Tre dagar i Halland – hur fyller man dem på bästa sätt?
Jo, Hanna Wendelbo och jag har plockat fram våra bästa guldkorn och bjudit hit våra vänner så de ska få uppleva dem med oss.

Vi började dock i Majorna, Göteborg. Här bjöd Hanna på musslor och Fish & Chips från Hasselsons Matlucka.
Det var otroligt gott! Jag har massa fina bilder från Hannas ateljé från i fredags då jag var där med KLco så jag visar ett separat inlägg från det en annan dag istället.

Vi lämnade Majorna  och körde mot Tjolöholms Slott som ligger på en halvö 30 minuter utanför Göteborg och tillhör Kungsbacka Kommun. På vägen dit stannade vi hos Marieborg Gårdsbutik för att köpa pumpor.

Här har de pumpautställning just nu och deras utbud var gediget – väldigt många vackra pumpor.

Både för dekoration och mat – de här små åt vi hyvlade till kvällens middag tillsammans med havtorn.

Man kan också passa på att spana in all deras chili i växthuset och planera inför kommande trädgårdssäsong.

På vägen in till Tjolöholm slott så stannade vi vid Grindstugan och fotade lite. Så vacker!
Den här kan man hyra om man ska bo över på området.

Vi hade bokat in oss i stugorna i Allmogenyn på Tjolöholm. Denna by lät Blanche Dickson bygga för arbetarna på slottet – hon ville bygga upp ett litet samhälle där familjerna kunde bo och trivas. Detta var runt sekelskiftet då många svenskar emigrerarade till Amerika så hon försökte göra det så attraktivt som möjligt att stanna. Alla barn som föddes fick ett eget bankonto med en peng till studier –  de hade en skola, en kyrka, bibliotek och mycket mer.

Det är alltid fantastiskt att höra om fru Dickson och hennes tid på slottet.

Vi fick en rundvandring i byn och bland dess trädgårdar – smet in i kyrkan för att kika på det vackra ljusinsläppet genom murgrönan och pratade om den tiden då slottet stod övergivet och förfallet.

Katten Sigge var med oss nästan hela tiden. Fick mig att sakna tiden med katt hemma.

Jag norpade åt mig lite fröer. Hanna har tipsat mig om att alltid ha en liten påse i fickan vid denna tiden på året så man kan lägga fröställningar där i och plantera i egen trädgård till våren. Smart.

Det är så fint att höra om vårt arv och hur de levde kring förra sekelskiftet.

Smart sänglösning på kökssoffan. Alla stugor har två rum – ett för kök med tillhörande matplats och ett sovrum. Detta sovrum stod ofta oandvänt eftersom man hade det som gästrum, så familjen och alla barn (ibland 7st!) knödde ihop sig i köket och sov på kökssoffan eller på golvet.

Här på slottet var det dock ingen brist på utrymme och trängsel. En otroligt vacker byggnad som just nu har detta röda vildvin som smyckar fasaden ut mot dess trädgårdar och havet.

Här vill man ju vara! Inom kort visar jag foton inifrån slottet också.

Älskar hur trädgårdarna är uppbyggda runt slottet. Om du vill veta lite mer så spelade vi in en livesändning härifrån igår och om du frågar mig så tyckte jag den blev så himla bra. Mycket historia från Tjolöholm, inspiration och trädgårdsprat. Du kan se den här.

 

Kommentarer till “På tur i Halland – del 1

  1. Där har vi vandrat tillsammans,tittat,förundrats,fikat o lyssnat🙏Nu är det fint att se det med dina ögon(fotolins)💛

Kommentarer stängda