Jag visar bilderna jag tog i vårt hem för min man och han påpekar att det är en annan stil på mina foton än vad det brukar. Ja, det var väldigt mörkt ute när jag tog dem och lamporna är tända – visst brukar jag inte fota med dessa förutsättningar annars men jag tycker det blir ganska fint och omfamnande. Hemtrevligt liksom.
Och det är precis det jag också vill förmedla med detta inlägg. Det kommer handla om böcker och inredning.

Vi har tre rum i fil där morgonljuset faller in genom våra fönster. Vardagsrum, matsal och bibliotek. Det senare agerar också kontor. Man skulle också kunna säga musikrum men det vore förmätet – aldrig någonsin slår sig någon i familjen ner vid pianot men drömmen lever vidare. En dag ska jag lära mig. En dag ska jag också plocka upp leran igen och använda min drejskiva… Men det är ett helt annat inlägg såklart.

Går man igenom matsalen så stiger man in i biblioteket. Man kan ju också kalla det bokrummet. Bibliotek låter pretentiöst för många kan jag tänka mig. Men jag vill gärna ha ett eget bibliotek så hos mig heter just detta rum bibliotek. Min mamma hade också ett bibliotek i hemmet jag växte upp i. Där sorterade hon alla böcker efter författarens efternamn så man lättare skulle finna sin bok. Känns väldigt olikt henne nu när jag tänker efter för hon är ungefär lika rörig som jag.

Jag har mycket i mitt liv att tacka för att jag läste mycket som barn och ungdom. Bokläsandet gav mig också en lust till berättande och det är mångt om mycket det jag arbetar med idag. Jag jobbar med storytelling i både bild och text.

Mysigt med det burriga och mörka, inte sant? Nu är verkligen höstmyset här och läslusten är stor.

Här är min bibbla. En samling verk jag sparat på mig under livet.  Här står hela samlingen av tonårsförälskelsen till Virginia Andrews böcker blandat med Ken Follet och Kazuo Ishiguro. Tror jag gjort mig av med Fem -böckerna, Kitty och Tvillingarna från Sweet Walley High. Jag har läst i hela mitt liv med varierad regelbundenhet.

När de smarta telefonerna steg in i våra liv så stal den en hel del av min lästid såklart. Känns deppigt att fler och fler barn och ungdomar inte har ro att läsa en vanlig bok då de är så vana vid de snabba dopaminerna skärmen ger. En annan hade ju typ en eller två serier man följde på linjär tv och de släppte som bekant bara ett avsnitt i veckan. Utbudet är enormt nu och jag fattar att både vuxna och barn hellre vänder sig till skärmen än till bokhyllan. Synd.

För mig är böcker hemtrevligt. Jag kan inte tänka mig att bo i ett hem utan böcker och jag ser det som en av de mest härliga sakerna här hemma att mina böcker får bre ut sig i alla rum. Kanske behöver jag städa upp på hyllorna här hemma och skänka några vidare men det får vara för nu.

Jag har fullt upp med att skapa nya boktravar…

Bokhyllan växer liksom ut på golvet här hemma. Så himla härligt tycker jag.
Jag lyssnade på Hemtrevligtpoddens senaste avsnitt som spelades in live på Bokmässan i Göteborg förra helgen. Ett fantastiskt avsnitt som handlade om just detta – böckernas trivselfaktor för hemmet. Så klokt och fint samtal om hemmet.

Jag har köpt mig ett eget exemplar av Elin Lerviks och Katarina Mattsons bok som jag bläddrar i denna helg. Tänk att det blev en helt fantastisk bok också – att en podd kan leda till så mycket fantastiskt. Lyssnar ni på @hemtrevligtpodden?
Jag var med som gäst i den för ett par veckor sedan och då pratade vi om vad som gör ett hem hemtrevligt, om mitt franska hem och också om det våld jag levt med under åren och hur mitt intresse för att skapa trivsamma rum har hjälpt mig mycket.

Boktips! Hemtrevligt – jag har köpt in den till min butik i Varberg också men just nu är den restad. För poppis!!

När jag ändå stod här inne och svängde runt med kameran så knäppte jag ett foto på detta hörn också. Här sitter min man och arbetar. Jag sitter aldrig här – jag bär runt min dator till olika rum.

Igår slog jag upp de första sidorna till boken jag valt ut till Bokcirkeln. Ska fota av den och berätta lite mer om den så ni också kan klicka hem, lyssna på eller låna hem.
Nu önskar jag er en trevlig helg. Varm kram från mig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Stig in i vårt bibliotek

  1. Så härligt med ett bibliotek, det önskar jag mig också! En rejäl bokhylla får kompensera tills bibliotek förhoppningsvis slår in i framtiden. Så inspirerande med bokhögar!

    På nyheterna i veckan hade de ett inslag om att läsandet ökar bland barn. Hoppas det är en trend som håller i sig! Och ser barn fler vuxna som goda läs-förebilder hjälper det mot också till.

  2. Älskar att du visar upp ditt bibliotek, att du har ett hem som innehåller böcker, så fint! Jag skulle inte kunna leva utan böcker, ett hem där möjligtvis en Coffee table-bok ligger framme känns tomt på något vis. Böcker är bildning, hemtrevnad, möjligheter, fantasi, outforskade världar och författarskap, ja litteratur är livet. Jag har älskat böcker sedan jag var barn och jag växte inte upp i ett hem där kultur var speciellt närvarande, men kärleken till böcker fanns där, min mamma berättade om söndagarna då böckerna togs fram i hennes hem. Jag glömmer aldrig när jag fick låna hem min första bok från bokskåpet i skolan (1960-talet) då man fortfarande gick i skolan på lördagar, det var himmelriket. Idag har jag ett eget bibliotek, har alltid haft det mer eller mindre, men nu med vackra bokhyllor längs väggarna och där trängs böckerna jag läst och vill läsa, ofta pocket. Hoppas att du också kommer läsa “Färskt vatten till blommorna” av Valérie Perrin som Marina tipsade om i er podd, den är så fin trots att den är “tjock”. Tack för vackra foton och fina texter! Jag tänker att hem med böcker och läsande vuxna, trots allt inspirerar den yngre generationen att gå in i litteraturens värld… om inte just nu så senare i livet. <3