Betalt samarbete med Visit Helsingborg

Jag blev inbjuden av Visit Helsingborg att åka runt på Trädgårdsrundorna. Lyllos mig får jag verkligen säga.
Vilken fantastisk förmån att åka runt och  ”titta in bakom grinden” i vackra privata trädgårdar. Har fått väldigt mycket inspiration för mitt egna trädgårdsintresse de sista dagarna.

Vill redan nu flagga för att detta är ett långt inlägg med en hel del bilder – så svårt att välja bort då jag besökte fyra privata trädgårdar och två slottsparker. Maxat och härligt! Fixa dig en kopp te och slå dig ner med denna trädgårdsfrossa.

Vi började dagen med en lunch på Sofiero Slott.
Vi var här för att möta upp trädgårdsdesignern Sara Bratt som skulle visa oss runt och berätta om parken som nu blommar för fullt.
Blomningen av Sofieros rhododendronbuskar är en av höjdpunkterna i parken under varje säsong. Under en period av 4-6 veckor är är det ca 10 000 buskar som ska blomma. Dessa trivs fantastiskt bra i ravinen nedanför slottet där de får fukt från havet och lagom surhet i jorden.

Först åt vi supergod gnocchi och tonfisksallad med utsikt över både park och hav. Älskar slottsmiljöer och kan strosa runt en evighet och drömma om de som en gång bodde här.

Sofieros historia börjar 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau besökte Helsingborg. Paret förälskade sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark och köpte marken utanför Helsingborg för att bygga sitt sommarslott Sophie-Ro.

Och vilket slott! Det märks att trädgårdsintresset har varit stort hos de som en gång i tiden bodde här.

Kronprinsessan Margareta, som senare bodde på slottet,  hade växt upp bland praktfulla engelska parker så hon var växtkunnig och hade en känsla för färg och form. Med  både kunskap och nyfikenhet om trädgårdsarbete deltog hon därför själv i anläggandet av slottsparkens rabatter och gångar. Tillsammans anla Margareta och Gustav Adolf stenpartier, planterade rhododendron, lät anlägga stora blomsterplanteringar och ett köksland. De uppförde ett växthus och anställde en riktig trädgårdsmästare. På mindre än 15 år skapade de tillsammans en fantastisk trädgård.

Vi mötte upp Sara som tog oss på den mest fantastiska vandringen som gav mig både gåshud och pirr i magen.

Att man kan få ha det så här vackert.

I orangeriet visade Sara en utställning av penséer. Att den här mormorsblomman kan komma i så många olika färger och former är helt otroligt. Ska pressa några av mina egna i en bok och spara för framtiden.

Sara berättade att hon jobbat här i åtta år och alltid ser det som en stor och kul utmaning att skapa nya vår- och sommarplanteringar här på slottet. Hon berättade också hur viktigt det kändes att bevara det arv som Margareta och Gustav Adolf lämnat efter sig. Just nu planerar hon och beställer inför sommar 2020.

Vilket drömjobb. Tack så mycket Sara!

Jag köpte såklart med mig massa plantor hem som ett minne av detta fina möte.  Ta en titt på Sofiero Slotts hemsida och spana in vad du inte får missa i år vetja.

Vi tog oss in till centrala Helsingborg för att ta en kaffe. Kunde inte motstå att dela på två bakverk.

Sedan checkade vi in på V Hotel. Nu har jag bott på lite olika hotell i Helsingborg vid mina besök och kan konstatera att staden har ett riktigt bra utbud av fina boenden för gäster som besöker denna mysiga stad.

Många bra restauranger också. Vi hade bokat bord på Sillen & Makrillen denna afton och hade en underbar kväll vid havskanten samtidigt som solen sjönk ner i havet.

Lisa Burenius var min följeslagare detta dygn – världens bästa resesällskap och grym hjälpreda.

En god marulk med  sjörkorall på tallrikarna och lite bubbel i glasen förgyllde kvällen alldeles utmärkt. Hit ska jag ta med min man nästa gång. Efter detta kikade vi på Trädgårdstider på Svt Play och somnade gott.

Dagen efter var vi uppe med tuppen och väldigt laddade inför dagens späckade schema med Trädgårdsrundorna. Detta är ett unikt arrangemang i Nordvästra Skåne som startades 2002. Du kan besöka allt från små privata innerstadsträdgårdar på drygt hundra kvadratmeter till stora parkliknande trädgårdar på flera hektar och evenemanget är helt gratis för oss besökare.

Under 2019 ska du hålla koll på dessa datum:

Vårrundan 19 maj
Trädgårdsrundan 15-16 juni
Sensommarrundan 24-25 augusti
Månskensrundan 5 oktober

Vid dessa tillfällen kan man besöka olika sorters trädgårdar – spana in dina favoriter på denna karta som du kan spara ner och printa ut.

Först ut var Torsten Nilssons trädgård i Mölle.
Är helt “Blown Away” av denna man och hans trädgård. Har aldrig sett något liknande!
Torstens trädgård är stor, kuperad och ligger i en sluttning. Nedre delen domineras av Rhododendron och det är cirka 200 olika arter. Nu blommar de för fullt!

Vi fick varsin karta i vår hand där Torsten ritat upp hur trädgården är uppbyggd och vad de olika växterna heter.

Min farmor hade älskat denna trädgård! Att få växa upp på en sådan här plats måste vara helt magiskt.

Torsten och hans fru har bott här i 35 år och han berättade att huset är byggt 1928. Jag blev såklart väldigt förälskad i byggnaden och dess utsikt också.

Tänk att ha ett fantastiskt blåregn klättrandes upp över taket och över den fina lilla balkongen. Att sedan gå ut på terassen, ta en promenad runt i trädgården med kaffekoppen och spana in vad som blommar just nu. Mums!

Det var sannerligen en härlig blandning och jag fick se sorter jag aldrig förr skådat. Jag hade lärt mig lite om denna växt dagen innan på Sofiero Slott dock.

Torsten hade med sig en pärm och visade lite före – och efterbilder. Vilket arbete han gjort under dessa år..

Överallt fann vi små bänkar och sittgrupper på olika nivåer i trädgården. Här hade han lagt plattor från Höganäs gamla skorsten.

I dammen simmade Koi-fiskar en gång men minkarna har dessvärre tagit dem. Otroligt vackert med eller utan fiskar.

Det roligaste med detta dygn har varit att träffa dessa fina karaktärer som brinner för sina trädgårdar och har detta intresse. Väldigt inspirerande.

Det tog sin lilla tid att gå runt i gångarna och njuta av alla blommor.

Här har han klippt buxbommen som böljande vågor.

I trädet sitter en stor fågelholk där ugglor flyttat in. Så fin – om jag minns rätt så har hans son byggt den åt honom.

Den här idén med att plantera två potatisar i varje spann tar jag med mig hem. Här var det ordning och reda i trädgårdslandet. Väldigt snyggt.

Och hönor såklart.

Om sommaren är detta träd täckt av krämfärgade honungsrosor . Kan du tänka dig doften? Jag fann en film på Youtube från Torstens trädgård och här blommar trädet – är du väldigt trädgårdsintresserad så ska du kika här.

Och du måste verkligen se till att du besöker Torsten den 19 maj. Drömmen!

Nästa trädgård vi besökte var i ett  nybyggt hus med pool, fina grusgångar, odlingslådor och härliga prenner. Den heter Mywhitegarden och färgskalan gick helt i vitt och grönt. Ska man anlägga en trädgård finner man mycket inspiration här.

Magen börjadade kurra och vi tog oss till Fredriksdal Museer och Trädgårdar för att äta. Här är verkligen vackert och jag rekommenderar dig att köpa Kultutkortet för att kunna komma och gå som du vill i dessa fina parker under hela säsongen.

Underbart god fisk med blommor från ramslök på toppen.

Vi stannade förbi i butiken för att kikade på rosorna. Vid nästa besök ska jag nog köpa med mig ett par…

Nästa stop var Ann-Margret Kåse. Hurra för denna kvinna!
Mitt mål då jag blir pensionär.

Hennes trädgård var otroligt mysig och här blommade också rodedendhron för fullt.

De här var vackra. Tänk att jag borde tagit med mig en liten bok och skrivit ner mina favoriter.

Ann-Margret hade bott här i 50 år och hon hade många roliga historier att berätta. i trädgården växte en enorm blodbok och det visade sig att hon själv hade planterat den en gång i tiden. Hon berättade att många av hennes vänner flyttat till lägenheter men hon är så fäst vid trädgårdslivet så det blir svårt att flytta från trädgården.

Dans var också ett stort intresse – när vi skulle gå så berättade hon att hon skulle till parken och dansa samma kväll. “Kåsedans” tror jag hon kallade det.
Att man kåsar omkring på dansgolvet med sin partner alltså..?

Sista trädgården för dagen fann vi bredvid Ramlösa Park.

Hos Villa Roseblad mötte Suzana Axeheim oss.
Detta är en trädgård som har väckts till liv efter en törnrosasömn. Trädgården är indelad i rum och här finns fruktträd, skugghörna, köksträdgård, lavendel- gång och en romantisk del. Huset är helt fantastiskt, byggt 1922 och Suzana och hennes man flyttade in för ett år sedan.

Väldigt kul att komma till en trädgård där man fixar och gör om just nu. Flyttar plantor och planerar. Det kommer bli så bra när Suzana är klar.

Gillade köksträdgården mycket.

Och när det här landet framför huset blommar kommer det vara en dröm.

Mest impad blev jag av Suzanas egenbyggda insektshotell. Vi hade också så intressanta samtal om nysvenska kvinnors integrering i det svanska samhället och jag tror jag ska maila Suzana och be om att få komma tillbaka och prata mer. Då kanske jag kan se trädgården blomma och hinna besöka Ramlösa Park samtidigt.

Vilka fina dagar vi fick! Rekommenderar dig varmt att ta dig till Helsingborg och delta i Trädgårdsrundorna 2019.

Kommentarer till “På trädgårdsrunda i Helsingborg

 1. Helt underbart blir så inspirerad att jag ska ta en tur till Hborg i sommar.Så rätt av Visit Helsingborg att anlita dig.

 2. Åh vilka fantastiska bilder. Gillar verkligen alla trädgårdar, även om jag själv inte har gröna fingrar, så tycker jag om att se andras vackra trädgårdar.
  Tack för tipsen! En bra mors dag-present till min trädgårdsintresserade mor,

  1. Tusen tack! Ja, det tycker jag verklogen du ska göra. jag ska besöka i sommar 🙂

 3. Underbart!! Ska absolut försöka ta mig till Helsingborg på trädgårdsrundan 🙂 älskar dina bilder!
  p.s Där jag kommer ifrån (oxå Skåne) säger vi Kasedans. Alltså du kasar runt på dansgolvet, dansband helt enkelt 🙂

  1. Yes! Försök komma iväg på detta – galet inspirerande och helt gratis. hur bra liksom?!

 4. Dina bilder… Kommer nog aldrig riktigt förstå vad det är de gör med mig, men jag skulle bara kunna titta på dem helt utan text (även om jag älskar ditt sätt att skriva) och förstå allt ändå. Finns ingen som kan förmedla sån magi i bilder som du. Och släng in vackra trädgårdar på det… alltså!<3

  1. Ja, verkligen. I vårt första hus la vi igen vår damm men då hade vi iofs små barn… Kanske efter studsmattan…

 5. Förstår att du älskade detta 🍃🌸🍃 Samt att du måste åka tillbaka snart 🚊🚙🥰

Kommentarer stängda