Jag tror mycket av våra beteenden grundar sig i uppväxt, invanda mönster, livssituation, inställning och umgänge.
En anhörig till mig fick diabetes och hens inställning till att börja äta mer hälsosam mat och utesluta det som inte var gynnsamt för hens kropp var “en pina och ett straff”
Min inställning till detsamma är att det är ett oerhört privilegium att få rå om sin kropp och stoppa i den det bränsle den behöver och göra mitt bästa för att utesluta det som inte gynnar den. Med det sagt så tror jag absolut att kroppen behöver njutning i form av en smarrig napolitansk pizza, en god glass och en ljummen kardemummabulle någon gång då och då. Men att unna kroppen rena antiinflammatoriska råvaror i vardagen är jag 100% för och vill gärna inspirera med hur himla enkelt det kan vara att få in i sin vardag.
För innan man kommer in i goda vanor så är det faktiskt riktigt svårt! Ofta har man ett stort sockersug och det känns nog lite som att man försakar en del av livet. Att det är tråkigt att avstå “det goda” liksom.
Så länge jag kan minnas har jag haft problem med min mage men det har verkligen inte hindrat mig från att äta hämtmat från hamburgerkedjor och påsar med godis varje dag. Jag har varit en riktig sockerråtta. Jag var dessutom storrökare från 13 års ålder till 30 så jag sätter mig inte på några höga hästar i detta inlägg – vill bara berätta om vad som har gynnat mig och min kropp de senaste åren. Nu är jag 45 år och tycker mig själv ha funnit en fin balans i livsstil med mat, sömn och rörelse. Alla de där viktiga bitarna som kroppen behöver för att räcka länge.
Jag försöker fylla min tallrik med mycket grönsaker, bär, frön, nötter, rotfrukter, ägg, bönor, fisk, syrade grönsaker. Ibland äter jag kött – fortfarande lite ovant efter åtta års uppehåll. Som sås gör jag olika former av yoghurt eller tar olja och citron, alternativt mixar örter , solrosfrön, permesan & olivolja. Supersmart att göra en stor form rotfrukter i början av veckan och använda som bas i alla rätter. Variera med hummus, tonfisk, kokt ägg osv…
Kontentan är att jag försöker äta så mycket ren mat som möjligt och utesluter processad mat så gott det går. Undviker också laktos, gluten och socker. Vill jag äta bröd så äter jag ett surdeg från ett bageri så slipper jag alla E-ämnen och tillsatt socker.
Jag äter inte godis men någon gång i månaden äter jag glass. Blir jag erbjuden dessert tackar jag ja. Jag ersätter oftast socker med dadlar och honung i min vardag. Känner i princip aldrig sötsug och det är spännande för tidigare i mitt liv var jag besatt av att få mig kakor och bakverk varje dag. Besatt alltså!
Jag fotade ovan frukost för det är ett bra exempel på hur lätt det är att få i sig bra grejer. Jag gör lite äggröra och mixar en stor laddning smoothie som jag kan använda till mellanmål senare på dagen också. I smoothien tar jag frysta bär, protein, kollagen, dadlar, yoghurt, ingefära , selleri, solrosfrön och vatten. På detta står jag mig länge och får heller inga toppar och dalar i blodsockerfall som jag ofta får om jag till exempel äter en macka till frukost.
Ikväll tänker jag laga kyckling i ugn tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och en myntayoghurt. Gör en tomatsallad med citronzest, pressad citron, olivolja och flingsalt också. Det är rätt lätt att äta ren mat när man väl kommer in i det och försöker utesluta råvaror med lång innehållsförteckning.
Försöker man äta av det som finns i säsong så kan det också bli rätt ekonomiskt. Jag försöker handla så mycket närodlat som möjligt så maten inte legat i kyldisk länge och färdats långt. Kolla om det finns någon REKO-ring i er kommun eller om någon bonde säljer ägg till exempel. Handlar jag på torget här i Varberg så vet jag att det kommer direkt från jord till bord och det är grymt tycker jag.
Ha nu en riktigt fin helg. Medan rotfrukter står i ugn ska jag hoppa in i bastun med min familj.
Tycker alltid att dina inlägg om hälsa är så bra och inspirerande. Tack!
Tusen tack!!
Jag tycker att detta är ett jättefint inlägg att läsa, och inspirerande för en godisgris och ex-rökare med magproblem, som jag. Mat tycker jag mycket om, och ser inga problem med att laga rent och utan långa källförteckningar. Jag lägger också gärna mycket pengar på mat. Men jag äter godis exakt varje dag! Jag tror att om jag bara lär mig mellis kanske det blir bättre, är socker dåligt för tarmen?
Jag har läst på lite kring inflammatorisk kost de senaste åren och där är socker tyvärr en av bovarna. Kanske du kan försöka byta ut godis gjort av raffinerat socker till förmån för dadlar och rawfoodbollar? Ha godispåse på lördagar bara?
Jag märker själv att jag får ett mer balanserat humör utan dagligt socker i mitt liv. 🙂
Hei, så bra om mat!
Jeg ønsker meg oppskrifter på diverse smoothier en gang du har tid og lyst 🙂
Når du nevner selleri, er det da stangselleri eller sellerirot? Rå eller kokt osv.
Vi spiser mye av det samme som du skriver om, men er som du skjønner ikke flink med smoothie.
(Behøver ikke være nøyaktig med vekt osv, ja, du forstår)
Det är stangselleri jag har i smoothie 🙂 Ska absolut fixa mer recept och dela. Tack för feedback.
Inspirerande! Älskar varbergstorg, hoppas att den typen av handling och möjlighet till mindre aktörer växer och tar mer plats på fler platser.
Verkligen! Ju fler vi är som handlar på detat sätt desto bättre och lättare blir det för bönderna att sälja utan mellanhänder tänker jag.
Vilket bra inlägg! Jag vill också börja äta nyttigare. Får spana in dina råd! Tack för det!
Varsågod!! Ha en fin dag.
Jag antar att du menar diabetes typ 2? Att det var det din vän fick? Väldigt stor skillnad på diabetes typ 1 och 2.
Känns det relevant för inlägget vilken typ av diabetes? Om så är fallet så ja, det var diabetes 2 som ofta utvecklas ur en osund livsstil.
Tänker att de flesta har koll på diabetes och jag inte behöver förklara vad diabetes är då inläggets budskap handlar om något annat.
Ha det fint
Diabetes typ 1 och typ 2 är helt olika sjukdomar. Därför viktigt att inte, som det så ofta görs, beblanda diabetes typ 1 med livsstilsval på samma sätt som typ 2. Eftersom du skrev om diabetes och i direkt anslutning till det skriver om kostval så kändes det viktigt för mig. Att som diabetiker med typ 1 återkommande förknippas med felaktiga bilder av att du ätit dig till din diabetes är onödigt och fel och förstärker en felaktig syn som stigmatiserar personer med diabetes typ 1. Jag delar inte din bedömning om att många har koll på varken diabetes typ 1 eller 2.
När det gäller själva huvudnumret i inlägget; kosten, så har jag tips på att använda boveteflingor och hirsflingor som bas i gröt. Det smakar nötigt och är sjukt mättande!
Jag har aldrig kommenterat i din blogg förut och har läst din blogg i alla år. Du är en av de klokaste, mest inspirerande personer. Uppskattar hela ditt sätt att ta dig an frågor, svårigheter som missbruk likväl det komplexa och coola du gör i att driva företag. Vet ingen som har en sådan bredd i sitt varumärke som du, och det är så tydligt att din person är en del av varumärket och grunden till det. Otroligt coolt.
Allt gott!
Tack för feedback! Då ska jag tänka på det ifall jag skriver något liknande igen.
Tack också för beröm och matigt tips!!
Kände en viss tveksamhet till att kommentera alls eftersom jag sett att tonen kan vara lite, enligt mig, vass. Det får mig att fundera på uttrycket tillrättavisande som någon/några använde nu. Det kanske är helt rimligt att den som äger bloggen/utrymmet sätter sina regler för hur saker kan diskuteras och att vi helt enkelt anpassar oss efter det. Det här är en arbetsmiljö.
Är det tillrättavisande att sätta en gräns, markera sitt space? Det kan ju bli obekvämt när någon gör det, kanske till och med onice – men det betyder inte att det är fel eller tillrättavisande.
I det här fallet var det en såpass viktig fråga för mig där det kändes viktigt med sakupplysning just för att stigmat kring diabetes typ 1 och 2 är såpass stort och jag uppfattar att Kristin har en stor läskrets.
Eftersom Kristin är en förebild för mig i mycket ville jag också ge den bredare kontexten då jag tänker att hon vill uppfattas på ett korrekt/bra/medvetet/genomtänkt sätt.
Om min första kommentar uppfattades som otrevlig ber jag om ursäkt, Kristin! Jag kunde definitivt formulerat den bättre. Har läst om den och ser att den kan uppfattas på flera olika sätt.
Men, såhär i efterhand ångrar jag att jag skrev något överhuvudtaget just på grund av tonen. Om jag minns rätt var det första gången jag skrev till Kristin, och till en blogg övht. Med tanke på att hon markerade, för mig, tydligt så uppfattar jag att det är ett sätt att skapa ett ”rum” som är hanterligt och utifrån Kristins premisser. Det är ju hennes plattform. Men med det sagt tror jag inte jag kommer ”våga” skriva fler gånger med olusten av att bli tillrättavisad, men det ligger ju hos mig.
Tack för olika perspektiv! Nu tackar jag för mig i den här tråden.
Tack för dina reflektioner Nathalie. Det är obehagligt att bli tillrättavisad och satt på plats. Det kan jag som redaktör för denna blogg intyga och det är väl tur att jag fortsätter ändå…!
Jag har integritet och tar mitt arbete på allvar, precis som du skriver så är det min arbetsmiljö och jag uppskattar konstruktiv feedback om man inte håller med mig – ej tillrättavisningar och pekpinnar. Man behöver inte hålla med mig i allt – givetvis inte.
Vid pekpinnar och tillrättavisningar kommer jag svara likadant och om det gör att följare inte vågar skriva till mig så tror jag problemet ligger hos avsändaren – kan man inte formulera sig i trevlig ton så kanske man inte har i ett kommentarsfält att göra. Det är min uppfattning. Jag uppskattar hela ditt resonemang och kunskap Nathalie, det var fint att höra från dig. Verkligen!
Men ja, i första kommentaren hade jag behövt lite mer kontext för att inte uppfatta den som en pekpinne. Tack för dialogen.
Det är såna här svar som gör att man inte gärna skriver kommentarer på din blogg…
Hur menar du då? Förklara gärna 🙂
Jag menar att det kändes lång väg i din kommentar att du blev irriterad och skulle trycka till Nathalie för att hon frågade vilken sorts diabetes det handlade om.
Du kunde bara svarat: Ja det handlar om diabetes typ 2.
Jag tycker inte Nathalies kommentar var hård eller kritisk överhuvudtaget.
Absolut ligger det på de som kommenterar att hålla en trevlig ton men jag har sett kommentarer från dig förut som känts onödigt hårda och tillrättavisande och känns skrivna i affekt. Det är din blogg och du sköter den givetvis som du vill, men det krävs ändå en viss smidighet för att kunna få till ett levande kommentarsfält som håller en bra nivå. Allt gott!
Tack för feedback Ellen
Håller med…..om en person med insikt och kunskap kommer med en synpunkt behöver man ju inte låta så hård i sitt svar.
Jag upplever inte att jag var hård utan neutral och tydlig –
Om vi vänder på det då? Hade Nathalie skrivit sin andra kommentar först med lite kontext till vad hon menade och sin kunskap och pepp redan där tror jag kanske att jag bemött henne med ett stort ”TACK ~ det här var värdefull information både för mig och mina läsare. Kul att du kikar in och lämnar relevant feedback.”
Var Nathalies första kommentar hård? Nyfiken på er synpunkt.
Jag uppskattade verkligen att hon följde upp med förklaring och tackade så mycket.
Mina svar på kommentarer som lämnas blir i samma ton som avsändare lämnar. Alla har ett ansvar för att det ska vara trevlig stämning i ett kommentarsfält ~ inte bara redaktören 👍🏼
Detta är min åsikt.
Herregud, att ni orkar, alla ni tre. Det var ju inte diabetesen som var relevant i det här sammanhanget, utan kosten. Och det fattar ni också. Det är sannerligen inte lätt för en bloggare att uttrycka sig fritt och kreativt – när man alltid har anonyma läsares pekpinnar att förhålla sig till och måste försvara sig och förklara sig för minsta lilla. Tack för ett bra inlägg, Kristin.
Tycker också att Kristins svar var sjukt otrevligt!
Jag spinner vidare lite här för att jag tycker ämnet är intressant. Jag undviker även rapsolja då en rad kemikalier, bl a hexan, används i tillverkningsprocessen som lösningsmedel samt för att ge oljan mer aptitlig färg och doft. Även andra så kallade “seed oils” anses av många vara dåliga för hälsan. Vet inte hur du ser på det men jag vill gärna tipsa folk om att googla detta. Fetter som jag personligen känner förtroende för att de är “rena” är kokosolja, olivolja och smör samt talg.
Oj, är rapsolja onyttigt? Är olivolja också det.
nej, inte olivolja. men alla fröoljor som raps och solros etc
råa grönsaker är inte heller bra för att det finns månger lektiner och andra ämnen växterna använder sig av att skydda sig mot herbivorer. fröer är inte bra heller.
det är många som tror att grönsaker, frukt och frö är bra mat för att industrin påstår det hela tiden! eller livsmedelsverket….inte alls bra för kroppen och inflammerade dessutom. men det måste det enskilda bestämma själv vilka mantra man vill lyssna till 🙂
dock är det bättre mat än färdigmat såklart.
Kött är cancerframkallande, ekologiska ägg innehåller PFAS kemikalier, gluten är inflammatoriskt, kyckling fullt med antibiotika, ris har arsenik, fisken toxisk pga övergödning, rapsolja är helvetet, mejerier kan leda till bröst- och prostatacancer, är inflammerande och slembildande, socker är döden, och nu är grönsaker, frukt och fröer även dåligt och inflammerande för kroppen. Vad ska vi äta?
Många hälsoråd idag vänder sig till de som redan är pålästa, hälsosamma och vill optimera sin hälsa ännu ett steg. Det är inte där vi ska lägga störst fokus tycker jag. Det är alla människor och familjer som äter rostade mackor med nutella till frukost. Chocopops med mjölk, chicken nuggets, makaroner och köttbullar, falukorv, pizza och McDonalds regelbundet. Chips, godis och läsk flera gånger i veckan. Som aldrig ser vare sig frukt, grönsaker eller fibrer i sin kosthållning. Att då komma och säga att rapsolja är farligt känns som en droppe i havet, och helt fel väg att gå anser jag.
jättebra, seed olis är verkligen helvetet!
Låter som en härlig kost! Ett tillägg om man vill äta så rent som möjligt är att försöka köpa det mesta ekologiskt också då icke-ekologisk frukt, grönsaker, mjöl och så vidare innehåller bekämpningsmedel mm som är hormonstörande och cancerogena.