ukraina kan bli oroliga och det har därför publicerats råd om hur man pratar med barn om det som händer i Ukraina. Läs detta hos @bris116111 

-HJÄLP – Barnen i Ukraina riskerar att utsättas för våld och psykisk stress. Barn och familjer som tvingas fly behöver hjälp med tak över huvudet, mat och rent vatten. . Swisha bidrag till @sosbarnbyar @raddabarnen

-VAR KÄLLKRITISK – Många, både vuxna, unga och barn får sin information bland rykten på TikTok och från andra osäkra källor. Välj dina källor med omsorg och sprid inte rykten. Håll dig uppdaterad hos  Dagens Nyheter, Svt, P1

Fyll gärna på i kommentarer om vad man rent handlingskraftigt kan hjälpa till med just nu.

Jag såg att @myfeldt och @firmafanfar skänkte sina dagskassor till att hjälpa Ukraina och inspirerad av detta så skänkte en VD på et stort företag en halv miljon. Naturkompaniet samlar just nu in varma kläder i sina butiker och kickar sedan ner dem till Ukraina.
Ringar på vattnet – var ljuset, se vad du själv kan bidra med. Gräv inte ner dig i alarmerande rubriker utan försök göra bra saker som får dig må bra – hjälpa till med det du kan och hålla dig uppdaterad bland nyheter som rapporteras.
Och sedan leva –  gå ut i solen, krama de du älskar och laga en god middag.

Så vackert att möta dagen här.

Lite väl kyligt att lägga sig här vid 07 på morgonen. Men snart så värms dagen upp.

När solen når taknocken.
Snart är detta hus och trädtopparna täckta av grönska igen.

Första kannan kaffe jag bryggde denna morgon föll omkull på spisen och ner på golvet. Jag fick börja om. Tusan också.
Men visst blev det fint med knapplisten ovanför kaklet.

Jag kröp ner i sängen igen med kaffet för att blogga.

Idag ska jag till en marknad i Bezier. Äta en crêpe med nutella. Och vända ansiktet mot solen. Sedan ska jag prata med min familj på Facetime.
Önskar er en mjuk dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Om nuläget – ensam i huset igen…

 1. Inte alls futtigt med din blogg och glimtar från din tillvaro. För att orka med det svåra behövs också positiv energi och fokus på allt vi har att vara tacksamma för. Jag hoppas du vill fortsätta dela med dig så som du brukar , så att jag får läsa och reflektera.

 2. Det är mycket som känns fjuttigt nu, i jämförelse med det som händer i Ukraina.
  Vaddå crêpes och vackra utsikter liksom. Ändå måste/får man leva på.
  Man får så mycket perspektiv på livet i en sådan här situation. Tänker på Malou. Som i måndags premiärade sitt Malou efter tio, för säsongen. Hon satt med sitt brutna ben väl synligt och berättade hur dåligt hon mått/mådde efter den hemska skidolyckan i alperna. Som hon erkände att hon på ett klantigt och naivt sätt försatt sig i. I fredagens program var hon klädd på ett sätt där benet INTE var i fokus. Och hade FOKUS på helt andra än bara sig själv. Så talande, tycker jag. När det händer STORA grejer. Som drabbar MÅNGA. Då ändras FOKUS.

 3. Sorgligt att du tror att Dagens Nyheter är en objektiv nyhetskälla. De har ju själva sagt att de sysslar med agendasättande journalistik. Den statskontrollerade televisionen/radion är naturligtvis inte heller neutral utan har en vinkling som ger en USA-orienterad syn på omvärlden.

  1. samma i tyskland, statskontrollerade tv o radio som vi tvångsbetalar dyrt för varje månad….
   kankse svårt att hitta neutrala kanaler men å andra sidan får jag inte betala de.

 4. Nej, vad säger man nu. Har också sorgen som en våt filt över mig men ändå ska vi träffa vänner idag, dricka lite öl, ha syster på besök.
  Min morgon började med att jag skulle städa buren åt barnen två hamstrar. Upptäckte direkt att ngt var fel. Den ena låg död i ett av husen, och hade fått sitt ansikte bortgnagt av den andra🤮. Fick lite av en chock och obehagskänslan dröjer sig kvar.

  1. Kan tillägga att min bror (34 år) har två nära vänner i Ukraina. Han har fortfarande inte fått kontakt med dom efter tre dagars försök.
   Man oroar sig och uppdaterar nyhetssidorna med rädsla för vad som ska stå där härnäst.