En fredag nästan alldeles själv…. Vad gör man då?
Vill göra allt. Landar i att jag springer slingan med Boris,  letar efter barn med urladdat batteri på festival, fotar mig själv i motljus i trädgården, äter sushi, nattar tre flamsande tweenies och sedan sätter mig med jobbdatorn och en skål valnötsglass innan jag nattar mig själv alldeles för sent.

Det är en sommar full av allt. Barn, jobb, sol och gula gräsmattor. Jag går runt och pillar på dahliorna om kvällarna och undrar hur länge de ska få leva då jag nog inte vattnar dem så mycket som jag egentligen borde. Hur tåliga är dahlior?
Två lådor med perenner har jag i princip slutat vattna och rabatterna får ingenting alls. Varför berättar jag detta? Har jag egentligen dåligt samvete över att jag ger mina blommor vatten då vissa uppmanar mig att låta bli… ?
Är ju riktigt sparsam och använder det som blir över på anat håll så bra jag kan.
Jag undrar lite hur alla gör? Har ni slutat vattna era blommor?

Vi har inte bevattningsförbud i Varberg än men jag försöker ta till mig alla tips och råd om hur man sparar i vardagen på bästa sätt så att jag känner att jag kompenserar för de kannor jag häller ner bland dessa blommor. Här är tips till dig också.:

Undvik att vattna gräsmattan.
Tvätta inte bilen nu under värmeböljan.
Duscha istället för att bada.
Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
Ställ en fylld tillbringare med vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
Har du swimmingpool? Undvik att fylla på den.

Andra saker att tänka på:
En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
Det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt.
Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag

Något annat fruktansvärt – Det brinner i Sverige. Hur kan man då ha mage att njuta av en sådan här trädgård kan man undra, eller?

Igår i mitt kommentarfält –  jag postade en bild från trädgården:
“Kanske tänker på de värsta skogsbränderna i Sverige på hundra år? Jeje jag vet att alla ”inflencers” försöker ge folk en dos verklighetsflykt att försvinna in men jag blir verkligen lack på alla #influencers då det flesta bara är gående reklampelare för den typ av konsumerade som varit del i att skapa det klimat där förödande skogsbränder och vattenbrist blir allt vanligare. Unfollow! ”

Ja, så kan man såklart göra. Stå och peka på andra och ropa åt dem vad de gör för fel.
Om man önskar förändring så tror jag själv på att de bästa resultaten nås när en öppen och tydlig dialog får ta plats. En bra blandning av kommunikation, ödmjukhet och kunskap.
Att inte stänga dörrar – snarare öppna dem och informera med den information man har och så får man önska att var man och kvinna tar sitt ansvar utefter det.

Sommaren öppnar många existentiella frågor för mig. Jag har haft svårt att navigera i mina tankar och därför känt mig oinspirerad till att skriva här på bloggen. Jag vill lämna avtryck som jag kan stå för och känner mig vilsen just nu.

Eller så är det bara så mycket runt om under sommaren så mina egna behov och tankar ryms inte i det hela. Så många som ska vara nöjda. Någon vill springa långt, en annan vill spela länge, en vill ligga och sova, någon vill bara vara ensam och någon vill gå på fest… Vem städar, lagar maten, packar väskan?
“Vart är den? Vart är det? Vet någon vart den där hamnade? Och är juicen slut nu igen?”
Kanske vill jag bara fly in i jobbet en stund och slippa hela alltet. Semester i sitt nötskal. Pissig som satan. Och alldeles, alldeles underbar.

Jag konstaterade dock för mig själv att detta är nog första sommaren sedan jag var 16 år som jag inte behövt deala med anhöriga som har problem med sitt missbruk. Du vet att sommaren är vidrig för så många där ute va? Det är då det går bananas i hemmen. Hjälp så många som sitter och är förtvivlade just nu.

Eftersom inga kriser har ägt rum i år så kanske det är dags att känna efter. Landa lite.

Oj, det här inlägget börjar bli långt. Men så började jag också på det under fredag kväll och idag är det måndag eftermiddag och de här solrosorna hänger trötta i gassande sol.

Egentligen skulle jag skriva om denna spaljén. Min man byggde en ram runt armeringsjärn och målade det sedan med svart falufärg. Så bra insynskydd till växthuset och så ger det lite skugga där inne också.

Jag ville också skriva att jag klickade hem fina kuddar i linne på Ellos rea.

Och en bäddmadrass som man kan somna på här efter skymning under de varmaste nätterna.

Böckerna jag påbörjat. Jag ska ta mig igenom varenda en innan sommaren är slut.

Hur är din sommar?

Kommentarer till “Om vattenbrist, tankar och kuddar.

 1. Tack för din ärlighet, den öppnar mig <3 Min sommar har varit allt på samma gång. Och samtidigt min första sommar när jag inte kämpar med något jag inte kan hantera.

 2. Tack för att du skriver ärligt om hur det är för många! Jag själv tappar all struktur och alla rutiner under semestern och jag hatar det! Allt socialt ska maxas och alla ska träffas och alla ska vara lyckliga och må bra. Jag längtar till hösten och mina rutiner (jobb, träning, matlådor mm).

 3. Å de som skriver elaka kommentarer där ligger problemet hos dem, ta inte åt dig. Du har en så fin och inspirerande blogg! Tack för glädjen och kloka tankar du delar med dig av! Ta hand om dig.

 4. Jag bor inte så långtifrån dig,i Rolfstorp . Vi har haft tom brunn sedan veckan innan midsommmar. Med två tonårs pojkar och två små barn går detmycket vatten. Alla blommor dör för jag kan inte vattna .
  Vi hämtar vatten till oss och djuren från de som har kommunalt vatten men värmen gör hästrna sjuka . Hur fantastiskt vädret än är så lider både djur, natur och människor. Vi önskar så innerligt att det börjar regna. Hur ska vi eller våra djur annars kunna överleva vintern. Vi behöver regn för gräset ska kunna växa, djuren får redan nu av året skörd som de egentligen ska få av till vintern.

  I mellan all förtvivlan försöker vi njuta av varma bad och underbar värme😊 Skänker många tankar till de som är drabbade av elden och hoppas innerligt vi slipper skogsbränder.
  // sandra

 5. Jag tycker att du har en fin balans här inne av inspiration, klokhet och lugn. Inte alls den typen av köphets och osorterade samarbeten som hos de bloggare och influensers som jag slutat följa i de flesta fall. Jag har full förståelse för att de är ett levebröd och tänker att jag hänger hos dem som ger mig just inspiration och klokhet. Tack för att jag får hänga med på en skärva av just ditt liv.

  1. Precis så tycker jag också, Mathilda! Detta är en befriande blogg, helt utan köphets! Ha inte dåligt samvete för några kannor kommunalt vatten Kristin, ni har ju inte ens förbud än. Hade det varit totalkris hade kommunen tagit till den åtgärden. Inte kan man låta hela sin trädgård dö… I Halmstad har vi bevattningsförbud, och jag vattnar med kanna som är tillåtet. Det räcker egentligen inte, men jag håller i alla fall oetablerade växter vid liv. När det kommer en skvätt från skyn samlar jag i tunna och hinkar och använder vattnet från källarens luftavfuktare. /Pok från Christine

  2. Så fint skrivet! Exakt så tycker jag med. Man stiger in i detta lugna fina växthus en stund, och går ut inspirerad och stärkt.

 6. Magisk och tuff på samma gång. Att ha semester är lika delar lycka som ett stort besvär. Jag försöker fånga de få stunderna där alla trivs, är glada och tillfreds med livet. Då man antingen tar en fika på en klippa, sitter och pratar eller få ligga med en bok. Men mellan de stunderna känns det mest som att vi bedriver hotellverksamhet där vi står för fullservice, medlare mellan olika individer (läs barn) och antas vara pojken med guldbyxorna. Kanske inte riktigt så illa med med tre barn mellan 8-17 så är det många olika förväntningar och önskemål om vad en sommar/semester ska innehålla.
  Jag tycker vi löser det rätt bra. Där av magin som uppstår mellan varven. De där stunderna när man njuter av en kopp kaffe på trappen när alla sover, nakendoppet på långpromenaden eller vid middagsbordet när samtalen flödar och alla deltar. Små magiska stunder.

 7. Gillar blandningen i ditt inlägg. Och klokheten. Så lätt att gnälla o peka finger. Att leta syndabockar är så okonstruktivt. Vill man ha en förändring: be the change!
  För mig är din blogg ett andningshål. Sommaren är eldfängd på många sätt. Mkt tankar här med. Jag hittar mindfullness o träning i olika former för att ge mig respit. Och vara med barnen ❤️

 8. Ja, vad ska man säga. Bränderna blir ju inte mindre för att man går runt och vägrar njuta av naturen och trädgårdens skönhet. Vilken märklig kommentar du fick igår! Som om bränderna var “influencernas” fel…!? :O Kom igen…!

  Nej. Härlig blogg har du!! Fortsätt förgylla vår läsning med trädgårdsbilder, tack. 🙂

  Btw. låta kranen stå på och rinna medan man borstar tänderna? Vem gör det?? :O Det gör jag aldrig. Oavsett bränder eller ej. Vilket slöseri. BRA TIPS!! Ja, sluta med det, alla ni som gör det!

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

 9. Hej Kristin! Alla influencers kanske måste pausa sina liv och alla som inte är influencers måste stanna hemma hela tiden, apatiska för att det brinner i Sverige? Klart man kan vara upprörd över bränderna men att skuldbelägga någon för att den ”går till jobbet” som vanligt är ju ett märkligt beteende känner jag… vi har vattenkannan i duschen, när man spolar fram varmvatten får man göra det i kannan. Samma i köket där vi har lilla innekannan och samlar överblivet vatten, pastavattnet med mera. Vattentunnor ute som samlar upp regnvatten gjorde att vi hade vatten hela juni. Man kan även göra som Vivenne Westwood och bara spola på toan när man gjort nr 2, varje spolning är 10 l rent dricksvatten som går iväg. Eller ännu hellre: kissa i vattenkannan, näring till växterna.

 10. Jag har samma vattentips som Cissi. Det är inte svårt att fylla två femliters baljor i diskhon på en dag – tvätta-händerna-vatten, pastavatten, potatisvatten, varmkorv-vatten, skölja-gurkan-vatten, en slatt te och en slatt kaffe. Det är sånt vatten som bara skulle ha runnit ut. Och ändå är vi sparsamma med vatten här på grund av egen brunn som kan sina.

  Och den som har vattentoalett kan låta bli att spola efter varje kissning (ordna med en sophink för toalettpappret så blir det mindre geggigt) – enkelt att komma ihåg att spola bara varannan gång om man inte vill dra ut på det mer än så.

  Vi är bortskämda i Sverige med vårt fina vatten och den till synes ändlösa tillgången. Förhoppningsvis kan vi se det här som en tankeställare om hur viktigt det är att spara på det. Om alla är sparsamma på vattnet kanske aldrig bevattningsförbud skulle behövas?

 11. Vill så gärna ge barnen långa lediga somrar men känner precis som du att stundom är det pissigt.
  En serviceinrättning för att alla andra ska få känna att de har semester var inte rollen jag tänkte mig… dina barn är äldre än mina men efter din beskrivning så verkar det inte lätta med åren. Gäller att hålla optimisten vid liv. 😬

 12. Jag hämtar alltid inspiration av dig. Även i vilket tillstånd ditt sinne än är i. För du är en människa, med hela alltet. Precis så som jag vill landa. Även i de stundar då jag tycker annorlunda. Du utmanar alltid mitt inre; genom ditt driv, öppenhet, smärta, entreprenörskap, feminism, intervjuer med andra kvinnor, ärlighet och inspirerande omgivning. Det var genom dig som min sökande dotter hittade surfskolan i Apelviken, min kämpande son fann Halliforna och jag vågade satsa på att vara i en kreativ miljö i ett positivt sammanhang. För mig är du så mycket mer än bara influencer. Eller jag skulle inte kalla dig för en influencer. Du är kraft för mig.

 13. Tack för dina tankar fina Kristin💙 Tycker att du är äkta och bra och inspirerar mig på många sätt.
  Min egen sommar har tyvärr präglats av mycket sorg pga att en av mina närmsta vänner förlorade kampen mot cancern endast 42 år gammal. Så planerna ändrades och allt annat känns som oviktigt. Vi har semestrat med kvarvarande familjen och fått nya vänner och minns och gråtit tillsammans. Sorg och glädje ligger väldigt nära har jag märkt. Vi har helt enkelt fokat på vänner och familj och nu landat i stugan på norra Öland där allt är bekant och dagarna flyter ihop.
  Tänker även inför hösten och det stundande valet att detta borde få folk att rösta med hjärtat och på det som är bäst för miljön och inte låta rädslor styra.
  Stor kram och TACK.

 14. Så vackert inlägg och vad fint att du delade med dig. Jag tänker mycket på vatten nu. Vi har precis fått kokningsrekomendation på dricksvattnet i kommunen där jag bor och det slår mig verkligen hur mycket vatten jag konsumerar. Det känns som en nyttig tankeställare.

 15. Det finaste jag läst på länge! Orden om sommarens existentiella frågor och semesterns plågor la sig som balsam kring min själ just nu. Tack! Och du, du är grym –
  alltid!

 16. Var dig själv. Lev ditt liv. Du kan inte ta ansvar för alla andras. Även om de går trender i allt så gör det du vill för din skull
  Jag tror det är det enda rätta. Mitt i torkan
  Mitt i det extrema som får mig att bli orkeslös i kombination att jag har sorg. Min förebild, hjälte o bästa vän i form av min morfar dog. 100 år gammal. Men de hjälper föga. För vem ska nu lyssna när jag ställer existentiella frågor? Vem ska nu ta hand om min framtidoro? Det är bottenlöst tomt.

  Sommaren 2018 prövningarna sommar för mig

 17. Var dig själv. Lev ditt liv. Du kan inte ta ansvar för alla andras. Även om de går trender i allt så gör det du vill för din skull
  Jag tror det är det enda rätta. Mitt i torkan
  Mitt i det extrema som får mig att bli orkeslös i kombination att jag har sorg. Min förebild, hjälte o bästa vän i form av min morfar dog. 100 år gammal. Men de hjälper föga. För vem ska nu lyssna när jag ställer existentiella frågor? Vem ska nu ta hand om min framtidoro? Det är bottenlöst tomt.

  Sommaren 2018 prövningarna sommar för mig

 18. Skönt ändå, att man kan få vara lite orolig men ändå mänsklig i det. Inte hårda fakta, inte panik. Utan bara få ner det lite på jorden. Tycker du gör det så bra ❤️ Inte ska alla ni bloggare behöva ha svaren på världsproblemen. Näe, pyssla om dig, familjen och de blommor du orkar. Så får vi läsare göra det samma, och ta ansvar för våra egna handlingar först. Kram och hoppas du får en fortsatt fin sommar 💕

 19. Tänker också mycket på att Sverige brinner, känner mig orolig och olustig. Men har barn med sommarlov, en sjuk mamma och ett jobb resten av året. Måste själv få känna lite sommar, semester och glädje för att orka. Bra att ni influenser ger mig lite intressant och glädje fyllt att läsa. Vet att inte problemen försvinner, men livet måste fyllas med både det bra och dåliga. Kramar från en som gör så gott jag kan.

 20. Jag har en uppfinningsrik man som ordnat med en stor vattentank som han fyller på vid dammen intill. Annars hade det varit kört eftersom vi har egen brunn. Kram 🌻

 21. Jättesvårt det där med vattnet. Inget bevattningsförbud hos oss heller , men man funderar ju. Så ovant. Vi vattnar krukor och låter gräset vara som hö. Samma besparingstips som du har vad gäller att spara lite vatten. Försöker få tonårsduscharna att kortas ner lite också. Semestrar i Halland och kikar lite på dina tips. Och tänker att vi bidrar till turistträngseln på Västkusten. Men det är så fint här, de halländska stränderna är så härliga. Kram

 22. Hej! Jag vattnar också för jag älskar mina blommor men jag fick några tips för ett tag sen:
  Ha en kanna i duschen som du fyller medan du väntar på att vattnet blir varmt. Slå av vattnet till pastan potatisen i en hink vattna med det när de kallnat. Kissa ute så går inga spolningar dessutom kan man spä ut så blir det kanon för växter. Vi försöker bara leva så gott det går och världen kan inte räddas på en dag och av en person. Man kan bara göra sitt bästa. Tack för en inspirerande blogg och tack för alla bra tankar. Kram

 23. Jag har en koloni, jag har inte vattnat blommor, bärbuskar och gräsmattan utan bara grönsaker. Någon sa att jag är knäpp. Det må så vara men jag kände att jag ville prioritera. Bra mat till barnen, vissna blommor och gula gräsmattor. Sedan kom föreningsmailet om just detta att endast bevattning av grönsaker är ok, jag kankse inte var så knäpp ändå, bara före min tid 🙂

  Konsumtion…. jag köper nästan allt mitt på loppis. Har inte upplevt dig som en storkonsument av nya saker? Eller? Jag älskar din blogg och att den ibland har en liten klang av moll. Jag finner frid hos dig, den blå tonen ger hopp och jag kan liksom andas lite friare. Du utger ingen perfektion, du är en av oss, en med krackelerat skal men där solen når in och kan värma det där kyliga och ledsamma. Du är vacker och jag vill ha dina tatueringar, fast jag är nog för feg. Tack för att du delar med dig. Jag är en follower och kommer fortsätta vara det. // maskrosbarn

 24. mens du venter på at vannet skal bli kaldt i springen – fyll opp vannet som kommer i en beholder, steng av vannet – og fyll deretter opp i det du skal ha kaldt vann i. Det første “varme” vannet kan du bruke til å vanne i hagen 🙂 nb. dette krever litt tålamod og disiplin

 25. Jag förstår ditt dilemma. Jag har funderat kring just detta. Alla influensers med sina stora blomsterodlingar. Sån jäkla otur ni haft detta år. Förstår att det skär i hjärtat om ni skulle behöva låta allt dö ut. Det handlar ju även om er inkomst och levebröd, och ni lever ju på att leverera. Ja fy fanken, det är ingen avundsvärd sits ni har, jag lider med er. Särskilt med dig som är öppen med att du ibland känner dig skör, som inte tar semester från bloggen. Även du behöver stänga av och bara återhämta dig, helt lägga bort bloggen för ett tag. Det är dig det handlar om, det är du som ska må bra, det är din förbaskade rätt till en dräglig arbetsmiljö oavsett vilket yrke du har. Mår du bra så mår vi följare bra. Bränn inte ut dig.

 26. Tack för att du delar med dig. Pissig som satan känns stundvis som en bra beskrivning.

 27. Somnaren kan vara kämpig på många sätt, för mycket krav oc program eller alldeles för lite och stor ensamhet. Själv försöker jag svalka mig i havet, det börjar bli obehagligt hett och en skrämmande torka. Här i Finland har vi inte haft katastofstora skogsbränder men eländigt många. Vad gör människan åt naturen egentligen? Men för att inte bli helt nedstämd tar jag en simtur i havet och njuter av det varma vattnet.

 28. Fina och kloka tankar… Känslig sommar för mig. Tänker mycket, värmen är härlig men bidrar ju inte direkt till tålamod och jämnt humör för min del.. Bästa med sommaren är ändå kvällsdoppen 💛

 29. Tack för en fin blogg! Jag ställer en hink under kökskranen och sparar sköljvatten från frukt, grönsaker och handtvätt. Det räcker förvånansvärt långt och jag kan vattna med gott samvete.

 30. När oron får det att kännas som en torktumlare i magen. Stressen över vattenbrist och över hur vi ska få tag på foder till får och hästar över vintern. Då tar jag mig en stund och kikar in här och njuter av vackra bilder och fina kloka ord. Och det jobbiga glöms bort, för en stund i alla fall.
  Tack! 💚

 31. Tack för att du bjuder både på en stunds vardagsflykt (för mig) med dina magiska bilder OCH genuina och hudlösa tankar och tvivel. Var rädd om dig! Bjud på det du vill och mår bra av. Lyssna på de röster som vill dig väl. Den viktigaste personen i ditt liv är du, ta hand om dig! Kram!

 32. Trädgård för mig är en måbra-fråga. När jag fixar i min trädgård mår själen bra – alltså vattnar jag där det behövs. Alternativet att inte må bra i själen är otänkbart. Jag sparar på annan vattenanvändning i stället. Du är en av få influencers som utstrålar äkthet – fortsätt gärna att dela med dig av högt och lågt!🧡🧡🧡

Kommentarer stängda