Knappt man fattar att påsken är runt knuten. Vad hittar ni på i år?
Förra året tror jag inte ens jag plockade fram mitt påskpynt och vi gjorde nog inget speciellt. Vet inte om det är för att barnen börjar bli stora och allt det där mysiga runt omkring högtider bara rinner ut i sanden när det inte är någon som vill vara med och baka eller pyssla. Skulle jag fixa påskris och färga ägg så skulle ingen märka det ändå… hahaha, så deppigt det låter. Förlåt.

Men ibland räcker det med en stor skål ägg på bordet, linneservetter i gyllene kulörer och en kvist forsythia. Enkelt och vackert!

Jag hoppas att man kan börja vara utomhus mer snart – det är så mysigt med de där första luncherna i vårsolen och kaffet på trappen in till växthuset.

Får jag komma med ett matigt tips inför påskhelgen? Gör råraka med potatis och fänkål och toppa med tång vetja. Bor du inte vid västkusten och kan plocka blåstång direkt ur havet så finns det torkad eller färsk tång i välsorterade fiskdiskar.

Från min bok – RÅRAKA TOPPAD MED TÅNG

Potatis, fänkål och tång – några av mina favoriter när det kommer till bra svenska råvaror men kanske lite omaka ihop.
Visste du att du kan svänga ihop en god måltid av dem alla tre?

På murikkan i trädgården fräser jag min råraka i en ordentlig skvätt olja, lägger den på tallriken, toppar med en stor klick creme fraiche och tångrom. Därefter dekorerar jag med små skott av blancherad blåstång och krasse. Kan inte tänka mig något mer spännande, gott och festligt – nästan alla ingredienser har jag plockat själv samma dag och jag är stolt som en tupp när jag bär fram tallriken till min familj och passar på att skryta lite om mina tångkunskaper. 

Råraka:
5-6 medelstora potatisar
1 färsk fänkål
salt & peppar
smör eller olja

Topping:
Creme Fraiche
Tångkaviar
Blancherad blåstång
Krasse
Citron

Blanchera snabbt tångskott i hett vatten. Kyl direkt  i iskallt vatten och pressa en halv citron över dem. De bruna små skotten blir klorofyll gröna av det heta vattnet.
Skala potatisen och riv den. Lägg potatisen i en ren kökshandduk och vrid ut överflödig vätska. Riv fänkål och blanda med potatisen i en bunke. Tillsätt salt och peppar efter smak. Stek rårakorna i olja eller smör i en stekpanna. Du kan välja att steka flera mindre eller en stor åt gången. Lägg en klick riven potatis med fänkål  i pannan, platta ut och stek tunna plättar. Vänd efter några minuter och stek andra sidan.  Servera och ät direkt. 

 

Kommentarer till “Påskfint – det enkla är det vackraste

  1. Oj så fina bilder och recept 💛 Varifrån kommer de gulrutiga servetterna? 💛

Kommentarer stängda