Ni som följer mig här regelbundet vet redan att jag har HÄLSA som värdeord detta år. Det betyder att jag tar hand om mig själv så gott jag kan på alla fronter. Jag tränar regelbundet sedan årskiftet, jobbar nästan inga kvällar, går och lägger mig i god tid, ger kroppen massa njut med kalla bad och bastu samt naturupplevelser, ger den  även skrubb och skön hudvård och har också gått hos en coach för att reda i mina tankar kring medberoende och trauma.

Maten är också en stor del av mitt liv såklart och här väljer jag att äta så rent som möjligt. Vilket betyder att jag väljer bort mat med tillsatser så gott jag kan och har gjort det under flera års tid. Jag har märkt att jag också mår bäst av att äta mindre av socker, gluten och laktos så det väljer jag oftast bort. Dock aldrig när jag blir bjuden på middag, är på restaurang eller lagar pasta med familjen om helgerna. Jag tror inte på att sätta upp för mycket regler för mig själv utan ge kroppen det den är sugen på och mår bra av. Vill jag äta en macka eller chips så gör jag givetvis det.

Jag började äta lite kött för några månader sedan efter många års uppehåll. Det går både upp och ner – ofta blir jag lite äcklad när jag har köttet i munnen och jag har svårt att smälta maten. Men ibland går det riktigt bra. Fast jag är sällan sugen på kött.

Jag har fotat lite ensamma vardagsluncher och frukostar för att inspirera dig som också vill ta hand om kroppen och ge den bra förutsättningar. Jag vet att mat kan vara triggande för många och bara ordet “hälsosam” får det att klia i kroppen på en del för de ser bara massa regler och förbud framför ögonen.
Jag är emot olika sorters dieter eller bantning – jag har snarare börjat äta mer mat och gått upp i vikt efter jag börjat träna så mycket så detta är alltså inget inlägg som handlar om viktnedgång eller så. Det är bara bra och god mat på bra råvaror – enkelt, hälsosamt och gott.
Jag dömer ingen som äter på annat sätt och har en annan inställning till exempelvis socker. You do you.

Detta är bara mina egna erfarenheter jag talar ifrån och detta är vad som får mig vara piggare, känna mig starkare och friskare.

Jag får förresten massa inspiration av Madeleine Lennartsson som skrivit boken Hälsomat på bilden  – men jag punktar ner mina inspiratörer i slutet av inlägget tänker jag. Här har jag bara svängt ihop rester från kylen –  la till lite mer protein med ett kokt ägg också.

Men vi tar tips på lite goda frukostar först. En riktigt god och festlig frukost är en långsamt stekt omelett med körsbärstomater på – jag vispar ihop ägg med vatten och salt bara.
I glas lägger jag sedan fet yoghurt som jag toppar med frysta bär, citroncezt, brynta mandlar, havtorn och honung. Så gott!

Blötlägg havregryn, chiafrön, kanel, russin, lite salt och linfrön i kokosmjölk under någon kvart. Gör stor sats och spara i kylen. Toppa med en ordentlig sked jordnötssmör, tinade bär, olivilja och havtorn.

Mixa bananer, ägg och flingsalt. Stek i kokosolja och toppa med blåbär, jordnötssmör, nötter och nektarin. Det blir kris här hemma om jordnötssmöret, surkålen, ikaffe eller citronen är slut…

Ja, för jag äter nästan alltid surkål eller kimchi till lunchen.
En stor sked funkar till vad som. Just syrade grönsaker är väldigt bra för tarmfloran. När man äter syrade grönsaker så förses tarmen med levande bakteriekultur som den mår bra av och som kan påverka immunsystemet. Syrningsprocessen gör även att vitamin C bevaras i grönsakerna och att upptaget av järn i måltiden kan blir bättre.
Köper oftast Tistelvinds produkter som är opastöriserade – det går att köpa syrade grönsaker i många butiker men se upp så att den inte är pastöriserad för då är alla bakterier döda.
Tips, opastöriserad finns bara i kyldiskarna.

Jag har till och med testat att kasta ner surkål i min smoothie och det funkar fint. Jag dricker helst gröna smoothies och då kikar jag vad som finns i kylen bara och kastar ner det gröna i blendern. Nu är det ju äppelsäsong – perfekt!

En annan god drink är om du mixar en hel ekologisk citron – kärnhus, skal och allt. Ihop med kanel, vanilj, olivolja, urkärnade dadlar, ingefära och honung. Mixa i en bra blender en rejäl stund – man vill att smoothien ska vara helt slät när man häller den över isbitarna.

Lunch nu då. Ofta river jag zucchini och morot, kokar ägg, kollar vad jag har för bönor i skafferiet, tillsätter färska örter, citron, salt, olivolja och surkål. Detta äter jag nästan jämnt med variation på vilka grönsaker jag finner.

En annan smart rätt är riven sötpotatis med ägg och salt i våffeljärnet. Här med en tsatsiki – har aldrig vitlök i min för jag får ont i magen av färsk vitlök och tycker den är godast med lite salt och svartpeppar. Jag serverar nästan alltid tsatsiki eller hummus som sås till de flesta rätter.

Samma våffla fast nu bönor och tsatsiki.

Fröknäcke med hummus, surkål, ägg, tofu och sallad i olika former.

Ägg är ta mig tusan det bästa jag vet tror jag. Här har jag en äggröra med riven zucchini, kimchi, surkål och nötter.

Halloumi och grönkål är också ett bra komplement. Halloumi är ett nyttigt och näringsrikt livsmedel som inte bara är bra med protein utan innehåller även flera viktiga vitaminer och mineraler, som B12, fosfor och kalcium.

Om jag blir sugen mellan måltider så tar jag frukt, nötter eller dadlar med jordnötssmör på. Ibland mixar jag dessa ingredienser och gör bollar av dem. De brukar dock min man sluka direkt så jag får gömma burken långt in i kylen om jag ska hinna få några själv.

Detta var lite av vad jag helst stoppar i mig. Jag behöver mer protein för att kunna bygga mer muskler och tänker ofta på att äta rikligt med jordnötssmör. I bönor får jag till exempel  i mig lika mycket protein per 100 gram som i kött.

I kylskåp och skafferi jämnt:
Bönor
Nötter
Frukt
Rotfrukter
Grönsaker
Havregryn
Nötsmör
Frysta bär
Opastöriserade fermenterade grönsaker
Krossade tomater

Mina inspiratörer när det kommer till mat är:
@cleanlifestyle.se – hon är otrolig och har läkt sin tarmsjukdom med grön kost. Väldigt inspirerande! Beställ hennes bok vetja.
@thereseelgquist – en grym matinspiratör med mängder av goda gröna recept. Älskar hennes livsstil och alla hennes resor. Glad och inspirerande tjej!
@johannescullberg – berättar vad maten vi äter innehåller oh ger bra tips på alternativ till det vi är vana vid att stoppa i oss. Informerar och ger kunskap kring ohälsosam mat.

Vill avsluta detta inlägg med att tillägga att jag visst äter en glass då och då eller tackar ja till dessert – men eftersom jag inte äter det regelbundet så har jag i princip aldrig något sug efter det. Jag har nog vant mig av med det helt enkelt. Tittar man tillbaka på vem jag ar förr så ville jag alltid baka sött, läste desserterna först i menyn och proppade i mig socker via glass och godis. Vad jag förstått nu i efterhand är att det startat inflammationer i mig som ofta gjorde att jag inte mådde så bra – och jag som med stor sannolikhet har adhd bör undvika både vitt mjöl och socker. Jag är i princip aldrig sjuk längre och jag är också mer stabil i humöret. Magen är stabil utan halsbränna, uppsvälldhet och kramper i tarmarna. Så mycket värt tycker jag.

Återigen – jag lägger ingen värdering i vad ni äter och jag uppskattar om ni inte heller lägger någon värdering i min kost. Detta är ett inlägg som vill inspirera till varierade lätta, bra och goda luncher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “På tallriken – detta äter jag oftast

 1. Åh vilket inspirerande inlägg, tack för det. Mat och att äta är ju så roligt. Och dina bilder är alltid så fina. Hoppas det kommer fler likande inlägg så småningom.

 2. Det är kul att se vad andra äter tycker jag! Så fina bilder och så fräsch mat! Jag sparar ner tips och recept och blir inspirerad som tusan av olika matbloggar mm.

  Men just ordet hälsa och hälsosam mat väldigt svårt. Skulle jag äta maten du visar här till exempel skulle jag må riktigt dåligt och det är allt annat än hälsa för mig. Det är nog mest det jag känner är jobbigt med dagens “hälsohets” och därför det blir så högljudda diskussioner så fort man pratar om kost och vad som är hälsosamt. Det är så individuellt vad man mår bra av men många (alltså inte du nu då med detta inlägget) blir så rabiata att deras kost är den rätta och andra är ohälsosamma. Det gäller liksom både kost och träning. Så, jag gillar att se vad andra äter, läsa recept och tipsas om god mat. Det är just ordet hälsa som jag undviker att applicera på mat utan för mig är maten jag äter mat, bränsle, gotta och livskvalitet. Men med ätstörningar i bagaget är man kanske extra känslig. Har hunnit gå igenom några olika “hälsoperioder” genom livet som hälsogurus just för tillfället lovordat och till slut tröttnat och hittat hem i mig själv. Och det kanske är hälsa om något förstås. Om jag nu ska använda det ordet själv haha.

 3. Jag och min sambo lagar alltid vår egen lunch/middag eftersom vi har olika preferenser och tider när det gäller mat. (Ibland händer det att vi lagar gemensamt, men det är inte ofta.) Vi kan alltså stå bredvid varandra i köket och laga varsin maträtt. Då får den som vill ha makaroner och falukorv fixa det, den som vill ha en sallad fixar det, sen äter man tillsammans om man vill, eller på varsitt håll om man behöver lugn och ro/är mitt inne i nåt spännande. Funkar fint för oss iaf!

 4. Åh vad gott allt ser ut! Blir riktigt inspirerad. Både min man och jag arbetar hemma flera dagar i veckan och vi har helt olika preferenser gällande mat. Han vill äta rejäla portioner av traditionell husmanskost och jag föredrar lätta sallader och annat grönt så det är lite svårt att få ihop det. Får föröka tänka ut en ny strategi eller har någon tips hur vi får ihop trevliga gemensamma måltider?

 5. Vilket fint inlägg. Jag ska prova både det ena och det andra, ser otroligt gott och välgörande ut. Och förhoppningsvis så ger en god lunch flera efterföljande, så att jag kommer in i (för mig) nyttigare vanor framöver. Tack tack tack!

 6. Tack för jättebra tips, blir inspirerad. Den opastöriserade surkålen ska jag köpa idag. Trevlig helg!

 7. Intressant, som alltid. Själv äter jag mer traditionellt, men blir alltid inspirerad och imponerad av er som orkar tänka så ambitiöst kring kosten.

  Trist att du känner att du måste friskriva dig så starkt från att du inte lägger några värderingar i vad andra äter. Förstår ju att det beror på kommentarer du fått, men blir lite ledsen över att det ska behövas. Alltså ingen kritik mot dig alls, utan bara en uppgivenhet inför att en del uppenbarligen gärna vill misstolka vad ni som frikostigt delar med er av era liv och er kunskap skriver.

  Ha en fin helg!

 8. Jätteinspirerande! Jag är inne på den linjen också men avviker lite för ofta tycker jag själv. Då märker jag genast att jag ätit fel för jag mår dåligt på olika sätt.
  Tack för tipsen av olika rätter att äta. Såna enkla luncher behöver jag också kunna 😊

 9. Väldigt fint och inspirerande inlägg! Så kul att läsa att du har hittat vad du mår bra av – det är ju lite olika för oss. Som kostrådgivare kan jag bara hålla med om vikten av protein – inte minst för kvinnor över 40, och de som tränar. 💪🏼

 10. Vilka bra tips! Ser supergott ut. Jag brukar äta overnightoates efter träning på morgon/ fm. Gärna ägg och tex avocado till lunch. Saltade dadlar till snacks och “vanlig mat” på kvällen med familjen 🩷